Dünyadaki hayatı fanusa sığdırdılar !...


aquamaniaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1533
aquamaniaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 03:02
Dünyadaki hayatı fanusa sığdırdılar !!!

http://www.tpt.com.tr/products/beachworld.html

Cam fanus içinde yaşayan mercanlar ve karidesler... NASA mühendisleri tarafından icat edilen 'Beachworld' dünyadaki yaşamın minyatür bir modeli.

Dekoratif kaygılar, teknolojik dehayla birleşince ortaya hayli ilginç objeler çıkabiliyor. İşte bu sıra dışı yaklaşımın ürünlerinden biri de 'beachworld'. Küçük kırmızı karidesler ve canlı mercanlar, kapalı ve içi okyanus suyu dolu cam bir fanus içinde dışarıdan hiçbir müdahale olmaksızın yaşamlarını sürdürüyorlar. Tıpkı içinde küçük bir ev ya da Noel Baba olan kar kürelerinde olduğu gibi... Ancak bu canlı bir küre... Bu küçük dünyada yaşamın sürebilmesi için gereken tek şey ise ışık. Üstelik güneş ışığı da gerekmiyor, yapay ışık yeterli. Beachworld'ü Türkiye'ye getiren TPT firmasının pazarlama ve satış direktörü Pelin Oruç, NASA mühendisleri tarafından tasarlanan bu ürünün minyatür bir Dünya modeli oluşturduğunu söylüyor: "Ürünün içinde yaşayan, kırmızı karidesler için tam bir okyanus ortamı yaratılmış. Bütün ihtiyaçları kapalı bir yaşam alanı içinde sağlanıyor. Bu yüzden, bu ufaklıkları beslemenize veya sularını değiştirmenize gerek olmadığı gibi, özel bir bakıma da ihtiyaç duymazlar." Peki ama bu küçücük kürenin içindeki yaşam döngüsü nasıl oluşuyor? Pelin Oruç bunu şöyle açıklıyor: "Işık, mikro alglerin (organizma) oluşmasına yardımcı olur. Oluşan algler, fotosentez yoluyla karidesler için gerekli olan oksijeni üretir. Bu ihtiyaçları karşılanan karidesler ise, alglerin oluşmasına ve büyümesine imkân sağlayan karbondioksiti ve bakterileri üretir. Karbondioksit ve bakteriler, ışık enerjisi yardımıyla mikro alglerin üremesine olanak sağlarken, zincir tamamlanmış ve en başa dönülmüş olur."

SATIŞI İNTERNETTE

Beachworld, NASA'nın 'Biosphere2' adlı uzay görevi esnasında uzay istasyonunun mürettebatı olan iki uzay mühendisi tarafından yaratılmış. Beachworld'ün ev sahipleri yani karideslerin ise yalnızca Hawaii adalarının belli bölümünde yaşayan özel bir tür. Bilimsel isimleri ise Halocaridina Rubra. 10 yıl süreyle canlı kalabilen beachworld ürünlerini www.tpt.com.tr adresinden satın alabiliyorsunuz. İçinde özel olarak damıtılmış okyanus suyu, yaşayan mercanlar, harika deniz taşları, Hawaii'ye özel deniz kumu ve karidesler bulunan iki farklı şekildeki üründen Beachworld Gornia Classic'in fiyatı 350, Beachworld Egg Gornia'nınki ise 285 YTL.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dasingen43Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2010
İl: Kütahya
Mesaj: 1382
dasingen43Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 03:11
Gerçekten güzel bişey. Murat abi paylaşımın için teşekkürler. :) İlgi çekici bi konu olmuş gerçektende.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 04:50
Epey önce nerede gördüğümü hatırlamıyorum okumuştum, dergide sanırım Refet abi de yazmıştı. 
Tekrar görmem hoş olmadı :) İnsan bu sistemi epey merak ediyor ve almak istiyor doğrusu ama çok pahalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir