Düzeltemediğim su bozulması
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2008 17:10
Merhabalar, iki haftadan uzun süredir akvaryumlarından birinde ciddi bir su bozulması var. İmzamdaki ikiz 160 litrelik akvaryumlardan ikisinde de dekor temizliği, %50 su değişimi ve dış filtre temizliği yaptım. Akvaryumlardan biri hala cam gibi. Diğeri ise 2 hafta boyunca son derece temiz ve berrak kaldıktan sonra birden 2 gün içinde suda aşırı bir bulanma ve yüzeyinde köpüklenme meydana geldi.
kabaltah 2008-04-01 17:23:34
Aşırı yemleme yapmamıştım ama nitrat patlamasından şüpelendim, bütün dekoru çıkarıp %50 su değişimi yaptım. Bu şekilde 5 gün kadar hemen hemen yem vermeden bekledim ama su daha da bozuldu.
Sonra %40 daha su değişimi yaptım ve üzerinde belirtilen miktarda sera Toxivec ekledim 4 gün sonra su hala düzelmemişti.
Çıkardığım dekoru geri koyup %40 su değişimi daha yaptım. Bu sırada yemlemeyi çok çok az yapıyordum. Su yine düzelmeyince Tetra cyristal water ismindeki, sudaki çok küçük partikülleri birbirine bağlayıp filtre tarafından çekilmesini sağlayan su düzenleyiciden kullandım. İlaç üzerinde yazdığı şekilde 6 saat sonra suyumdaki bulanma ve köpüklenme %80 oranında düzelmişti ama aradan 1 gün geçtikten sonra daha yemleme yapmamış olmama rağmen su eskisinden daha da kötü bir hale geldi. 1 gün daha bekleyip %30 su değişimi yapıp ilacı tekrar uyguladım, bu sefer dozu daha yüksek tuttum ve su cam gibi oldu ama aradan 1 gün daha geçtikten sonra tekrar sisli bulanıklık ve köpüklenme başladı.
Akvaryumda taban malzemesi kullanmıyorum, sadece birkaç plastik bitki ve yapay dekorlar var ama aynı dekolarımdan diğer akvaryumlarımdada var, ayrıca yaklaşık 9 gün akvaryum dekorsuz kalmasına rağmen bir fark olmadı yani dekorun salınım yaptığını düşünmüyorum. Dış filtrenin yeni temizlenmiş olmasına ve aşırı yemleme yapmamış olduğumdan nitrat patlaması olduğunu da sanmıyorum. Temizlik sırasında nitrifikasyon bakterilerim ölmüşte olamaz çünkü bu konuya çok dikkat ediyorum ve filtreleri tekrar çalıştırmadan önce içlerine ilaç kapsülü şeklindeki tetra bakteri kültüründen koyuyorum. Çeşme suyunda bozukluk var desek şuan çalışan 6 akvaryumuma da aynı sıklıkta ve aynı suyla su değişimi yapıyorum ama diğerlerinde böyle bir sorun yok.
Düzenli ilaç olarak sadece koruma amacıyla sera ektopur kullanıyorum o'da bulanıklık yapan birşey değil özel bir tuz karışımı.
Tek aklıma gelen şey su bozulması başlamadan 2 gün öncesine kadar vatozlarıma 3 gün arka arkaya salatalık vermiş olmam ama salatalıkları suda 6 saatten fazla tutmadım ve daha önceden de veriyordum ama böyle bir sorunla karşılaşmadım. Ayrıca su akvaryumun arka fonu görünmeyecek kadar sisli ve yüzeyi aşırı köpüklü olmasına rağmen kokmuyor ve balıklarda su bozulmasında rastlanan en ufak bir rahatsızlık görülmüyor.
Bu konuda bütün fikir ve tavsiyelerinize açığım, imkanım olsa akvaryumu bozup baştan kuracağım ama şuan onun içindeki balıkları koyabileceğim uygun bir akvaryumum mevcut değil.
Saygılarımla..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2008 18:24
Mustafa Bey anlattığınıza çok benzer bir olayı ben de yaşadım. Ne yaptıysam suyu bir türlü temizleyemedim. Sizin yöntemlerinizden farklı olarak aktif karbon kullandım. Ne kadar su değişimi yapsam da su düzelmedi. Suyun üzeri yağ gibi bir tabaka ile kaplıydı. Elimle suyu dalgalandırınca kabarcık oluşuyor ve bu kabarcıklar gitmiyordu. Suda ne bir koku ne de elimde yağımsı bir iz hiç bir belirti de olmadı. Zaten sistemi baştan kuracağım için daha da fazla müdahale etmedim ve som zamanlarda yüzeyde pamuksu bir doku oluşmaya başlamıştı. Hatta yaptığım testlerde normal değerlerin dışında bir durumla da karşılaşmadım.(amonyak,nitrit,GH,KH,klor ve pH) Benim size tavsiyem bütün sistemi sıfırdan kurmanız. Bu durum sanırım başka türlü aşılmıyor. Eğer sistemi sıfırlamadan sorunu çözerseniz çözümü öğrenmek isterim. Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2008 15:24
Umut bey yukarıda belirttiğim ikinci tetra cyristal water kullanımından sonra su tekrar bozulunca bir süre öyle bırakmaya karar vermiştim. 3 gün sonra köpüklenme düzelmedi ama suda kendi kendine bir berraklaşma başladı. Bunun üstüne dün %40 bir su değişimi yaptım ve bugün suyum son derece iyi görünüyor. Tekrar nüksetmezse sorun çözüldü demektir ama hangi sebeple olduğu yada nasıl düzeldiği konusunda bir fikrim yok malesef.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2008 16:34
Mustafa bey bahsettiğiniz konuyu ben tam 3 ay kadar yaşadım 65 litrelik yavru akvaryumumumda aşırı su bulanmasını bir türlü engelleyememiştim birgün akvaryum kapağının rengini değiştirmek için yapıştırdığım kaplamaları sökünce suyun rengi kendiliğinden düzeldiğini gördüm. Hava kabarcıklarından oluşan buharlanma yapışkanın suya karısmasına neden oluyormuş. Sizin akvaryumunuzdada buna benzer kimyasal madde yapışkan kapaktaki ilave bir dekor vs. Varsa kontrol etmenizi tavsiye ederim. .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2008 17:29
Yasin bey tavsiyeniz için teşekkür ederim, bozulmadan önce ve sonra akvaryumda birşeyi değiştirmedim ama verdiğiniz güzel bir örnek.
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2008 19:07
Akvaryumum 100 litre
Geçen hafta sudeğişimi yaptım, dış filtremi temizledim, dip temizliği yaptım
şimdi ne olduysa suyum bozuldu
balıklar sırtını tasa surtuyor, Parazit giderici kullandım,suyu yüzde 30 dun ve bugun değiştirdim.
Önce biokim in general tonic parazit için kullandım 24 saat sonra
sonra sulara sera marka klor giderici akuatan kullandım
fenalık geldi.
Geçen hafta su değişene kadar hepsi birbirine kur yapıyordu bu hafta su yeşil mavi ilaç ve bulanıkkkkkkkkkkk.
Önerisi olan varmı?
yoksa hepten değişecem suyu
İnşallah siz kurtarırsınız bizede akıl verirsiniz
ayrıca
Reverse Osmosis edinmeye kalksak asağı yukarı fiyatı nedir
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2008 10:35
Canan Hanım Merhaba , suyunuz konusunda olmasada size reverse osmosis konusunda fiyat verebilirim 220 Euro Civarıdır ayrıca evinizin içme suyunuda aynı cihazla karşılarsınız ancak unutmamak gerekki reverse osmosis cihazları su içindeki mineralleri Ort. %96-98 azaltır sertliğini düşürür ilave sertlik arttırmanız gerekebilir ( Tabii sert su seven balıklar besliyorsanız ) saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2008 14:12
Canan hanım yukarıdada yazdığım gibi suyumun nasıl bozulduğu yada nasıl düzeldiğine dair kesin bir fikrim yok.
Size tavsiyen 3'er gün arayla %50 su değişimleri yapmanız. Bu sırada ilaç artıklarını toplaması için ekstradan aktif karbon filtresi kullanabilirsiniz. Su değişimi yapamıyorsanız ve aktif karbon işe yaramazsa benim kullandığım tetra cyristal water'ı kullanabilirsiniz geçici bir süre için olsada olumlu sonuç almıştım belki sizde işe yarar, saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2008 14:06
Düzenli dip çekimlerinin en büyük amacı su bozulmasını önlemek içindir. Gereğinden fazla yapılan değişimler ise suda bir algler türü olan süt gibi bulanık bir suya sebep olabilir. Çok özel şartlar gerekmedikçe %50 gibi yüksek bir su değişimi yapılmamalıdır.
Naçizane tavsiyem, mevcut oksijen düzeyinizi artırmanızdır. Bunun yanı sıra bir UV filtre yardımcı olacaktır. Birde arkadaşlar su değişimleriyle filtre temizliklerinizi aynı anda yapmayınız. Nitrifikasyon bakterilerini azaltmakta su dengemiz açısından önemlidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 20:20
su değişimi yaptım 1/4 oranda 5-6 kez.
canan numan 2008-04-12 20:21:42
Şimdi sık dip çekiyorum,
akuatan kullandım.
Tuz attım Tavsiyelere teşekkür ederim.
Şimdi balıkların keyfi yerinde rahatım.
Bu arada şansa aldığım yavru maymunkafalar 3 adet erkek imiş anladım.
Kafa yapıyorlar, dişileri belirgin daha ince yüzlü.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir