Elektrik kesintisinde yapılması gerekenle


AtlasÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2006
İl: Denizli
Mesaj: 267
AtlasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2007 12:40

Arkadaşlar dün akşam eve gittiğimde elektrikler kesikti.Elektrik arızayı aradığımda trafoda arıza olduğunu 5 - 6 saat süreceğini söylediler.Tabi haliyle panik yaptım ne yapacağımıda bilmiyordum forumada ulaşma imkanı yok.Tanklarım ısıtmasız soğuk yerde duruyorlar  havasızlık bir dert, ısı düşmesi ayrı dert.Elektrikler 4,5 saat sonra geldi ve bazı önlemler sayesinde problemsiz şekilde atlattık.Az önce elektrik kesintisi diye forumu arattırdığımda çok bilgi vardı ancak derli toplu olması için bu başlık altında toplanırsa iyi olur diye düşündüm.Bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlarda tecrübelerini yazarsa derli toplu bir başvuru kaynağı olur.

1-Tankınızın boyutları ile balık sayınız uyumlu ise yani tankınız çok kalabalık değilse 6 saate kadar kesintilerden balıklarınız etkilenmez.

2-Kesinti başladığında ısı düşmesini yavaşlatmak için tankınızın üzerini battaniye vs. ile örtünüz.

3-Elektrikler tekrar geldiğinde filtre sisteminin çalışmayabileceğini göz önüne alarak tanklarınızda mutlaka hava motoru kulanınız.

4-Elektrik kesintisinde şayet balıklarınız aç ise dayanma süresi 2 kat artıyor. Ayrıca ısı düşükse yine havasızlığa dayanma süresi artıyor. Birde suyunuzu yeni değiştirmişseniz yine balıkların havasızlığa dayanma süresini arttırıyor. Akvaryumunuzda bitki varsa ve gündüzse yine bitkiler akvaryuma oksijen veriyor ve balıkların havasızlığa dayanma süresini arttırıyor.(Murat Litov dan alıntıdır.)

5-Balıkların havasız ne kadar dayanabileceği sorusu çok bilinmeyenli bir denklem gibi balığın sayısına, akvaryumun büyüklüğüne, suyun durumuna gibi etkenlere bağlı olarak bu süre degişir. Siz yinede uzun süre elektirik kesilirse akvaryumunuzdan bir biktar suyu alıp yerine dinlendirmiş olduğunuz suyu koyun bu bi süre daha balıkları yaşatacaktır. Ama böyle bi durumda akvaryumunuzu gözlemlemeyi ihmal etmeyin balıklarda normal dışı hareketler sezerseniz bu işlemi bir kez daha yapın (Mehmet Acar dan alıntıdır.)

6-Su üstüne birikince anlarsın ki havasız kalmaya başlıyorlar. Klasik yöntem hava hortumunu bir bisikler pompasına bağla ve hava ver.
Teknolojik olanı ise güç kaynağı almak (Ahmet Altınbaş tan alıntı dır)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

discusmaniaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 620
discusmaniaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2007 12:44
Metin bey, şarjlı hava motorları var 6 saatlik bir elektrik kesintisinde tık dememişti, 10 saate kadar dayanabileceği yazıyor bir tane edinmenizi tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dinleyen AdamÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1192
Dinleyen AdamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2007 12:46
Örneğin, Rambo 1100 Marka 2 Pilli kullanıyorum. En az 10 saat gidiyor ve takribi fiyatı 30.-YTL Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SonCalvusÇevrim Dışı

[B]1595,3[/B]
Kayıt: 01/11/2005
İl: Adana
Mesaj: 386
SonCalvusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2007 13:06
Sevgili arkadaşlarım ben bu tür yazıları gördükçe çok şaşırıyorum. Ama bu tür yazıları okuduktan sonra, son 2 aydır hava motorunu 7/24 sürekli çalıştırıyorum. Şaşırmamın sebebi; ben daha öncesinde yıllarca dış filtreden başka birşey kullanmadım. 2-3 haftada bir su değişimi yaptım. Lakin balık ölümü hiç olmadı. Açıkçası özellikle büyük tanklarda hava motoru kullanımı konusu hala kafamda soru işaretleriyle dolu. Ama her ihtimale karşı hava motorunu artık sürekli çalıştırıyorum. Sonuçta bu iş şakaya gelmez. Başka canlıların yaşam sorumluluğu bu. Başka birşeye benzemez...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir