Elma salyangozlarım ölüyor :S


tremusaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 499
tremusaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2010 10:56
Fotoğraf: 6 tane kardeş anaç salyangozum.1 i düzeldi ,2 si halaa baygın ,1 i öldü

Canlıdaki Belirtiler: Rasgele bi yere devrilip baygın gibi yatıyorlar.

Akvaryum Kapasitesi (litre): 250 civarı

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 100 küsür canlı doğuran anaç+yavru ,5 midye ,su üzeri komple pistia bitkisi ,içerisi 3 te 1 oranında tilki kuyruğu ,elodea ,limon vsvs bitki.

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): ortlama 7+ civarı (test kağıdı verisi)

Filitrasyon: Dış filtre 1200L/h

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Eskiden beri ara ara su değişimlerinde 1 damla metilen mavisi atarım.100 litreye 1 damla gibi. 1 ayda 2 defa 200ml lik maden suyu kattım akvaryuma. Katmadan önce değiştirme suyuyla en az 3-4 gün hava taşı desteğiyle havalandırıldı.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : Yoğun bitkili akvaryum olduğundan haftada 2 defa  %10 luk değişim yapıyorum. Kapalı sistem yolunda sürekli değişimler yapmaktayım. Floresandan lede döndüm ,şimdi led +floresan desteğiyle sistemi oturttuğumu düşünüyorum. Sistemde şu an 50 w flo ,5 metre 60led/m smd led mevcut (1 metre kırmızı ,1 metre mavi ,3 metre soğuk beyaz).




Ortalama 10 aylık ömürlerinden sonra birkaç gündür anormal şekilde kabuklarına çekilmeye başladılar. Kıyalanık bi şekilde sağda solda yatan anaçlarım sanki ölüyormuş gibi tepki vermiyorlar. Diğer adi salyangozlar üşüşüyor başlarına. Bazen onlar ısıyor olsa gerek içlerine sinip tekrar kapak aralıyorlar. Dün birinin öldüğüne kanaat getirip çıkardım. Karantinada beklemede ama sıfır tepki. Kapak açılmış et dışarıda ,dürtünce dahi tepki vermiyor. Ex olmuş gibi.

İçerde yatan diğer 3 anaç halaa kıpırdıyor. Hatta dün dip yemi attım ,içlerinden birisi açılıp yemi yedi. O saatten sonra gezinmeye başladı. Açlıktan bayılıyorlar desem çok iyi şekilde yemleme yapıyorum. Dibe illaki yem düşer ve salyangozlarım o yemlerden yerler. Günlük kontrol ederek yemlerim ,evde olmadığım saatlerde de otamatik yemleme var.

Su ph değerleri normal ,sadece anaçlar ölüyor. Diğer ortalama 500 yavru elma (10 a yakını anaç olma yolunda ,30 küsür nohut kdar 100 küsür mercimek kadar,geriye kalanlar toplu iğne topuzu kadar) , anaçların verdiği bu tepkiden vermedi. gayet sağlıklı görünüyorlar ve geziyorlar. Balıklarımdada anormal belirtiler yok. Su değerlerinde ciddi bir oynama olsa ki salyangozu öldüren oynama balığı hertürlü öldürürdü diye düşünüyorum. Anaçlara ve yavrulara bazen bitkili besinler veriyordum ama ağırlıklı olarak granül yemlerle beslemekteyim.

Ek olarak hap gibi olan tetra spiruna tabletlerden vermeye başlamıştım bir haftadır. Acaba dibe çökünce bunlar yumulduda midelerine inince yem şiştimi diyeceğim. Tetranın bu ürünü su emiyormu bilmiyorum. Bazı salyangozlarda kabuk yarılması gözlemledim. 500 tanede 2-3 tanesi böyle. Normal bir olasılık diye düşünüyorum.

Birde aklıma gelen diğer olasılık helena adındaki salyangoz girmiş olabilirmi akvaryuma.Zamanında bitki almıştım onunla giren helena gibi görünen 1 adet minare salyangozum var (ben minare olduğunu düşünüyorum rengine bakarak). Bu aylardır 1 adet olarak bekliyor.Çoğalmadı. Ara ara görüyorum. Ortalama 1-2 cm boyunda. Helena gibi çizgileri yok.Hareket etmeyi pek sevmiyor. 1 hafta 1 yaprağın üzerinde pineklediğine şahit oldum. yoksa bu helenamı , yeniden görebilirsem resim yakında ekliyeceğim. Bana vereceğiniz en güzel ipucu helena kendi kendine çoğalırmı ? minare salyangozu kendi kendine çoğalırmı ? Çünkü bu kesinlikle çoğalmıyor. Çoğalsa 3-4 aydır 2.si  muhakkak gözüme çarpardı.
Helenanın salyangoz yediği söylenir. Eğerki bu helena ise küçüklerden hüpletiyor ve farkında olmuyor olabilirim.Kalabalık nüfus. Büyükleri sokmuş olabilirmi ? Başına gelen varsa paylaşırsa sevinirim. Anaçları kaybettik gibi görünüyor ,kalanlara çözüm arayayım diyorum.
tremusa2010-12-09 10:59:58

Bir şüpeli daha yakaladım ,yine bir yusufçuk uçuyordu evin içinde. Larvayken ısırmış olabilir elmaları.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2010 11:09
Adem Bey,

Anlattıklarınız benim hikayeme çok benziyor. İstenmeyen salyangozları bitirsin diye helena atmıştım tanka. O salangozlar bittikten sonra helena aç kalmış olacak ki cevizden büyük 3 tane salyangozuma saldırdı sanırım ama zehiri hayvanlara zor etki ettiği için sanırım hareketleri önce çok yavaşlamaya başlamıştı, sonra kaybettim hepsini.

Buna ek olarak bitkili akvaryumda bu kadar sık su değişimi yapmanıza gerek yok. Hele ki yoğun bitkili akvaryumda. Ben biyolojik sistemi oturttuktan sonra 1,5-2 aysa %10 su değişimi yapıyordum. En son 2 ayı da geçti sanırım.

Helenayı bulup çıkartın. Onu bulana kadar da anaçları karantinaya almanızı öneririm.
Torik2010-12-10 11:36:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tremusaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 499
tremusaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2010 13:25
Görebilirsem yakalamasıda kolay olacak ama arkadaş gül yüzünü çok nadir gösteriyor. Bugün bayılanlardan biri daha kendine geldi. Yem yedi. Diğeri de gece geziyordu ama sabah yine devrilmiş bi tarafa. Normal bi pinekleme değil ,strese bağlı değil. Daha önce strese gireni veya ürkmüşleri gördüm. Bunlar gibi değiller. Yarım kapak açık bekliyorlar. Adi salyangozlar cesede saldırır gibi bunlara saldırıyor .Onların ısırığından olsa gerek ani titremeler oluyor. İlk başta akvaryumda elmalar avlanıyor  diye başlıklarda okuyordum ve belki farklı bi avlanma stratejisidir diye tahmin ediyordum. Hani balık gelip etini didiklerken hızla kapağını çekecek balığı sıkıştıracak ta yakalayacak filan. Ta ki karantinadaki salyangoz ceset çürüğü gibi kokana kadar. Avcılık hikaye ,av oluyorlar bişeylere sanki. 1 boğum plati yavrumda kayıp 2 gündür ,dünki odada uçan yusufçuğuda görünce ondan yana da bi kıllanma başladı bende. Koca sistemi dağıtmaya tırs oluyorum. Yarın haftasonu şeytan diyo çek suyun yarısını , sok elini içine karış karış gez ,helenamı ,yusufçuk larvasımı ,ne bulursan tuza bas.


Bu arada suyu değiştirmek zorunda hissetmemin sebebi  suyun rengi sarımtrak oluyor ,akvaryumda kütük var ,normal quartz kumun altında 2 cm midye kırığı var. Sarılık alır başını gider yoksa. Midye kırığını veliferalar sert suyu seviyor diye eklemiştim zamanında. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir