En İyi Dip Temizliği ( Video Eklendi )


rhemeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2006
İl: Edirne
Mesaj: 5261
rhemeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2008 12:44
Dip çekiminin amacı sudaki nitratı olabildiğince azaltmak ve yerine içerisinde balık ve bitkilerin gelişimi için gerekli olan mineral ve çeşitli elementleri ihtiva eden hiç kullanılmamış taze su eklemektir. Yoksa dış filtre veya buna benzer bir yöntemle yapacağımız çalışma görünenen kaba pislik ve tortuları toplamaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Akvaryumlarda yemlemeden sonra en önemli insan müdahalesi eskimiş suyun yerine yeni su konulması işlemidir.Bu işlemin ihmali ölümle sonuçlanan bir dizi olayın başlamasına vesile olur.

Saygılar.
rheme2008-02-28 12:44:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

coldestÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 420
coldestÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2008 13:07
[QUOTE=ahmet şeker]Erdinç bey konu açılışında yorumlarınızı bekliyorum demişsiniz.Bizde zaten yorum yapıyoruz.Siz istediğiniz sistemi uygulayabilirsiniz,biz sizin fikrinizi önemsediğimiz için zaten yorum yapıyoruz.Ama bence yorumun her türlüsünü anlayışla karşılamalısınız.Bende kendi yaptığım arka fon ile ilgili bir konu açtım ve herkes olumlu olumsuz fikirlerini yazdı ve bu da benim çok hoşuma gitti.Çünkü dediğim gibi kişi, insanların her türlü eleştirisinde kendisine doğru olan bir şeyler çıkarır diye düşünüyorum.Saygılar..[/QUOTE]
 
Yorumlarınız benim içinde güzel sağolun ama kırılmamak elimde değildi :) Şu yönden düşünmek te gerekiyor dip temizliği için bakteriler nitratı seviyor sonuçta dip temizliği yaparken uzun kum pipetleri kullanmak flitremizin içerisine kum gitmesini engeller bu dip temizliğini ne kadar uzun sureli yaparsak okadarda sağlıklı olacak nitratlı su bakteri yuvası olmuş dış flitremizden geçerken bakteriler nitrata saldıracaklardır bu suyun ben daha temiz akvaryuma döneceği kanaatindeyim su değişimini yine yapın maksat dip temizliğini uzun süreli tutarak daha çok pislik toplamak. Dip çekimi suyun nitratını almak için diyorlar doğru ama ozaman neden pilli dip çekim aletleri var onu anlayamıyorum bu aletler suyu fileden geçirip tekrar akvaryuma veriyor sonuç ta haksızmıyım. Benim uyguladığım yöntem bakterilerden suyu geçirmek ve daha iyi bir dip çekim yapmak. 90 lt bir akvaryumda 10 dakika bir dip çekimi yapıp suyu boşaltalım derseniz su biter akvaryumda :) Bence bakteri yuvası olan dış flitremizden suyu geçirerek daha sağlıklı bir dip temizliği yapmış oluruz. Vidyoda Eklicem Yarın. Uygulamalı olarak.
coldest2008-02-28 13:14:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kemalekdalÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 23
kemalekdalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2008 13:29
Bence dip çekimi deil de dip temizliği dense daha iyi olur. Bu yöntemi ben de uzun zamandır yapmayı planlıyordum. Haftasonu dipteki dışkılar ve ufak bitki parçalarını toplamak için bu yöntemi kullanacam. sadece üst sepeti elyaf doldurup altında pisliklerin birikmesini sağlayacam. Bence güzel bir temizlik fikri. Gelelim nitrat işine. Erdinç bey ikinci filtreniz normalde kullanılmıyorsa zaten onun içerisinde bakteri olamaz. Bakteriler uzun süre oksijensizliğe dayanamazlar. Bu nedenle filtreniz normalde kullanılsa dahi filtrenin üzerindeki aparatlar değiştirilirken bakterilerin büyük bir kısmı hakkırahmetine kavuşabilir. Bu nedenle nitrat için su değişimi, temizlik için sizin yönteminiz daha uygun.  Bu gün bildiğim kadarı ile ehime nin pilli dip çekim aparatları 170-180 ytl gibi bir fiyata satılıyor bir ekol 15 alınsa hem fiyat hem de işlevsel olarak daha iyi olur.
 
SAYGILARIMLA
kemalekdal2008-02-28 17:43:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ermaneÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2008
İl: Izmir
Mesaj: 23
ermaneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2008 14:10
Herkese merhaba,

Bu kadar tartışılacağı yerde ;

Dış filtre ile dipten suyu çekmek için daha dar ağızlı bir hortumla çekin ama akvaryum yerine bunu su değişim miktarınızdaki bir kaba yapın. (Mesela bu benim akvaryumumda 20 Lt bir damacana.)

Suyu yavaş yavaş çekseniz dahi altta kum üstündeki pislik ile birlikte çektiğinizde hem dip temizliği hemde aşağıda kalmış olan nitrat ve bakteriler birlikte damacanaya gidicek

20 litre hazırlamış olduğunuz suyuda akvaryuma ekleyin tap taze bakterisiz pisliksiz akvaryum yine kullanıma hazır .
İyi günler


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tarikatanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 199
tarikatanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2008 18:48
Merhaba, eğer dip çekiminde su degiştirmek tazelemek istemiyorsaniz, bir iç filtre yardimi ile akıntı yaratarak mevcut dış ve iç filtre sayesinde kaba pislikleri yine temizlersiniz...
Tabi soylediğim şey sizin mantığınıza göre su masrafını düşünerek suyu tazelemeyip, sadece dipte biriken pislikleri alma amaçlı bir şey...
Kırılacak bir şey yok sonuç itibarı ile farklı bir fikir sunmuşsunuz... Fakat fikrin işlevselliği önemli değilmidir?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

coldestÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 420
coldestÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2008 22:29
Yarın bütün verdiğiniz cevaplar sonuçlanacaktır. Vidyolu çekimle neyin ne ve nasıl olduğunu göreceksiniz Bu arada tarikatan senin dediğin gibi iç flitreyle ne kadar akıntı yaratıcaksınki kumu devir dayım yaptırıp iyice temizleyebilesin aklım ermedi. Tabiki fikirleriniz benim için önemli...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaplumbikÇevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 36
kaplumbikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2008 04:19
Eleştirmek için değil büyük bir hata yaparak zarara uğramanıza ve sevdiğiniz canlılarınızı kaybetmenize engel olmak için yazıyorum.
 
Erdinç Bey,
Bakteriler nitratı değil amonyak ve nitriti seviyorlar. Düşüncenizdeki en önemli hata budur. Yani, siz dış filtrenizle suyu çektiğinizde nitratı aynı şekilde geri tankınıza döndürüyorsunuz. Burada eklemem gereken not; klasik dış filtrelerde oluşan bakteri kolonisinin aerobik bakteriler olduğudur. Bahsettiğiniz ekol 15 filtre de böyle bir filtredir. 
 
Balıkların dışkıları (günde vücutlarının yaklaşık 6 katı dışkıları oluyor) ve yem artıkları suda amonyak oluşturuyor. Bu amonyak en toksit madde. Yararlı bakterilerden aerobik olanlar amonyağı nitrite çeviriyorlar. Nitriti ise nitritten daha az toksit olan nitrata çeviriyorlar.
 
Nitrat ise bakteriler tarafından yok edilemiyor ve biriktikçe sudaki oranı artıyor ve zehirleyici olmaya başlıyor. Akvaryumdaki nitrat oranını o arttıkça azaltacak bir yol gerekiyor. Akvaryumdaki canlı bitkiler nitratı kullanarak azota dönüştürüyor. Azot gazı akvaryumdan uçup gidiyor. Ancak akvaryumunuzda oluşacak tüm nitratı azota çevirecek kadar çok bitki, genellikle akvaryumun tamamını kapsar ki, kimse bu kadar çok bitki bulundurmaz. Bu nedenle bir miktar nitratı da, sizin su değişimi yaparak oranını azaltmanız gerekir.
 
Eğer akvaryumunuzdan filtre ile suyu çeker ve geri akvaryumunuza koyarsanız, sürekli olarak akvaryumunuzdaki nitrat oranı yükselecek, çünkü BAKTERİLER NİTRATI ÇEVİREMİYOR ve bir gün balıklarınız zehirlenecektir. Bu süre, akvaryumunuzdaki canlı hacmine, yemleme yükünüze ve bitki yapınıza göre, yakın veye uzak bir zaman olabilir. Ancak, muhakkak olacağını bilerek davranmalısınız.
 
Anaerobik bakteriler ise, nitratı Oksijeni kullanarak azota dönüştürür. Anaerobik bakteri kolonisinin yerleşimini sağlamak için genellikle kum kullanılır. Anaerobik bakterilerin Oksijeni tutabilmesi için filtredeki su akışının yavaş olması gereklidir. Bu nedenle bazı filtrelerde bioball kullanılır ve bioball üzerine suyun yağmur taneleri gibi akması ve akışın yavaş olması gereklidir.
 
Bir dış filtre ile anaerobik bakteri kolonisinin nitratı azota dönüştürmesi sağlanamayacağından düşündüğünüz sistem eğer bir sump ile yapılırsa ve bir bölümünde bioball gözü olursa, suyu bioballar üzerine yağmurlama sistemi ile yavaşça akıtabilirseniz nitratı azaltabilir ve su değişimlerinden kurtulabilirsiniz. Burada belirtmeliyim ki, bu seçim ile nitrat azaltılacak bir tank eğer canlı bitki içeriyorsa bitkilerin ihtiyacı olan besinin bir miktar dışardan takviye edilmesi gerekebilir. Bu da, su masrafından kurtulayım derken astarı yüzünden pahalıya gelecek bir uygulama olur. Son bir not daha; tuzlu sistemlerinde su değişimi masraflı olduğundan denitratörler gereklidir. 2-3 bin lt'nin atındaki tatlı su sistemlerinde ise su değişimleri nitrat oranını azaltmak için en kolay ve en ucuz yoldur.
 
 
 
kaplumbik2008-02-29 05:16:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

coldestÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 420
coldestÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2008 08:50

Ok sağol yorumun için


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kemalekdalÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 23
kemalekdalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2008 15:08
Ben akşam bu şekilde temizlik yaptım ve kaba partiküllerden kayda değer ölçüde kurtuldum. Bir saat kadar bekleyip birde %20 lik su değişimi yaptım ortam mükemmel arkadaşlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

coldestÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 420
coldestÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2008 16:05
[QUOTE=kemalekdal]Ben akşam bu şekilde temizlik yaptım ve kaba partiküllerden kayda değer ölçüde kurtuldum. Bir saat kadar bekleyip birde %20 lik su değişimi yaptım ortam mükemmel arkadaşlar.[/QUOTE]
 
İşe yaradı sonuçta su değişimini yine sonradan yaptınız hiç olmassa daha iyi bir dip temizliği yapmış oldunuz. Saygılarımla
coldest2008-02-29 16:05:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sudamlasıÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 831
sudamlasıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2008 20:42
Erdinç bey yaptığınız sistem yem artıkları ve dışkı gibi kaba pislikleri uzaklaştırmak için gayet güzel bir yöntem.Ama sizinde dediğiniz gibi suya gerekli minerali vermek ve nitratı tam olarak uzaklaştırmak açısından arada bir suyu yenilemek gerekir.Emeğinize sağlık... sudamlası2008-02-29 20:43:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

coldestÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 420
coldestÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2008 20:43
[QUOTE=sudamlası]Erdinç bey yaptığınız sistem yem artıkları ve dışkı gibi kaba pislikleri uzaklaştırmak için gayet güzel bir yöntem.Ama sizinde dediğiniz gibi suya gerekli minerali vermek ve nitratı tam olarak uzaklaştırmak açısından arada bir suyu yenilemek gerekir.Emeğinize sağlık... [/QUOTE]
 
Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Saygılarımla Usta :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HB.TELLİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2008
İl: Afyon
Mesaj: 1670
HB.TELLİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2008 23:15
Böyle önemli bir konuyu açmanız ve bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.Sağlıklı balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

coldestÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 420
coldestÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2008 23:32
[QUOTE=miras]Böyle önemli bir konuyu açmanız ve bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.Sağlıklı balıklar dilerim.[/QUOTE]
 
Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir