Erkek Sarı prensesim başka dişi istemiyor.


yslmturanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2007
İl: Aydin
Mesaj: 136
yslmturanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2008 11:42

Merhaba arkadaşlar. Dört ay önce kurduğum tankımda. 3 cm civarı aldığım yavrular büyüdü ve beş dişiden dördünün ağzı doldu Tongue ikisi (sarıp. ve ahli) 60 yavru bıraktı. Diğer ikside bugün yarın bırakır yavruları.

          Sorunum şu. Balıklarım büyüyünce 3 sarı prensesten birisi dişi çıktı. İkinci erkeği dişi ile takas ettim fakat öldüresiye dayak yedi benim erkekten. Onuda değiştirdim gene aynı şey oldu. Sonunda gittim bizimkinin iki katı büyüklüğünde bir dişi aldım onuda ölümden zor kurtardım. Hayvanda kuyruk bırakmadı. Anlıycağınız beş farklı deneme hep aynı sonucu verdi.
         Garip olan beraber büyüdüğü dişiyle problemi yok. Yavrularını bile aldım. Dişiyi fazla zorluyor ama zarar vermiyor. Diğerlerini mahfetti. Bu konuda ne yapmalıyım acaba. tek dişi olsun istemiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sukruÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Antalya
Mesaj: 137
sukruÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2008 17:03
Merhabalar,
 
Yaklaşık 1 yıldır sarı prenses bakıyorum. 6dişi 1 erkek sarı prensesim var. Balıkları mümkünse küçük alıp büyütmekte fayda var. Siz sorununuzu bence şöyle çözebilirsiniz. Erkeği tanktan çıkartın dişiyi koyun. 1 gün sonra erkeği akvaryuma koyun. Bence problem çözülecek. Bende 2 erkak arasında böyle bir sorun vardı. Küçük olan kendinden 2 kat büyük olanı çok sıkıştırıyordu. Yukarıda anlattığım gibi yaptım. Durum tersine döndü. Sonra tam tersini denedim. Yine düşündüğüm gibi olay tersine döndü.
 
Kolay gelsin. 
reis2008-03-03 19:43:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2008 14:23
Yavuz Bey,
bende sizin yazınızı okurken tam olarak Şükrü Bey'in yazdığını düşündüm, sonra Şükrü Bey'in yazısını gördüm altta. Smile
 
Malawiler için böyle durumlarda bu yöntem uygulanabilir. Bu nedenle bir karantina tankını sürekli hazır bulundurmanızda fayda vardır. Hiyerarşi büyük yer tutar bu balıkların yaşamlarında, özellikle erkekler arasında, fakat dişilerde de vardır. Sorun yaratan balığı akvaryumdan ayırıp birkaç gün sonra geri eklerseniz, en pasif balıktan dahi dayak yer konuma gelebilir. Sebebi, hiyerarşideki yerini, ve elbette resifteki mertebesini kaybetmiş olmasıdır. Bu sırada da yeni eklediğiniz balık akvaryuma alışır. Saklanma yerlerini öğrenir. Kendini kabul ettirmeye çalışır. Ardından erkeği tekrar eklediğinizde erkek o balığa sıkıştırmaktansa, kaybettiği konumunu yeniden kazanmaya yoğunlaşacaktır. Bu sırada sık sık yeni balıkla da karşılaşacağı için onun varlığını benimser. Eskiden beri oradaymış gibi davranmaya başlayabilir. Aslında çok daha detayları vardır bu sürecin, fakat şimdilik bu kadar yazıyorum... Sizi uyarmam gereken bir nokta ise, bu müdahalelerin çok düşünerek yapılması gerektiği. Yoksa ayrı kalan erkeğiniz geri döndüğünde akvaryumdaki başka bir erkekten çok kötü dayak yiyebilir...
 
Bir başka yöntem daha var, bunu da ben buldum diyebilirim, çünkü en azından kimseden duymadan uygulamaya başladım. Big%20smile
 
Bildiğimiz pet şişe yavruluk yapımı vardır. Bilmiyor iseniz siteme bakarak yapımını öğrenebilirsiniz. Bu yavruluğu kullanarak yeni balık eklemekte büyük faydalar gördüm şimdiye kadar. Duruma göre, yeni aldığınız balığı bu yavruluğa koyup akvaryumun sorun yaratan diğer bireyleriyle (sizin durumunuzda sp erkeğiyle) birbirlerini uzun süre görmelerini sağlayabilirsiniz. Örneğin yeni dişi, eğer bir hafta o yavrulukta bakılırsa (10 litre yapın yavruluğu, hayvanlar rahat etsin biraz olsun.) zamanla erkeğin yeni gelen balığın varlığına alıştığını gözlemlersiniz. Sonra dişiyi salıp bir bakarsınız duruma. Sertlik devam ediyorsa tekrar yakalayıp bir süre daha yavrulukta tutarsınız. Büyük olasılıkla bir haftadan sonra alışacaklardır birbirlerine. Bu süreci zararsız atlatırsınız bu yavruluk sayesinde.
 
Bir diğer olasılık ise erkeği o yavruluğa hapsetmektir. Bunun avantajı, yeni gelen balık fazla stres yaşamadan akvaryumun diğer bireyleriyle de tanışır, dekoru öğrenir, ve kendine yer edinir. Bu aşamada erkek, olan biteni pet şişenin içinden çaresizce izleyip kendi kendine kızacaktır muhtemelen. Fakat yine bir hafta kadar bir sürede erkek de duruma alışır. Gün içinde sık sık gördüğü için yeni gelen balığa yabancılığı uzun sürmez. Gözlemlere göre değişmekle birlikte, uygun sürenin sonunda erkeği çıkarırsınız, ve ortalık yatışmış olur. Bunun dezavantajı ise erkeğin kapalı kaldığı süre boyunca çiftleşme imkanının olmaması.
 
Sorularınız olursa yine yanıtlamaya çalışırım.
 
 Saygılar...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yslmturanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2007
İl: Aydin
Mesaj: 136
yslmturanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2008 18:14
Şükrü bey & Aykut bey öncelikle çok çok teşekkür ederim. Tavsiye ettiğiniz yöntemler çok iyi. Aslında bende bir çok yol denedim. Dediğiniz gibi bir ara erkeği karantina tankıma aldım. Sonuç yine aynı oldu. Diğer bir seferinde yeni aldığım dişiyi Pet yavtuluğa koydum. Bu zaten yeni olmasından kaynaklanan stresle yavruluk birleşince bir türlü yem yemedi. Kıyamadım.
     Sonuç olarak şöyle bir fikre kapıldım. Galiba dişi diye aldığım tüm balıklar erkekti Big%20smile. Beş kez farklı balık getirdim hepsinde aynı problem oldu. Kimisi tankımda olan dişiye kur yapınca erkek olduğunu anladım. Anal vent kontrolü yaptığım halde (galiba bu yöntemi de tam çözemedim) sanırım bir türlü dişiyi tutturamadım. %100 dişi balık olduğuna emin olsam yöntemleri sonuna kadar sürdürüp bekliycem ama emin olamıyorum. Artık vazgeçtim. Son çare tüpçük çıkarmış yada yumurtalı bir dişi bulursam hemen alıcam.
      Tekrar teşekkür ederim. Saygıar...
reis2008-03-03 19:40:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir