Eurosurveillance Güncellendi [06.07.2014 18:40]


ReddiasÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 106
ReddiasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2014 13:26


Eurosurveillance , Cilt 13 , sayı 24, 12 Haziran 2008

Euroroundups

 

[b]SÜRÜNGENLERLE BİRLİKTE YAŞAYAN SALMONELLA ENFEKSİYONLARININ AVRUPADAKİ MEVCUT DURUMLARI[/b]

 

Editör takımı(eurosurveillance@ecdc.europa.eu)1, S Bertrand2, R Rimhanen-Finne3, F X Weill4, W Rabsch5, L Thornton6, J Perevoščikovs7, W van Pelt8, M Heck8

 

1.Eurosurveillance Avrupa HastalıkÖnleme ve Kontrol Merkezi , Stockholm , İsvec

2.Salmonella ve Shigella için Ulusal Referans Merkezi ,Bilimsel Halk Sağlığı Enstitusu Bakteriyoloji bolumu , Bruksel,Belcika

3.Ulusal Halk sağlığı Enstitüsü , Bulaşıcı Hastalık Epidemiyoloji ve Kontrol Bolumu

4.Ulusal Salmonella Referans Laboratuvarı , Pasteur Enstitüsü , Paris ,Fransa

5.Salmonella ve diğer Enterikler icin Ulusal Referans Merkezi , Robert Koch Enstitüsü ,Wernigerode Şubesi , Wernigerode ,Almanya

6.Sağlık Koruma Gözetim Merkezi , Dublin , İrlanda

7.Bulaşıcı Hastalıkların Epidemiyolojik Gözetim Bolumu , Halk Sağlığı Kurumu , Riga , Letonya

8.Ulusal Halk Sağlığı ve Cevre Enstitüsü, Bulaşıcı Hastalık Kontrol Merkezi (RIVM) , Bilthoven , Hollanda

                  

Salmonella enfeksiyonları , kontamine gıda tuketimi , kişiden kişiye bulaşma , su yolu ile bulaşma ve birçok çevresel ve hayvansal etki ile ortaya çıkar.Özellikle Sürüngenler ve diğer soğuk kanlı hayvanlar salmonella bakterisine taşıyıcılık yapabilirler ve enfeksiyon durumları bu hayvanlarla doğrudan veya dolaylı yoldan temas ile ilişkilendirilmiştir.

 Amerika birleşik devletlerinde her yıl takriben 1.4 Milyon insanda gorulen Salmonella enfeksiyonu vakaları meydana gelmekte ve bunlardan 74.000 vakanın bir surungen veya amfibiye maruz kalmanın bir sonucu olduğu tahmin edilmektedir [1].

Amerika Birleşik Devletlerinde 1994-2002 dönemi için sürüngenlerle ilişkili salmonella vakalarının düzenli raporları mevcuttur[2-4].Avrupa ülkelerinde sürüngenler veya diğer egzotik evcil hayvanlarla ilişkilendirilen salmonella enfeksiyonu vakaları da tanımlanmıştır [5-16] fakat Avrupa'da bu sorunun büyüklüğünü ortaya çıkaracak daha kapsamlı bir çalışma mevcut değil.2006 yılında toplam 160.649 insanın etkilendiği salmonella enfeksiyonu vakaları Bulgaristan , Romanya , İzlanda , Lihteştayn ve Norveçin de aralarında bulunduğu 25 AB üyesi devlet tarafından rapor edilmiştir.[17]







Yöntem

2005-2007 yılları arasında İrlanda'nın güneydoğusunda sürüngenlerle ilişkili salmonella vakalarına dair yeni bir raporun Eurosurveillance'de yayınlanmasının ardından bazı Avrupa ülkelerinde de benzer vakaların ortaya çıkması üzerine Eurosurveillance editör gurubu diğer Avrupa ülkelerinden de veriler toplamak amacı ile hızlıca bir anket hazırladılar .Anketin uygulandığı ülkelerde son üç yıl içinde sürüngenler ya da diğer egzotik evcil hayvanlardan kaynaklanan salmonella enfeksiyonu vakası bildirilip bildirilmediğini sorduk ve bu soruya evet yanıtı aldığımız anketlerde bize veri sağlamaları için olguların  (hayvanlar ile ilişkilendirilen enfeksiyon vakaları) yaşını sorduk.Araştırma sonuçlarımızın ayrıntılı olmasını amaçlarken hevesle çalışıyorduk .Daha ileri seviye araştırmalar , ilham ve diğer Avrupa ülkelerinden bu konu hakkında daha fazla yorum ve rapor almayı umuyoruz .




Sonuçlar

Belçika :

Belçika'da 2005 'den beri her yıl yaklaşık 3000 - 5000 arası insanda görülen salmonella enfeksiyonları rapor edilmiştir.Bu enfeksiyonların büyük çoğunluğu gıda kaynaklı olmakla birlikte ara sıra hayvanlarla temas kaynaklı olanlarda bildirilmiştir.2007 yılında 4 aylık bir kız çocuğunun çok fazla acı çektiği bir salmonella enfeksiyonu vakası bildirilmiş ve bu enfeksiyonun ailenin evcil kaplumbağasından kaynaklandığı rapor edilmiştir.

2008 yılı Nisan ayında bildirilen 3 Salmonella Entericanın bir alt türü olan arizonae enfeksiyonunun tamamının evde beslenen yılanlara temas kurularak edinildiği bildirilmiş .

Yaşları 1 ve 2 ay arasında değişen iki kız bebek ve diyalize bağlanmak zorunda olan 57 yaşında bir kadının da enfekte oldukları bildirilmiş .Belçika Sağlık Müfettişliği vakaları incelemiş , yaşlı kadın ve etkilenen çocukların ebeveynleri ile görüşmeler yapılmış.

 3 vakada da sebebin yılanlara dolaylı yoldan temas olduğu bildirilmiş.

Aile yılanları hastalık başlangının 5 yıl 3 hafta öncesinden beri besliyorlardı .Üç '' isolate'' ın klonal olarak ilişkili olmadığı Pulsed-field jel elektrofezi ile tespit edildi ve test edilen tüm antibiyotiklere duyarlı olduğu saptandı.








[b]Raporun Orijinali : http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=18902[/b]




[b]Arkadaşlar devamını boş vakitlerimde çevireceğim ,işe gittiğim için  şimdilik  bu kadar , imla ve çeviri hatalarım için özür diliyorum , çeviri hatası görenler pm den yazabilirler . Sağlıkla kalın .[/b]

[b] [/b]

 

 



IBCAquaculture2014-07-06 18:41:04[EDIT]IBCAquaculture,2016-03-10 00:55:34[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2014 01:55
1.4 Milyon'da 70.000 sorumlusu sürüngenlermiş. Avrupa'da da toplam rakam çok korkutucu görünmüyor. Peki bu enfeksiyona yakalanmanın sonuçları neler? Yalnızca ishal olunur deniliyor?

Ve ne yapmalıyız?
Kedi-Köpek kılı kist yapar deniliyor ama doğada kist sahibi olmak için bir çok neden var ve insanlar bu riski görmezden geliyor, salmonella'yıda görmezden mi gelmeliyiz? Salmonella'ya karşı vucüt bir bağışıklık kazanıyor mu?

Makalenin altında bunları soruyorum ki gerek çeviri içinde gerekse bilgisi olan kişilerce cevap bulabilsin sorular.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir