ev yapımı discus maması


muco1990Çevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2011
İl: Ankara
Mesaj: 28
muco1990Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2013 11:18
Her diskus severin kendine özgü bir ev yapımı mama tarifi vardır. Şimdiye kadar edindiğim tecrübeler bu işi yeni yapmak isteyenlere umarım bir ışık olur.

Dana Yüreği74,59%

Karides13,81%

Kuru Yem4,14%

Cylop-eeze0,83%

Yumurta0,83%

Sarımsak0,83%

Spirulina0,69%

Pro Growth0,41%

Gammarus0,35%

Multivitamin0,35%

Krill0,28%

Astaxthin0,14%

Su2,75%

Yapacağımız mama tarifinin iskeletini Dana Yüreği ,Karides ve Spirulina oluşturuyor. Diğer katkılar tercihe göre arttırılabilir yada azaltılabilir. Bu formülde kullandığımız katkı maddelerinden kısaca sözetmek gerekirse:

krill: Yüksek miktarda karoten ve protein içerir. Balıkların ideal kas gelişimini ve güçlenmesini sağlar,renklerini daha da canlı hale getirir. Min.Ham Protein %70, Maks.Selüloz %8, Min.Ham Yağ %4, Min Vitaminler 450 mg/kg 

gammarus: Kalsiyum ve mineral bakımından zengin bir yemdir.

Cylop-eeze: Protein (%62),Lipid (%30),Ash (%3), Carbohydrate(%3), Astaxanthene,Canthaxanthene,linoleic Acid,EPA,DHA içerir.

Spirulina: İçerdiği % 65 protein oranıyla en iyi bitkisel protein kaynağıdır.

Pro Growth: Vitamin A,Vitamin D3,Vitamin E,Vitamin K,Vitamin B1,Vitamin B2,Vitamin B3,Vitamin B5,Vitamin B6,Vitamin B7,Vitamin B9,Vitamin B12,3Amino acids .

Ev Yapımı Mamamızın hazırlanışı: 

Dana Yüreğini mümkün olduğunca taze kullanmanızı tavsiye ederim. Dana Yüreklerini yağlarından, sinirlerinden, sadece kırmızı et kalacak şekilde temizleyelim.Görüldüğü gibi yürekler itinayla ayıklandı. Kıyma makinesinden iki kere çekilerek karışım yapılmaya uygun hale getirildi. Burada blender tarzı mutfak gereçleri de kullanmak isteyenler olabilir. Ama yaptıkları mama suda çok dağılacaktır.

Mamamızı oluşturan tüm malzemeler tartılarak kullanıldı. Ölçekli çalışmak daha sonraki imalatlarımızda çok işe yarayacak. İlerki çalışmalarımız için bize ışık olacak. Karışıma ilave edileceğimiz katı malzemeler, robotta un kıvamına gelene kadar çekildi. Daha sonra ufak bir elek vasıtasıyla bunlar elendi. Karides ayıklandı ve ılık suda güzelce yıkandı. Temizlenen karides te robotta çekildi. Spirulinayı eritirken sarımsak ve yumurtayı da karıştırıyoruz. Böylece hem spirulina homejen olarak çözülüyor hem de kabın kenarlarında olası birikmeler olmuyor. Burada viskoziteyi arttırmak için bir miktar su ekliyoruz.Ufak formül hazırlayanlar blender vasıtasıyla bu malzemeleri birbirine karıştırabilir. Bizim gibi yüksek gramajlı imalatlarda özel başlıklı bir matkap ve karıştırıcı aparatı kullanmanız gerekir. Bütün malzemeler birbirine homojen bir şekilde karıştırıldıktan sonra, uygun büyüklükteki plastik poşetlere hazırladığımız mamayı taksim ediyoruz. Bizim tercihimiz yarımşar kiloluk paketler. Bu torbalar itinayla düzlenip, torbaya sıkışan hava keselerini mümkün olduğunca aza indiriyoruz. Oluşan paketleri derin dondurucuya yerleştiriyoruz. Donma işlemi gerçekleştikten sonra ince ince keserek yada kırarak balıklarımıza servis ediyoruz. Bu hazırladığınız yemi kısa sürede tüketecek kadar yapmanızı tavsiye ederim. Ben 4 ila 6 hafta arasında tüketecek kadar yapıyorum. Süre geçtikçe balıklarınız yeme karşı isteksizleşecekler ve mamanız besin değerini yitirecektir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir