Ev Yapımı pH İndikatörü


faradaynÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2011
İl: Manisa
Mesaj: 138
faradaynÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2011 12:07

            Ev Yapımı pH İndikatörü

Daha önceki makalemde çeşitli pH indikatörlerinden bahsetmiştim. Bir maddenin asidik mi, yoksa alkali mi olduğu bilgisini veren maddelere “indikatör” diyorduk. Herbiri kimyasal ve kolay bulunamayan malzemelerdi. “Peki evde yapamazmıyız?” diyenleri duyar gibiyim. Bu soruya cevaben “evet” demek istiyorum.
 
Peki nasılmı? Aslında çok kolay. Bu işin sırrı Kara lahanada.
 

 
Kara lahana suyu da bir çeşit indikatördür ve mor renklidir. Bu mor rengin kaynağı, içerdiği “antosiyanin” denilen bir pigmenttir. Eğer kara lahana suyuna asidik bir madde eklenirse, karışımın rengi kırmızıya; bazik bir madde eklenirse, yeşile döner. Neredeyse tüm indikatörler gibi kara lahana suyu da, pH değişimi ile (ortamdaki H+ veya OH- iyonlarının miktarının değişmesi ile) ışığı farklı dalga boylarında yansıtır. Renk değişimi gözlemlememizin sebebi budur. Bazik bir madde eklendiğinde antosiyanin OH- kazanırken; asidik madde eklendiğinde ise hidroksit iyonlarını kaybeder. Bu değişiklikler, ışığın değişik dalga boylarında yansımasına ve bizim kara lahana suyunu kırmızı ya da yeşil görmemize sebep olur.
 
Evrensel indikatör, geniş pH aralığında, farklı renk değişimlerine uğrayan indikatör çözeltilerine denir. Ortaya çıkan renk belirli bir pH değerini gösterir. Evrensel indikatörler genelde birkaç faklı indikatörün karıştırılmasıyla elde edilir. Hazırlanışı en kolay evrensel indikatör de lahana suyudur.
 

Antosiyanin
 


Kırmızı-mavi bitki pigmentlerinin büyük bir grubudur. Antosiyaninler, tüm gelişmiş bitkilerde, çoğunlukla çiçeklerde ve meyvelerde fakat aynı zamanda, yapraklarda, gövdelerde ve köklerde oluşur. Bu bölümlerde, hücre çepherinde baskın olarak bulunurlar.
 

İndikatör Nasıl Hazırlanır?
 
 
1.       Öncelikle lahanamızın dışında çürük yapraklar varsa onları temizliyoruz. Ardından arzu ettiğimiz kadar lahanayı küçük parçalar halinde doğruyoruz. İsterseniz mutfak robotunda da çekebilirsiniz.


 
2.       Sonra doğradığımız lahanaları bir kaba koyup üzerini iki parmak geçecek şekilde distile su (saf su) ile dolduruyoruz.




 
3.       5 dakika kadar kısık ateşte haşlıyoruz. Suyu azalırsa bir miktar daha ekleyebilirsiniz.





4.       Temiz bir kaba süzerek lahana suyunu alıyoruz. Soğuduktan sonra istediğimiz gibi kullanabiliriz.



5.       Buzdolabında saklayarak defalarca kullanabilirsiniz.





 
            Nasıl Kullanılacak?
 
Ölçüm yapacağınız sıvıyı boş bir kaba az miktarda alarak üzerine hazırladığımız lahana suyundan damlatıyoruz. Renk değişimini fark edeceksiniz.


 
Burada yaklaşık olarak renk değerleri mevcut.
 

 
Lahana indikatörümüz çok geniş bir pH skalasına sahiptir. 1-14 pH arası ölçüm yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, indikatörünüzden sadece birkaç damla eklemek. Fazlası kararlı renk değişimi vermeyecektir.
 


 
Konu ile alakalı birde video ekleyeyim:

 [VID]http://www.youtube.com/watch?v=OrWAiz6MrEk[/VID]
 
Peki hazırladığımız bu indikatörle akvaryum suyunun pH’ını nasıl ölçeriz? Ara değerler yok, renk skalası tam değil. Açıkçası güvenilir değil. Bununda bir yolu var aslında, devamını bir sonraki makalemden öğrenebilirsiniz.
 
 
Kaynaklar

 

faradayn2011-08-18 12:09:37

Beğenenler: [T]175050,Canertomruk[/T]
Teşekkür Edenler: [T]175050,Canertomruk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2011 12:22
Bilgiler oldukça güzel ancak şöyle bir ilavede bulunayım; Akvaryum suyunda malesef bu çözümden faydalanamazsınız çünkü akvaryumlarımızın ph değerleri zaten 6-8 arasındadır. Yani daha da net ifade de bulunursak 6,5-7,5 arasındadır. Bu yöntemle 6,5-7,5 arası ph değerlerini ayırt edebilme şansınız olmayacaktır.  ReaLiST2011-08-18 12:38:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LudendorffÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 486
LudendorffÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2011 15:34

Elimde Sera ph test'i mevcut hem sizin hazırladıgınız karışımla ph ölçücem hemde sera ile bakalım sonuclar ne olucak tebrikler bu arada

Ludendorff2011-08-18 15:38:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Patriot AyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2010
İl: Çanakkale
Mesaj: 502
Patriot AyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2011 15:49
Tebrikler güzel konu.
Fakat tam bize faydası dokunacak kısmında bitmiş.
Ama birazcık "ARKASI YARIN" yada "UCUNDAN AZICIK" gibi olmamış mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

faradaynÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2011
İl: Manisa
Mesaj: 138
faradaynÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2011 16:27

     Birazcık öyle oldu evet. Deneylerime devam ediyorum bu yüzden yarıda kesmek zorunda kaldım. Sonuçlandırır sonuçlandırmaz yayınlayacağım. Birde bu hesap için bir program hazırlıyorum onuda bitirmeden yayınlamak istemedim.

     Harun Bey haklısınız bu şekilde direkt olarak anlamamız imkansız ama titrasyon yöntemi ve biraz logaritma hesabı ile ile çözüleceği kanaatindeyim. Bahsettiğim gibi Excel de bir program hazırlıyorum hızlı şekilde logaritmik hesapları yapmak için sonuçlanınca işe yarayıp yaramadığını hep birlikte göreceğiz.

     Kerem Bey, sizde deneyin. Benim elimde pH ölçecek testler yoktu deneyemedim. Titrasyon hesabından sonra verileri hepberaber karşılaştırırız. Unutmadan elinizdeki testle aynı renkleri tutturamayacaksınız bunu unutmayın. Çünkü indikatörler farklı ve aynı pH'da farklı renkler verecek.
Bknz: http://www.akvaryum.com/forum/ph_indikatorleri_k499954.asp


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SoyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 33
SoyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2011 01:36
Canım çekti salatası da yenir ha bende tam bu konuyu istiyordum süper sin 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir