Fan konumu


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2007 07:26
[QUOTE=alpertozan]Onur bey, ister nem olarak düşünün ister sıcaklık farkından oluşan ısı transferini, içerideki ısınan havayı dışarı nakliye etmemiz gerekmektedir. Akvaryum içindeki hava ne kadar sıcaksa okadar neme doymuşluğu ve  yüzey ısı transferi azalacaktır. %1 verim dedim çünkü yaz aylarındaki havanın nemini düşünürsek, bu nem oranını düşürmek için yaptığımız cihazların verimliliği düşük olacağından ve bu işler için satılan cihazları alarak nemi düşürmek(havadaki nem alıcı cihazlar 200 milyondan başlıyor) fiyat/performans bakımından makul olmıyacağından %01 verim dedim.

Saygılarımla.
[/QUOTE]

Mesajımı yeniden aynen buraya ekliyorum. Birkaç defa daha bakınız; ben nemi düşürelim veya havadaki nemi düşürecek cihaz alalım demiş miyim?

[quote=encort]
Maksat içerideki havayı soğutmak değil, su yüzeyindeki nemi uzaklaştırarak buharlaşmayı hızlandırmak ve ortamdan enerji çekmiş buharı ortamdan uzağa taşımaktır. Siz 26 derece su sıcaklığına sahip akvaryumun su yüzeyine 30 derecedeki tam kuru havayı verirseniz su sıcaklığını yine düşürebilirsiniz. Yani burada amaç suyun buharlaşmasını hızlandırarak suyu soğutmaktır.[/quote]

Alper Bey; yazınızdaki kırmızı noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Önceki mesajımda söylediğimi sanıyorum; ben nemi düşürelim DEMEDİM! Herhangi nem düşürücü bir cihaz alalım da DEMEDİM! Bunlar tamamen sizin söylediğiniz ve benim söylediğimi zannettiğiniz şeyler. Orada dediğim tek şey su yüzeyine vereceğiniz hava akvaryum suyundan biraz daha sıcak olsa dahi nemi düşük olduğu takdirde suyun yine soğuyacağı idi. Bunu da sizin fan kullanım amacı olarak su yüzeyindeki sıcak havayı uzaklaştırrarak akvaryumun soğutulduğu tezinizi çürütmek için söyledim. Burada ısınan hava gibi bir şey sistemin işleyişinde önemli değildir. Önemli olan tek şey sudan ısı çekerek buhar haline dönen suyun(buhar) ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Bu sayede gaz halindeki su molekülleri ısı enerjisini taşıyıcı olarak kullanılırlar ve ortamdan uzaklaştırılmaları ile beraberinde bu enerjiyi götürürler. Bu arada ekleyeyim; akvaryumdan buharlaşan su ısınmaz, su buharının akvaryumdan aldığı enerji ısı enerjisi olarak değil, moleküller arası bağların kopmasında harcanan enerji olarak ele alınmalıdır. Yani ne olursa olsun teziniz çürüyor. Bilmiyorum belki de bu yüzden anlamak istemiyorsunuzdur.(En azından bu kadar söze rağmen nemi alacak cihazların alımından bahsetmeniz bana bunu çağırıştırıyor.)


"Akvaryum içindeki hava ne kadar sıcaksa okadar neme doymuşluğu ve  yüzey ısı transferi azalacaktır. "

Yüzey ısı transferinden bahsetmiyorum. Genel olarak su sıcaklığı ile ortam sıcaklığı arasında uçurum halinde bir sıcaklık farkı bulunmaz. Bulunsa bile su ile hava arasında birim zamandaki ısı transferi sonucu havadan suya geçecek enerji ile buharlaşma yoluyla ortamdan çekilecek enerji arasında dağlar kadar fark vardır. Nem oranı %80-90'ları bulmadıkça da bu fark kolay kolay kaybolmaz. (Bu değerleri mübalağa ile konuyu anlatmak için söylüyorum.)


"Onur bey, ister nem olarak düşünün ister sıcaklık farkından oluşan ısı transferini, içerideki ısınan havayı dışarı nakliye etmemiz gerekmektedir."

Ayrıca su-hava arasındaki ısı transferi sıcak havada akvaryumu soğutmakta etkisizdir, sadece ısıtır. Yani ne olursa olsun 28 derecelik akvaryumu 26 dereceye indirmek istiyorsanız ve hava sıcaklığı 30 derece ise sizin akvaryuma verebileceğiniz hava su yüzeyindeki havadan sıcak olacaktır. Çünkü su yüzeyindeki hava 30 derece ve su 28 derece iken hava suya enerji verecektir. Isı tranferi asla soğuktan sıcağa doğru olmaz, sıcaktan soğuğa doğru olur. Yani 30 derecedeki hava 28 derecedeki suyu ısıtıp 30 derecenin altına iner. Bu durumda siz fan ile 30 derecede hava vererek soğuyan havayı uzaklaştırmış olursunuz. Yani dediğinizin aksine ısınan havayı değil, soğuyan havayı uzaklaştırmış olursunuz. Daha önce de dediğim gibi nem oranı aşırı uçlarda değilse ve hava sıcaklığı 70-80'leri bulmadıysa bu ısı transferi buharlaşma ile ortamdan uzaklaştırılacak enerjinin yanında ihmal edilebilir.
 (Nem oranı %100 değilse ısıtıcı vb. malzeme ile ısıtılmayan akvaryumun sıcaklığı her zaman ortam sıcaklığından düşüktür)

Kısacası uzaklaştırılan ısınan hava değildir, yüzeye gelen hava her zaman suyu ısıtarak soğur. Bu suyu ısıtan bir etkendir. Fakat aynı zamanda buharlaşma da olur ki buharlaşan her 1 gram su geride kalan 540 gram suyu 1 derece soğutur. Bu durumda bizim enerjiyi taşıyan unsurumuz nemdir. Fan ile verdiğimiz hava buharlaşmayı hızlandırır ve aynı zamanda ortamdan alınan enerjiyi taşıyacak olan unsur halindeki su moleküllerini ortamdan uzaklaştırır. Fakat fan ile verilen hava her zaman sudan sıcak olacağı için mutlaka suyu ısıtacaktır. Yani dediğinizin tam aksine ısı transferi sonucu su soğuyup hava ısınmaz, tam tersine su ısınıp hava soğur. Fakat buharlaşma ile ortamdan çekilen enerji bundan çok çok fazla olduğu için etkisi yok denecek kadar azdır.



encort2007-07-04 07:54:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpertozanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/06/2007
İl: Bursa
Mesaj: 395
alpertozanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2007 15:41
Onur bey, size katılıyorum.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BalıkkralÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 202
BalıkkralÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2007 19:05
[QUOTE=encort] [ (Nem oranı %100 değilse ısıtıcı vb. malzeme ile ısıtılmayan akvaryumun sıcaklığı her zaman ortam sıcaklığından düşüktür)
[/QUOTE]
Onur Bey, yazdıklarınızın birçoğunda hemfikiriz... Emek harcayıp detaylı bir şekilde yazmanıza da müteşekkirim...
Yanlız bu son yazınızdan alıntıladığım kısımdaki yargınız; sadece ortam sıcaklığının sabit olduğu durumlarda geçerli olmakta; genel ısı düşürüldüğünde önce ortam/hava sıcaklığı düşecek, daha sonra da akvaryum sıcaklığı düşecektir.
Ortama uygulanan soğutma sırasında ilk başlarda (soğuma süreci devam ettikçe ve sabitlendikten sonra belli bir süre) ortam sıcaklığı, akvaryum sıcaklığından daha düşük olacaktır...
Yani 'nem oranı %100 değilse ısıtıcı vb. malzeme ile ısıtılmayan akvaryumun sıcaklığı herzaman sabit sıcaklıkta ya da ortamda ısı kaybının olmadığı durumlarda ortam sıcaklığından düşüktür' demek daha doğru olur kanaatindeyim...
Sevgi ve Saygılarımla...
Balıkkral2007-07-04 19:13:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2007 03:03
Haklısınız Ahmet Bey. Eğer oda soğutulursa o zaman akvaryum sıcaklığı bir süre boyunca oda sıcaklığından yüksek bir sıcaklığa sahip olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir