Fikirlerinizi Bekliyorum!


MePHiSToÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2007
İl: Izmir
Mesaj: 17
MePHiSToÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2007 17:51
Herkese yeniden merhabalar daha önceki mesajımda artık akvaryuma karar verdiğimi söylemiştim fakat kendini ispat etmiş arkadaşlar sanırım oldukça yoğun verilen cevaplarda beni açıkçası tatmin etmedi.Sorularım şöyle:
 
1)12 mm camdan kuşaklı 450 500lt civarında 120x60x60 yada 130x60x70 bir akvaryum yaptırmayı düşünüyorum.Bir kere alınacağı için hem büyük hemde kaliteli olmasını istiyorum.Yapımında ve yaptıracağım yer tercihinde nelere dikkat etmeliyim.Bir gece büyük bir gürültüyle uyanmak ya da eve geldiğimde odamı sular içinde balıklarımı da yerde bulmak istemiyorum.Sırf taşma ihtimalini göz önünde bulundurarak sump bile yaptırmıyorum.Korkum bu kadar mühim arkadaşlar.
 
2)Maddi konuda pek bir sıkıntım yok almışken bir kere almak en iyisini alıp uzun seneler sorunsuz kullanmak istiyorum.Bu yüzden Eheim'ın yeni serisi Eheim Professional 3 25 lt hacminde 1700lt debi gücüne sahip 1200lt'lik akvaryumlara kadar temizleme yapabilen bu filtreyi seçtim.Acaba akvaryumum çok iyi temizlensin derken debiyi fazla kaçırıp balıklarımı rahatsız etmiş olur muyum?
 
3)Azoo taban filtre isminde bir filtre çıkarmış bu filtre dipten temizlik yaptığı için dip çekimini ve temizliği en aza indirgediği söyleniyor.Eğer ayrıntılı inceleme yapıpta yorumlarını sunmak isteyen arkadaşlar olursa linkini vereceğim.Şu anda vermek istemiyorum forum kurallarına belki aykırı olabilir.Aynı anda bu dip filtre ve Eheim professional 3 2080 filtreyi kullanmak istiyorum eheim'ın emiş borusunu azoo taban filtresinin temiz su çıkışına yönlendirmeyi düşünüyorum.Sizce gereksiz olur mu?Eheim tek başına beni zahmetten kurtarır mı?
 
4)Eheim Jaeger iki adet 300 Watt ısıtıcı almayı düşünüyorum daha kısa sürede su sıcaklığını stabil hale getirebilmek için.Sizler ne tavsiye edersiniz?
 
5)Bu akvaryumun içersinde Malavi Cichlid'den başlayarak daha sonra discus ve frontosa koloniside yönelmeyi düşündüm son izlenimlerimden yola çıkarak.Eğer acemiliğimden istemedende olsa bir hata yaparsam büyük külfetlerin ve üzüntülerin önüne geçebileceğimi düşünüyorum.İnşallah her balığım sağlıklı bir biçimde ömrünü geçirebilir.Sürekli değişiklik yapmak istemediğim için kum,kaya ve dekor olarak ne kullanmamı tavsiye edersiniz.
 
6)Hava taşı ile ayrıntılı açıklayıcı bir bilgi bulamadım :( Ne işe yarar bunu nereye koyacağım?
 
7)Cama cam 50 lt lik bir tank,pipo filtre,ısıtıcı şeklinde düşündüğüm karantina ve yavru tankı sizce yeterli olur mu?Eğer karantina için kullanırsam ve hastalık çıkarsa bu tankı tekrardan çiftleşme için nasıl steril bir biçimde hazırlayabilirim?
 
 
Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Mesaj  okunma sayılarına bakıyorum yaklaşık 100 kişi okumuş 3 kişi cevap vermiş ve ben aldığım yanıtları üzülerek belirtiyorum ki tatmin edici bulamadım.Bu kez ilgileneceğinizden eminim.Destek ve yardımlarınızdan ötürü şimdiden teşekkürler değerli akvaristler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

govel3Çevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 120
govel3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2007 08:50

1) O hacimde bir akvaryumu 10mm camdan kuşaklı ve köşebentli şekilde yaparsanız çok rahat kullanabileceğinizi düşünüyorum. Benim arkadaşımda 180*60*70h boyutlarında 10mm camdan akvaryum var. Camcıların söylediğine göre de 10mm'den yapılabilecek en büyük akvaryum buymuş. Sizinki daha kısa bu yüzden maliyeti azaltmak için 10mm camadan yaptırabilirsiniz. Bu söylediğim akvaryumu görmek isterseniz Ö.M. den size adresi yazarım.

2)Bence çok iyi. Almışken iyisini almanız daha mantıklı. Balıkları etkileyeceğini pek düşünmüyorum. Ayarını balıklarınıza göre yaparsanız sorun olmayacaktır.
 
3)Tabi ki kurtarır. Çok iyi bir dış filtre kullanıyorsunuz. Ben inanıyorumki ikisini de kullansanız siz temizliğini aynı sürede yapacaksınız. O yüzden maliyeti arttırabilir.
 
4)Markaları siz inceler en iyisini almaya karar verirsiniz. 1 tanesi de işinizi görür. Fakat kısa sürede ısıtmasını istiyorsanız 2 tnae de kullanabilirsiniz.
 
5)Siyah, ince kum kullanmanızı tavsiye ederim. Söylediğiniz türler bu tip kumları çok severler (tecrübeyle sabittirThumbs%20Up). Özellikle malawiden yunus beslerseniz renklerinin çok güzel olacağını söyleyebilirim. Fakat ileride bana göre bu tarz akvaryumlara en çok yakışan Amazon balıklarından koyarsanız kumunuzu değiştirmek zorunda kalbilirsiniz.
 
6)Hava taşı; hava motoruna bağlanarak kullanılır. Balıkların oksijen ihtiyacını karaşılamak için kullanılır. Dekoratif hava taşlarından kullanırsanız güzel de bir görüntü oluşur. Akvaryumcunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
 
7)Bence her ihtimale karşı 2 tane yaptırın. Duruma göre yerlerini belirlersiniz. Zaten malawide balıkları eş olarak ayırmanıza gerek yok. Onlardan yavru almak istiyorsanız en fazla 3 tür besleyip onlardan koloni kurmalısınız. Bu şekilde akvaryumlarınızı değerlendirmiş olursunuz. Karantina yaparsanız balığınız düzeldikten sonra suyunu boşaltır büyük akvaryumunuzun suyundan doldurursunuz. Filtreyi temizleyip bir  miktar da tuz ilave ederseniz içiniz rahat olur.
 
Kolay gelsin. Sağlıklı balıklar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MePHiSToÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2007
İl: Izmir
Mesaj: 17
MePHiSToÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2007 10:27
İlginizden dolayı çok teşekkür ederim.Uzun zamandır sorularıma sizin gibi detaylı bir cevap verilmemişti.2 tane ısıtıcı düşünmemin sebebi hem daha çabuk ısıtacağı için su sıcaklığı stabil kalıcak.Hemde suyu stabil hale getirmek için fazla güç harcamayacağı için elektrik faturasına fazla yük bindirmiycek.Sanırım dış filtre kaliteli ve kapasitesi büyük olduğu için yeterli temizlemeyi yapacak kanaatindeyim.2 yada 3 haftada bir yüzde 30 su değişimi.Haftada bir %15 dip çekimi beni kurtaracaktır.İmzanızda çin ejderi gördüm söylemeden edemeyeceğim çok güzel bir cins.20 25 cm civarında akvaryumcuda görmüştüm discusla aynı akvaryumda :DHoşuma gitmişti.Bitki pek düşünmüyorum malawiler sanırım bitkileri yiyor.Akvaryum kum kaya dekoru için başka önerileriniz var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2007 10:40
[QUOTE=MePHiSTo]Herkese yeniden merhabalar daha önceki mesajımda artık akvaryuma karar verdiğimi söylemiştim fakat kendini ispat etmiş arkadaşlar sanırım oldukça yoğun verilen cevaplarda beni açıkçası tatmin etmedi.Sorularım şöyle:
 
1)12 mm camdan kuşaklı 450 500lt civarında 120x60x60 yada 130x60x70 bir akvaryum yaptırmayı düşünüyorum.Bir kere alınacağı için hem büyük hemde kaliteli olmasını istiyorum.Yapımında ve yaptıracağım yer tercihinde nelere dikkat etmeliyim.Bir gece büyük bir gürültüyle uyanmak ya da eve geldiğimde odamı sular içinde balıklarımı da yerde bulmak istemiyorum.Sırf taşma ihtimalini göz önünde bulundurarak sump bile yaptırmıyorum.Korkum bu kadar mühim arkadaşlar.[/quote]
120'lik için 10 mm de olur. Akvaryuma alttan ve üstten kuşak atılmasına, köprü çekilmesine dikkat edin. Ayrıca kaliteli silikon kullanın, akvaryumu da daha önce büyük akvaryum yapmış olan birine yaptırın.(60x20x20 akvaryum yapmayı bile beceremeyen camcılar var.)

Sump ise camı delerek yapıldığı taktirde kolay kolay taşmaz. Yapmışken camı deldirip sump'lı yaptırın.

[quote]
4)Eheim Jaeger iki adet 300 Watt ısıtıcı almayı düşünüyorum daha kısa sürede su sıcaklığını stabil hale getirebilmek için.Sizler ne tavsiye edersiniz?[/quote]
Eğer akvaryumun bulunduğu yer çok soğuk oluyorsa ve yüksek sıcaklık isteyen balıklar besleyecekseniz tavsiyem işi garantiye almak için 3 adet ısıtıcıdır. Hiç değilse soğuk kış günlerinde gece kaloriferler kapanınca veya camı açık unuttuğunuzda içiniz rahat olur.

[quote]
5)Bu akvaryumun içersinde Malavi Cichlid'den başlayarak daha sonra discus ve frontosa koloniside yönelmeyi düşündüm son izlenimlerimden yola çıkarak.Eğer acemiliğimden istemedende olsa bir hata yaparsam büyük külfetlerin ve üzüntülerin önüne geçebileceğimi düşünüyorum.İnşallah her balığım sağlıklı bir biçimde ömrünü geçirebilir.Sürekli değişiklik yapmak istemediğim için kum,kaya ve dekor olarak ne kullanmamı tavsiye edersiniz.[/quote]
Malavi ve tanganyika balıkları için pH'ı ve sertliği yükselten kayalar ile mercan kırığı, midye kırığı gibi kumlar kullanınız.

Diskus vb. balıklar için de kayaları çıkartıp mango kökü koyun ve taban malzemesi olarak aquaclay, quartz kum gibi malzemeler kullanın.

Eğer malavi ve tanganyika balılkarından diskus gibi amerikanlara dönecek olursanız kaya ve kum dahil neredeyse tüm dekoru değiştirmeniz gerekecek. Anladığım kadarıyla hobide biraz yenisiniz, eğer öyleyse diskus ve tanganyika ile başlamayın derim.

[quote]
6)Hava taşı ile ayrıntılı açıklayıcı bir bilgi bulamadım :( Ne işe yarar bunu nereye koyacağım?[/quote]
Hava taşı hava motorundan gelen hortuma bağlanır. Amacı hava motorundan gelen havayı daha çok kabarcık sayısına çıkartarak daha verimli kullanmaktır.


[quote]
7)Cama cam 50 lt lik bir tank,pipo filtre,ısıtıcı şeklinde düşündüğüm karantina ve yavru tankı sizce yeterli olur mu?Eğer karantina için kullanırsam ve hastalık çıkarsa bu tankı tekrardan çiftleşme için nasıl steril bir biçimde hazırlayabilirim?[/quote]
Mesela bu 20cm'lik bir frontoza için yetersizdir ama 5 cm'lik bir sarı prenses için yeterli bir karantina akvaryumu olur.

Yavru akvaryumu olarak kullanacaksanız yine yavruların türüne, sayısına ve hangi boya kadar bu akvaryumda besleneceklerine göre değişir.
 
 [quote]
Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Mesaj  okunma sayılarına bakıyorum yaklaşık 100 kişi okumuş 3 kişi cevap vermiş ve ben aldığım yanıtları üzülerek belirtiyorum ki tatmin edici bulamadım.Bu kez ilgileneceğinizden eminim.Destek ve yardımlarınızdan ötürü şimdiden teşekkürler değerli akvaristler...
[/QUOTE]
10000 mesaj bile yazılsa önemli olan mesajın içeriğidir. Ayrııca sizin mesajınız biraz uzun olmuş, ondan dolayı da okumaya ve cevap yazmaya üşenenler çıkmış olabilir. Bu forumda nice konular var ki 1000 defa okunmuş, 1 cevap verilmiş. Bunları kafanıza takmayın bence.

encort2007-10-19 10:46:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2007 10:46
[QUOTE=MePHiSTo]İlginizden dolayı çok teşekkür ederim.Uzun zamandır sorularıma sizin gibi detaylı bir cevap verilmemişti.2 tane ısıtıcı düşünmemin sebebi hem daha çabuk ısıtacağı için su sıcaklığı stabil kalıcak.Hemde suyu stabil hale getirmek için fazla güç harcamayacağı için elektrik faturasına fazla yük bindirmiycek.Sanırım dış filtre kaliteli ve kapasitesi büyük olduğu için yeterli temizlemeyi yapacak kanaatindeyim.2 yada 3 haftada bir yüzde 30 su değişimi.Haftada bir %15 dip çekimi beni kurtaracaktır.İmzanızda çin ejderi gördüm söylemeden edemeyeceğim çok güzel bir cins.20 25 cm civarında akvaryumcuda görmüştüm discusla aynı akvaryumda :DHoşuma gitmişti.Bitki pek düşünmüyorum malawiler sanırım bitkileri yiyor.Akvaryum kum kaya dekoru için başka önerileriniz var mı?[/QUOTE]

2 ısıtıcı almayı düşünmeniz iyi olmuş ama bu sonuca varış yolunuz biraz hatalı.

1) Bu boyutta akvaryumlara 1 adet 300W ısıtıcı yetmez çünkü kışın birim zamanda kaybedilen enerjiyi 1 ısıtıcı genellikle karşılayamaz.(tabii bu boyutta akvaryumlar için)

2) Siz eşdeğer güçte 3 tane ısıtıcı da koysanız 30 tane ısıtıcı da koysanız harcanan elektrik değişmez. 3 tane ısıtıcı 15 dakikada bu akvaryumu ısıtırken 30 tanesi 1,5 dakikada ısıtır. İki seçenekte de akvaryumdan kaybedilen ısı kadar elektrik enerjisi harcanır.

Eğer balık sayınız az olacaksa 2-3 haftada bir %30 su değişimi yeterli olur ama eğer balık sayınız fazla olursa veya balıklarınız suyu çok kirletecek türdeyse o zaman haftada %30 da gerekebilir. Özellikle ilk mesajınızda belirttiğiniz türler bol su değişimi isteyecek türlerdir. Mesela bu akvaryumda 6 tane discus olursa dediğiniz gibi 2-3 haftada bir yeterli olur ama balık sayısı 20 olursa haftada bir su değişimi yapmanız şart olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MePHiSToÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2007
İl: Izmir
Mesaj: 17
MePHiSToÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2007 11:14
Onur bey gerçekten beklediğim türde bir yanıt olmuş açıklamalarınızdan ve gösterdiğiniz ilgiden ötürü teşekkür ederim.Evet bu hobide yeni olucam acemi diyebiliriz kesinlikle.Çok fazla kalabalık bir akvaryumum olsun istemiyorum.5 adet impator 5 yunus 5 6 adette neon tarzında olabilir.450-500lt civarında bir tank yaptırıcam.Yapacak olanda İzmir kemeraltında seri akvaryum imal eden bi firma.İstediğim ebatta yapabileceklerini söylediler.Alttan üstten kuşaklı,rodajlı cam,buhar kapaklı sanırım en sağlıklısı böyle oluyor.Siyah silikon normal silikona göre daha mı dayanıksız?Siyah silikon kullanmak istiyorum.Aluminyum kapak kullanıcaz dediler ama anlamıyorum malesef şık görünecek uzun ömürlü olacak bir kapak ne önerirsiniz?Bu akvaryumu yaptırırken nelere dikkat etmeliyim.Başka bir yerede yaptırabilirim yeterki sağlam olsun.Kendim demir profilden sehpa üzerine mdy giydirme bir dolap yaptırıcam.Sonra akvaryumu bunun üzerine monte edicekler.Ağırlığı en az 700 kg olucak umarım profiller taşır.Frontosa kolonisi almayı düşünüyordum fakat oldukça yeniyim.Hiç balık kaybetmek istemem ama acemiliğimden kaynaklanan bi hata olursa Frontosa gibi değerli bi türü kaybedersem sanırım soğurum bu hobiden.Bu yüzden yavaş yavaş kendimi geliştirmek istiyorum ki balık kaybını minimize edebilmek için.Uzun bir süre Malawi Türleri,ardından discus ve finali Frontosa kolonisi ve tanganyika türleri ile yapmayı düşünüyorum.Akvaryumun dekorunu değiştirmem gerekirse bunu yaparım pek bi sorun olmaz nasıl olsa yeni bir tür gelicek içindeki balıkları verdiğimde komple bir temizlik yapacağım.Bu saydığım türler vatoz,çin ejderi,çöpçü,tatlı su karidesi,salyangozlar ile uyumlu yaşayabilir mi yoksa ölüme mi mahkum etmiş olurum?Sanırım bunların yanıtını aldığımda son olarak filtrenin içinde kullanacağım malzemeler konusunda sizden yardım isteyeceğim onun dışında akvaryum kurulduktan sonra balıklarım için sık sık rahatsız ederim:DTeşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir