dış filitre malzemeleri
Arkada?lar merhaba,
Canly do?uran akvaryumum var ve filitre olarak da eheim yn saat de 300 litre döndüren modelini kullanyyorum.
Dy? filitre malzemesi olarak elyaf,kömür,seramik ve lav ta?y kullanyyorum.
Canly do?uranlar için kullanmam gereken ba?ka bir dy? filitre malzemesi var my ve bu malzemelerin kullanym ömrü ne kadardyr( yani malzemeleri ne kadar zaman sonra yenileri ile de?i?tirmeliyim)
cevaplarynyz için ?imdiden te?ekkürler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kaliteli karbon kullanmanyzy oneririm...
Elyafy yorgancylardan silikonsuz olarak ucuza temin edebilirsiniz, filitre temizliklerinde yenisiyle de?i?tirebilece?iniz gibi yykayyp kullanabilirsiniz ama tutucu ozelli?ini bir müddet sonra kaybedecektir...
Serami?i senelik olarak de?i?tirebilir ya da yerine alternatif malzemeler kullanabilirsiniz, tyklayynyz.
Saygylarymla...
Umut bey merhaba,
O sayfa da belirtilen tabakalary, sepet olarak dü?ünmeyiniz.
Örne?in:
1. sepet: seramik + filtre yasty?y
2. sepet: biyolojik filtrasyon malzemesi
3. sepet: filtre yasty?y + elyaf
Saygylar
Emrah Bey rica ederim, yardymy olduysa ne mutlu
Saygylarymla...
Merhaba,
Koltuk süngeri derken iri gözenekli sünger akla gelmelidir. Kyrykkale'deki koltukçulary gezdi?imde ellerinde iki sünger vardy: sary sünger ve sert gri sünger (kaliteli sünger). Bu garip isimlendirmeler bana de?il koltukçulara aittir. Her ikisi de dy? filtre kullanymyna uygun de?il.
Tecrübelilerden edindi?im bilgi; koltukçularda mercan süngeri bulabilirseniz i?inizi görür. Artyk kullanylmyyormu? ancak Ystanbul'da belki bulabilirsiniz. Ben ba?aramadym.
Benim gibi bulamama olasyly?ynyza kar?y:
-Akvaryumcunuzdan iç filtre süngeri isteyin. (50*50 cm 12.5 ytl)
-Biyolojik sünger alyn. (50*50 cm 25 ytl)
Bu süngerler bahsetti?iniz ticari ürünlerden daha iyi midir?
Bilimsel kanyt derseniz yok. Tamamen -benim gibi de?il de- bu hobi'ye gönül vermi? ki?ilerin tecrübesine dayanmaktadyr. Örne?in link'te verilen makalenin yazary Ylyas Aydemir; bu hobi'ye yyllaryny vermi?, ödüllü akvaryumlary olan, tecrübesinden hiç kimsenin ?üphe etmedi?i bir büyü?ümüzdür.
Gözleme dayaly dü?ünceler (benim de?il sadece aktaryyorum):
Substrat, siporax vb. ticari ürünler mikro gözenekleri ile erken dönem faydaly bakteriler için iyi bir ortam iken, zaman içinde mikrogözeneklerin tykanmasy - anaerob ortam ve yetersiz demeyelim de daha az yeterli bakteri yata?y haline gelmektedir. Bu nokta da sünger hala avantajyny sürdürmektedir.
Yaptyklary denemelerde nitrat düzeyinin biyolojik sünger ile daha dü?ük bulundu?unu bildirenler de var.
Aralaryndaki fiyat farkyny da dü?ünürsek bu bilgilerden kendi çykarsamam: Bu ticari ürünlere bu kadar çok para vermem.
Yri gözenekli sünger foto?rafy bulamadym, ancak biyolojik sünger için:
http://aquapetcenter.com/shopping/images/orijin3000_097.jpg
Saygylar