Fotosentez yok :(


Sevket2123Çevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2013
İl: Aydin
Mesaj: 178
Sevket2123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 16:57
Akvaryumu kuralı 4ay oldu balıklarım ölümleri neden son 2haftada çoğaldı 6balığım öldü ışıklandırma 200wat yükseklik fazla ama azalttım suyu 5cm indirdim kum 5cm yani 45cm oldu yükseklik fazla olsa bile uzun bitkiler fotosentez yapması gerekmez mi ve değişimleri damacana suyuyla yapıyorum zaten devlet suyuyla yapmıyorum. fotosentez yosun topumda oluyor gözle görebiliyorum çok net ama diğer bitkileriminde neden olmuyor anlamadım gitti bitkileri dikeli 2ay oldu yeni değil yani işte yosun topunun fotoğrafını ekliycem birazdansevkoski2014-02-01 16:58:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 18:28
Şevket bey,
balıklarınızın ölümü bir sürü sebepten kaynaklanmış olabilir, fazla su değiştirip filtre temizliği vs de yapmışsanız biyolojik döngüyü bozmuş olabileceğiniz gibi, su değişimlerinde su kimyasında bir farklılık yaratmanız veya ısı değişimi vesaire sebebiyle de olabilir. Diğer taraftan amonyak veya nitrit içeren içeriğini bilmediğiniz bir gübre de sebebiyet verebilir. Diğer taraftan, kullandığınız damacana suyun aynı olduğuna ve yumuşak içerikli olduğuna emin olun, her damacana yumuşak su olmuyor.

Su değişimini 2 haftada bir yapmaktan ziyade, 3 günde bir yüzde 30 gibi su değişimi çok daha uygun olur. Balıklarınızın ölümü için co2 den şüphelenmenize gerek yok. O ölçüde bir akvaryuma o kadar bitki varken saniyede 2 kabarcık fazla olmaz gibi.  Tabii aslında ölçmek gerek ancak bunu tecrübelerim doğrultusunda söylüyorum. Fotosentez için iki olmazsa olmaz husus var biri ışık biri karbondioksit. Yani co2 yi biraz artırın. Ayrıca su yüksekliği bitkileriniz üzerinde fazlalık basınç oluşturur, suyun basıncı yüksekliğe bağlıdır, basınç altında bitkinin verimi düşeceği gibi oluşacak ufak bir o2 salınımı basınç altında daha az gözükür yani ışığın az ulaşması yanında başka bir sürü etki vardır. Yukarıda dediğim gibi akvaryum suyunuzda birikmiş birtakım organik atıklar gübre vs olabileceğinden yüzde elli bir su değişimi yapıp yüksekliği de bayağı bir düşürüp gözlem yapabilirsiniz. 

Ph kh ve gh testleriniz varsa bir ölçüm yapıp sonuçları da yazabilirseniz daha farklı şeyler de söylenebilir.
Bir de potasyum çok önemlidir fotosentez için, tablet gübrenizin potasyum içerdiğinden emin olun, ancak tahminim yeterli potasyumu size sağlamaz ya da içermiyordur. Potasyumunuz yoksa ayrıca edinmeniz gerekir, kso4 olarak kimyacılardan satın alıp suda çözerek kullanabilirsiniz.

Saygılar.
ringo2014-02-01 18:40:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sevket2123Çevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2013
İl: Aydin
Mesaj: 178
Sevket2123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 22:26
Tamam artık her hafta yapıcam 3 günde bir yapma olnagim yok isim dolayısıyla. Damacana suyu olarak Erikli suyu kullanıyorum gübre ise haftada bir sera florena yeterli mi acaba.Arada bir reeflowers potasyum uyguluyorum ısı ise oynamıyor hiç şu değiştirmeden önce esitliyorum ısıyı filtre ise ayda bir elyaf i yıkıyorum subsadrat var eheimde onlari enlemiyorum sadece akvaryum suyla yıkıyorum onuda 3 ayda bir yikiyicam.Bir sorum olucak Erikli suyuyla değiştiriyorum degistirmeden önce ilaç ekliyim mi ilaçtan kastım sera nitrevec olmasada olur mu hangisi daha iyi olur yükseklik için öneriniz var mı ne yapabilirim ışığı

Nitrat amonyak olsa en önce karidesler etkilenirdi bildiğim kadarıyla testleri ise en kisa surede edinecegim bir sorum olucak 1 hafta önce aldigim elma Salyangozlar hepsi öldü petshopcuya sorduğumda bogulmuslardir direk attiysaniz bu sebepten olamaz 1 hafta yaşadılar çünkü karideslerim kabuk değiştirip üremeleri düzenli ama elma salyangoz neden yaşamıyor anlamiyorum :( orange Rabbit snail alacaktim almaktan vazgeçtim.

Işıklandırmaya 2 adet 38wat cool Daylight ekledim bu ışıklandırma yeterli mi acaba fotosentez için ve Cuba bu ışıkta gelişim olur mu acaba tabanı Cuba ile kaplamak istiyorum.yeni Vortex yaptım Girdap oluştu şu an saniyede 2 damla veriyorum fotosentez için uygun ortam oluştu mu acaba. sevkoski2014-02-02 02:02:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2014 15:39
Yukarıda amonyak ve nitrit yazma nedenim, bazen hobiciler içeriklerini bilmedikleri çiçekcoşturan gibi gübreler kullanabiliyorlar. Belki kullanmış olabilirsiniz tahmini ile yazmıştım.

Su değerlerinde amonyak nitrit veya nitrat bakımından ciddi bir sorun yoksa, salyangozlarınızın ölümünün izahı şöyle olabilir.  Erikli su, çok safa yakın bir sudur iletkenliği oldukça düşüktür, yani çok çok saf su istemeyen canlılarınız yoksa, bu suyu musluk suyu ile karıştırarak kullanmanız gerekir. Musluk değerlerinizi bilmiyorum ama %50, elli karıştırarak kullanmanız iyi olur. Salyangozların kabuk yapabilmesi için suda kalsiyum ve karbonatın bir miktar bulunması gerektiğini biliyorum. Ya da salyangozlarınızı çok farklı bir sudan çok farklı bir suya soktuğunuz için de adaptasyon olamayıp ölebilirler ya da aldığınızda hastadırlar.

Musluk suyunuzu birkaç gün dinlendirip, damacana su ile karıştırıp kullanabilirsiniz, herhangi bir ürün kimyasal nitrivec vesaire kullanmanıza gerek yok. Akvaryumunuzda biyolojik döngü oluştu ise bu tür ürünler size yarar sağlamaktan ziyade zarar verebilir. Yani kullanmazsanız daha iyi olur.
Şimdilik ölçülü olmak kaydı ile potasyum kullanmanız yeterlidir.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sevket2123Çevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2013
İl: Aydin
Mesaj: 178
Sevket2123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2014 15:55
Siz hangi damacana suyunu kullanıyorsunuz? Çeşme suyuyla karıştırmak yerine direk koyabilcegim bir marka var mı pınar vs. 2adet 38 wat ampul aldım osram cool Daylight bu ışık yeterli olur mu acaba aldigim ampuller bitkiler için sorun olur mu? Cuba gelişimi için yeterli mi ve Salyangozlar için ne yapabilirim ?sevkoski2014-02-02 15:57:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2014 16:38
Şevket bey, ben istanbulda oturuyorum ve çoğunlukla çeşme suyu kullanıyorum ancak osmos filtrem olduğu için bir miktar da saf su karıştırıyorum. Birçok hobici de çoğunlukla çeşme suyu kullanır. Ancak her şehrin suyu birbirinden farklıdır ve önemli farklılıklar içerir. 
Öncelikler önemlidir, discus öncelikli bir tankınız olacaksa su değerlerini ona göre ayarlarsınız, bitki öncelikli olacaksa ona göre ayarlamanız gerek.

Damacana sular genellikle yumuşak içerikli oluyor, hatırladığım hayat suyun iletkenliği biraz daha fazladır o da çoğu çeşme suyuna göre yine çok az. İletkenlik suda ne kadar çok çözünmüş tuz olduğunu söyler size, ancak çözünen şeyler de önemlidir, mesela iletkenliği 300ms olan bir suyun birinde bu iletkenlik nacl (sofratuzu) den kaynaklanabileceği gibi bir diğer suda, bir miktar caco3, mgso4, naco3 vs gibi birçok element ve mineralden kaynaklanabilir. Yani suda kalsiyum mağnezyum sodyum, sülfat klorür karbonat vs gibi katyon ve anyonlarında dengeli dağılımının önemi vardır. 

Bitki öncelikli bir akvaryumunuz olacaksa son noktada elde etmeniz gereken suyun kh ını 4dkh, gh ını da 4-8dgh civarlarında ayarlamanız uygun olur. Size en uygun ve yakın suyu elde edebilmeniz için mümkün olduğunca safa yakın bir damacana su ile musluk suyunu karıştırmanız gerekir. Muslukta saydığım mg, ca, na, vs mineraller aşağı yukarı muhtemelen vardır. Şimdilik bilmeniz gereken uygun gh ve kh miktarlarını yakalamak olabilir yada çok daha fazla bilgi araştırıp okumanız gerekir.

Kısacası damacana su iyidir diye bir kayıt ve kural yok, çeşme suyunu biraz dinlendirip (içindeki klorun uçması için) kullanmanızın hiçbir mahsuru olmaz hatta bir bitkli akvaryum için çok saf bir suya göre avantajları olur. Salyangozlar için ayrıca birşey yapmanıza gerek yok, bu şekilde hazırlanmış bir bitkili akvaryum suyunda her türlü yaşar ve çoğalırlar. Işığınız da yeterli gözüküyor. Ancak ampul seçerken her ampulü mümkün olduğunca farklı seçin yani biri 6500k ise bir 4000k biri 2700k vesaire ve farklı markalar şeklinde seçim yapmanız uygun olur. Birkaç tana bitkili akvaryumlar için üretilmiş floresanlardan da seçmeniz uygun olur. Ancak mevcutları şimdilik kullanabilirsiniz bu son yazdığım hususlar çok daha detay hususlardır.

Saygılar.
ringo2014-02-02 16:46:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sevket2123Çevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2013
İl: Aydin
Mesaj: 178
Sevket2123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2014 18:08
Bu Çeşme suyun içindeki ağır metaller ucmaz demişti petshopcu mutlaka sera aquatan koy diyor koymalı miyim? Işık olarak şu an 2 ad grolux 39wat,2 ad aquastar 39wat,2 ad Daylight 21 wat ve 2 ad osram cool Daylight 38 wat fotosentez için her şey var gibi gözüküyor gübre olarak tavsiye edebileceğiniz marka var mı haftada 40L değişim yapacam artık Çeşme suyuyla bitkiler için başka onerebileceğniz bir şey var mı

Aydın sulari acaba canlı doğran ve bitkiler için uygun mu acaba konum izmir yazıyor duzeltiyim aklıma gelmişken :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2014 19:15
Ağır metaller uçmaz doğru ama, bu metallerin güvenilir nispetlerde suyunuzda bulunması da gerekir.
Çeşme suyunuzda da bir miktar vardır elbet ancak  bunlar insanların da kullanımına sunulduğundan güvenilir nispetlerdedir. Size her söylenene inanmayın, formu bol bol okuyun. 
Krom nikel bakır demir vesaire metallere bütün canlıların olduğu gibi bitkilerinizin de ihtiyacı var, hatta siz, ayrıca misket gübre, iz element gübreleri vesaire gübrelerle çok küçük miktarlarda da olsa bunları kendiliğinizden suya ayrıyetten katarsınız. Yani herhangi bir su düzenleyici, ağır metal bağlayıcı vesaire kullanmanıza gerek olmadığı gibi bu bitkilerinizin istediğiniz suyu elde etmenize olumsuz etkide bulunur. 

Aydın ın suyunu bilmiyorum, kh ve gh testleri alıp ölçüm yapabilirsiniz. Yukarıda yazdığım rakamlardan yüksek çıkarsa bir miktar safa yakın damacana su ile değerleri alçaltabilirsiniz. Sonuçlara göre Belki direk olarak da kullanabilirsiniz veya tam tersine bir takım tuzlar ilave etmeniz gerekebilir. 

Akvaryum suyunun niteliğini değiştirirken değişimi bir anda yapmamanız uygun olur. Canlılarınız bundan etkilenebilir, yani akvaryum suyu içeriğini bir anda değiştirmeyin. 2-3 günde bir ufak değişim miktarları ile yavaş yavaş değiştirmeniz uygun olur. 
Gübre olarak marka vesaireye gerek yok, potasyum sülfat heryerde kso4 tür. Pahalıya akvaryumcudan almanıza gerek yok, kimyacılardan 1kg alıp sulandırıp kullanabilirsiniz. Forumda araştırırsanız yeterli bilgiye ulaşabilirsiniz. Şimdilik başka birşeye de ihtiyacınız olmaz, yani en azından fotosentezi görürsünüz. Yani doğru bir su, bol ışık, karbondioksit, azot fosfor zaten balıklardan var bir de potasyum oldu mu işlem tamamdır. Tecrübe ve bilgileriniz arttıkça demir micro element vs kullanmaya başlarsınız.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sevket2123Çevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2013
İl: Aydin
Mesaj: 178
Sevket2123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2014 20:03
Bende 40 kadar kiraz karides var onlar için zararlı diye biliyorum sorun olur mu

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2014 12:03
Karidesleriniz için zararlı olan aslında sizin kullandığınız iletkenliği çok düşük olan damacana suyudur.
Karides hakkında çok fazla bilgim olmasa da, bu canlıların geniş bir gh ve kh aralığında yaşabildiğini ancak kabuk vesaire yapabilmeleri için suda bir miktar kalsiyum ve mağnezyum istediklerini biliyorum. Gh ı 4-8dgh olarak tavsiye ediyorlar genelde. Halbuki sizin kullandığınız damacana suda gh ancak 1-2dgh kadardır. Yani çok yumuşak bir sudur.
Bunun aksine çeşme suyunuz da çok çok sert olabilir ancak ölçüm yaparak anlayabilirsiniz, ölçüm sonuçlarına göre de karıştırarak kullanabilirsiniz.

Çeşme suyu zararlıdır diye bir bilgi bilmenizin ihtimali yok, çünkü her çeşme suyu birbirinden farklıdır. Çeşme suyunda ağır metaller fazladır diye kesin bir bilgi de mümkün değildir, bu ağır metal dediğiniz şeyler eser düzeyde yani çok çok küçük miktarlarda mesela 0,001mg/lt vs gibi sularda bulunur ve yukarıda da dediğim gibi genelde güvenilir düzeylerde olur. Aydının suyunda ağır metal mesela bakır çok fazladır gibi özel bir bilginiz varsa onu bilemem. Damacana suya para verdiğime göre daha kalitelidir gibi tahmin veya sanılara göre hareket etmenize gerek yok.

Saygılar.ringo2014-02-03 12:05:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sevket2123Çevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2013
İl: Aydin
Mesaj: 178
Sevket2123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2014 12:50
Bu gun bu konukardan anlayan bir arkadaşa gidecem ölçtürücem hem akvaryum hem şebeke sularını balıklar için uygun değerler ne olması gerekir acaba mesela ph değerleri vs.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sevket2123Çevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2013
İl: Aydin
Mesaj: 178
Sevket2123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2014 19:27
İyi haberr ortada büyük olan bitkim baya fotosentez yapıyor yapraklarında bir sürü kabarcıklar var bu gun 25L su değişiminden sonra oldu. Artık her hafta %25 daha su değiştiricem değiştirdikten sonra reeflowers in potasyum gübresini kullanıyıyorum ama hala diğer bitkilerim fotosentez yapmıyor bakalım ışığı artıırıcam 38wat ampullerden 1ad daha alıcam. co2saniyede 2kabarcık yaptım yeterli mi bu acaba?? sevkoski2014-02-04 19:27:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cenksel2001Çevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 416
cenksel2001Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 12:17
Çok sevindim bana bile dert olmuştu bu kadar emeğin karşılığını alamamanız. Işığı arttırırken kelvin değerlerine dikkat edin ekleyeceğiniz normal tasarruflu ampul ise hiç boşuna eklemeyin. Ekleyecekseniz eğer t5 10.000 kelvin olsun bunun dışındakiler boşuna elektrik sarfiyatı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sevket2123Çevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2013
İl: Aydin
Mesaj: 178
Sevket2123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 12:48
Daha fazla t5 ekleyemem sorun orda 40wat a kadar normal bir ampul ekleyebilirim önerebileceğniz bir ampul var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir