Genel Sertlik Testleri Gerçekte Neyi Ölçer?


tgrttgrtÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 376
tgrttgrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2012 22:33

Bildiğimiz üzere,

Genel Sertlik=Kalıcı sertlik+Geçici Sertlik
 
Geçici Sertlik=Kalsiyum ve magnezyumun, karbonat ve bikarbonat ile yaptığı bileşiklerin toplamı
 
Kalıcı Sertlik=Kalsiyum ve Magnezyum iyonlarının, klorür, sülfat, silikat, fosfat, nitrat ile yaptığı bileşiklerin toplamı
 
Akvaryumun genel sertliğini ölçmek üzere kullandığımız testler neyi ölçmektedir?
 
1) Sadece sudaki  kalsiyum karbonat miktarını mı, (eğer bunu ölçüyorsa KH ve GH birbirine doğrudan bağlı olmaz mı?)
 
2) Sadece sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonlarının toplamını mı, (genel sertlik testlerinin sonuçları sadece magnezyum ve kalsiyum miktarını veriyorsa bu durumda genel sertlik ve kalsiyum miktarını biliyorsak magnezyum mktarı da hesaplanabilir sanırım) 
 
3) Sadece sudaki kalsiyum miktarını mı ölçmektedir?
 
4) Kalsiyum ve Magnezyum'un dışında başka elementler, yada bileşikler (örneğin sülfat) genel sertlik testlerinin sonuçlarını etkilemekte midir? Etkilemekte ise hangi elemet yada bileşikler etkilemektedir? (Etkiliyorsa genel sertlik ve kalsiyum miktarından yola çıkarak magnezyumu hesaplayamayız sanırım)
 
5) Sıcaklık ve genel sertlik arasında tanımlanmış bir ilişki var mıdır (genel sertlik=geçici sertlik+kalıcı sertlik ise ve geçici sertlik sıcaklıktan etkileniyorsa sıcaklık arttıkça genel sertlik düşer gibi bir yoruma ulaşmak mümkün müdür?)
 
Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.
 
(Not : Bu dediklerimi kısmen de olsa test edebilmek için Canpet'ten JBL test kiti sipariş ettim ancak ellerinde tek bir ürün kaldığından ve o ürününde içindeki malzemelerin eksik olduğunu söyleyerek göndermediler, yenisinin 1 hafta 10 gün içinde geleceğini söylediler, fiyat olarak da en hesaplısı Canpet olduğundan beklemeyi tercih ettim)


Ek:
Şu şekilde bir açıklama buldum
General hardness is primarily the measure of calcium (Ca++) and
magnesium (Mg++) ions in the water.  Other ions can contribute to GH
but their effects are usually insignificant and the other ions are
difficult to measure.  GH will not directly affect pH although "hard"
water is generally alkaline due to some interaction of GH and KH.
  GH is commonly expressed in parts per million (ppm) of calcium
carbonate (CaCO3), degrees hardness (dH) or, more properly, the molar
concentration of CaCO3
One German degree hardness (dH) is 10 mg of
calcium oxide (CaO) per liter
In the U.S., hardness is usually
measured in ppm of CaCO3
A German dH is 17.8 ppm CaCO3.  A molar
concentration of 1 milliequivalent per liter (mEq/l) = 2.8 dH = 50
ppm.  Note that most test kits give the hardness in units of CaCO3;
this means the hardness is equivalent to that much CaCO3 in water but
does not mean it actually came from CaCO3
Carbonate hardness (KH) is the measure of bicarbonate (HCO3-) and
carbonate (CO3--) ions in the water.  In freshwater aquariums of
neutral pH, bicarbonate ions predominate and in saltwater aquariums,
carbonate ions begin to play a role.  Alkalinity is the measure of the
total acid binding capacity (all the anions which can bind with free
H+) but is comprised mostly of carbonate hardness in freshwater
systems.  Thus, in practical freshwater usage, the terms carboante
hardness, acid binding, acid buffering capacity and alkalinity are
used interchangeably.  In an aquarium, KH acts as a chemical buffering
agent, helping to stabilize pH.  KH is generaly referred to in degrees
hardness and is expressed in CaCO3 equivalents just like GH
 
Yukarıdaki yazıya göre benim anladığım genel sertliği ölçmek için kullandığımız bir çok test aslında Kalsiyum ve Magnezyum iyonlarının toplamını değil sudaki toplam kalsiyum karbonat miktarını ölçüyor 1 dgh=17,9 ppm kalsiyum karbonata denk geliyor.
Buna göre bir soru aklıma takılıyor.
 
Bu bir litre içerisindeki 17,9 mg CaCO3 suda yaklaşık olarak 10 mg CaO+7,9 mg CO2 olarak mı işlem görür yoksa
 yaklaşık 7,16 mg Ca+ 10,74 mg CO3 olarak mı işlem görür.
 
Yoksa CO3 yada CO2 haline gelmesi ph ile alakalı bir durum mudur? [bu noktada kafam bayağı karıştı:):)]
 
Yoksa CaCO3 suda doğrudan 17,9 mg CaCO3 olarak mı kalmaktadır? [kafam karışmaya devam ediyor:):)]
 
Kullandığımız testler sertliği belirlerken Mg ve Ca iyonlarının toplamı yerine CaCO3 ölçüyor ise GH ve KH doğrudan birbirini etkileyen değerler değil midir çünkü bu durumda bizim ölçtüğümüz genel sertlik değeri karbonat sertliğinin bir kısmını da içermektedir. (suda serbest haldeki CO3 ve başka elementlerle bileşik oluşturmuş CO3 olabilir sodyum karbonat yada bi karbonat gibi)
 
Kısacası biz neyi ölçüyoruz tamam genel sertlik magnezyum ve kalsiyum iyonlarının toplamıdır şeklinde tanımlanıyor ancak bizim ölçtüğümüz şey bu tanıma uymuyor gibi sonuçta tanım ne olursa olsun genel sertlik bizim için testimizin ölçtüğü şeydir ve benim anladığım kadarıyla bizim ölçtüğümüz şey kalsiyum ve magnezyum iyonlarının toplamı değil sudaki kalsiyum karbonat miktarı bizim için genel sertlik oluyor yukarıdaki ingilizce açıklamaya göre bu oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2012 15:51
KH ve GH'ın birbirine doğrudan doğruya pratikte pek bir bağı yoktur. Mesela suya doğrudan karbonat ekleme şansımız olsa sadece KH artardı. Biz eğer kalsiyum karbonat eklersek bu sefer kalsiyumdan ötürü GH'ımız da artmaya başlar. Kalsiyum karbonat(veya bikarbonat hali) vb. maddeler eklerken tuzun genellikle (-) iyonunu KH ile, (+) iyonunu GH ile ilgili olarak düşünmek kabaca daha iyi sonuç verir.

GH'ı etkileyen iyonlar arasında potasyum vb. maddeler de vardır. GH biraz geniş bir tanım ve açıkçası basit sistemler ile ayrıntılı ölçümü biraz zor. GH'ın ölçümünde kullanılan testin neye nasıl tepki verdiği önemli. Mesela kullanılan indikatör madde ufak bir Ca değişikliğine tepki verirken potasyuma veya magnezyuma daha az tepki verebilir. Bu sebeple testlerin verdiği değerlerin kaba ölçümler olduğunu, her testin de indikatör farkı veya üretim kalitesinden dolayı hassasiyetinin değişeceğini unutmamak lazım.

GH testinin doğrudan doğruya (-) yüklü iyonlardan etkileneceğini, en azından fazla etkileneceğini sanmıyorum. En azından buna karşı tedbirli davranarak test kiti üretildiğini umuyorum.

CaCO3 Ca ve CO3 olarak iki iyona ayrılır. Burada Ca +2 yüklü, CO3 -2 yüklü olarak ele alınır. CO3 'ün parçalanması, başka bir iyona dönüşmesi tamamen ayrı bir konudur. CaCO3 eşdeğerinden kasıt mesela sizin akvaryumunuzdaki KH'ı etkileyen tüm maddelerin suya X kadar CaCO3 eklendiğindeki ile aynı etkiye sahip olmasıdır. Atıyorum 6-7 farklı kimyasal ekleyerek sertliği arttırdınız diyelim. Sertliği ölçtüğünüzde elde edilen değer "Şu kadar CaCO3 eklendiğinde elde edilen değer" olarak geçer. Bir nevi standart gelişirme çabası gibi de düşünülebilir.

CO3'ün başına suda envai çeşit olay gelebilir. Bu olaylar genellikle suda çözünmekte olan CO2 üzerinden gözlenir. Örneğin pH'ınız 5,5 iken CO2'nin çoğu CO2 olarak çözünür, pH arttıkça çözünen CO2'nin çoğu karbonik asit olarak çözünür. Mesela 8-8,5 ph'ta çözünen CO2'nin çoğu HCO3(bikarbonat) formunu alır. Çok yüksek pH'larda sanırım karbonata dönüşebiliyordu. Bu şekilde bizim eklediğimiz karbonatlı bileşiklerin de karbonat kısımlarının bir kısmı bu dönüşümlere uğrar.



Suda çözünen iyonik maddeleri incelerken bunların iyonlarını bileşikten bağımsız düşünmek lazım. İyonlar suda nispeten serbest haldedirler. Siz suya potasyum klorür(KCl) eklediniz diyelim, hemen ardından da suya magnezyum nitrat(Mg(NO3)2) eklediniz.

Siz suyu kuruttuğunuzda beklediğiniz üzere potasyum klorür ve magnezyum nitrat elde edersiniz. Bunlara ek olarak iyonlar serbest olduğundan magnezyumların bir kısmı serbest olan klorlara, potasyum da nitrata bağlanabilir. Sonuçta elinizde farklı ama belirli kurallara göre KCl, KNO3, MgCl2, Mg(NO3)2 olarak dört kimyasal olur.

Bu sebeple mesela karbonatı kalsiyuma veya magnezyuma bağlı oalrak düşünmeye gerek yok. Suda çözünmüşken karbonat karbonattır, hangi metale bağlandığının önemi yoktur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2012 15:53
Turan bey,
En son kimya dersini 20 yıl önce görmüştüm ama belki bazı sorularınıza karşılık gelebicilek birşeyler yazmaya çalışayım.
Genel sertliği tanımlarken genelde şöyle diyorlar, toprak alkali metallerin co3, so4,  po4, sio, no3, cl bileşiklerinin suda çözünmesi ile oluşan sertlik. (karbonat, sülfat, fosfat, silikat, nitrat, klor)
Toprak alkali metallerin en önemli ikisi mağnezyum, kalsiyum sonra galiba baryum vs biriki tane daha var unuttum şimdi. (caco3, mgco3, caso4, mgso4, cacl vs.) (not kimileri toprak alkalilerin yanında sertlik yapıcı olarak demir aliminyum mangan ı da sayıyor)
 
Niye bunlar sertlik oluyorda diğer bileşikler olmuyor, bildiğim kadarıyla bunlar suda sabunun erimesini engelliyorlar. Akvaryum su kimyası için aslında bunun pek önemi yok aslında bu tanımdaki genel sertlik size suda çözünmüş olan mesela potasyumklorür, sodyumklorür gibi bir şeyi söylemiyor. Ben genel sertlik deyince anlamak istediğim şey (akavaryum açısından) suda çözünmüş tüm tuzlardır. İletkenlik testi varya derseniz , o test iletkenliğin hangi iyonlardan kaynaklandığını söylememektedir. Yani içinde ca bileşiği bulunmayan bir su nacl bakımından zenginse bol iletken çıkacaktır. Anladığım kadarıyla gh ı caco3 e bağlamak ölçüm vs bakımlardan insanlığın kolayına gelmiş, caco3 ün çöküp biryere yapışmasından çok çekmişler herhalde.
 
Sertlik yapıcı katyonlar gh toplamını oluştururken ölçüm kolaylığı sebebiyle anladığım kadarıyla testlerde ca ve mg nin yaptığı bileşikler (suda iyon halde bulundukları için iyonlarının toplamı) ölçülüyor.
Sizin sormak istediğiniz asıl sorunun cevabını ben de bilmiyorum. Madem iyonlar toplamı ölçülüyor sonuç neden caco3 şeklinde veriliyor veya bu sertliğe neden kısaca kalsiyum veya magnezyum sertliği denmiyor. Kısacası bilmiyorum?
 
sorularınıza kısa cevaplar.
1- kh gh bağlı değil.  Nahco3 örneğinde ca olmadığından gh sabitken kh artar.  
2- bu soru gh ın tanımı zaten.
3- ikinci soru içeriği
4- ca mg dışında sertlik yapıcıları basit testler ile göremezsiniz. Yani gh artsa bile ölçemezsiniz.
5- Sıcaklık ile direk olarak değilde co2 ile genel sertlik arasında ilişki bulunur. cahco3 ten co2 çıkarsa caco3 olarak çöker, caco3 ü sudan çıkarırsanız ca ları sudan çıkarmış olur ve suyu yumaşatmış olursunuz. Tabii sıcaklık co2 yi uçurur bu açıdan bağlantı vardır. Aslında ısı konusu biraz karmaşık mesela caco3 e ısı verince (atıyorum yüz derece gibi) cao oluşuyordu galiba. Ama bu sizin sormak istediğiniz şey değil sanırım.
 
Saygılar.
 
Onur bey'le aynı anda mesaj yazmışız. Bilmiyorum dediğim kısmı (caco3 eşdeğeri ifadesi) güzelce anlatmış. O anlatınca ya! ben bunu aslında bir ara biliyordum nasıl kafa yorduğum halde bulamadım dedim kendi kendime. Bilgi yeterince sindirilmeyince hemen unutuluyor işte. Halbuki adı üstünde caco3 eşdeğeri.
 
 
ringo2012-05-16 16:23:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2012 16:16
İlyas Bey'in mesajına bir ekleme yapmak isterim. Toprak alkali metallere sodyum da dahildir. Fakat balık metabolizmasına etki açısından GH'ın etkisi genellikle Ca, Mg, potasyum üzerinden alınırken(ca ve mg öncelikli) sodyum genellikle gözardı edilir. Aynı durum bitki için ölçüm yaparken de geçerlidir. ,

Özellikle bitkide toprak alkali metallerin etkisi yanında sodyumun etkisi çok farklı olduğundan sodyum ayrı şekilde gözönüne alınır. Mesela yüksek GH isteyen bitkilerin bakımında sodyumu da GH tanımına sokunca ve buna göre GH ayarlanınca istenenden fazla sodyum ve az K, Ca, Mg'den dolayı bitki sağlığından olur.

Balıkta da benzer bazı sebeplerle sodyum hesaba pek katılmaz.

Karasal canlıların tüketimine bağlı hesaplar yapılacaksa sodyum elektrolit dengesi açısından hesaba katılması gereken bir etken olarak karşımıza çıkar.

Yani kullanım amacına göre GH tanımı ve ölçüm yöntemi yapmakta fayda var.
onuruygun2012-05-16 16:17:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tgrttgrtÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 376
tgrttgrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2012 17:29
İnşallah doğru anlamışım mesela ben suya bir miktar kalsiyum nitrat bir miktarda magnezyum sülfat ekledim ve suyun sertliğini 5 dgh olarak ölçtüm ve bunu 17,9*5=89,5 ppm olarak hesapladığımda bulduğum şey aslında CaCO3 miktarı değilde Sertliği 0 olan suya 89,5 ppm CaCO3 eklediğimde ulaşmış olacağım sertliğin eş değeri oluyor. Diğer bir ifadeyle su sertliği 89,5 ppm dediğimde suda 89,5 ppm CaCO3 değilde 89,5 ppm CaCO3 eklediğimde ulaşacağım sertliğe eşdeğer magnezyum ve kalsiyum iyonları var demektir.
 
Şöyle bir tablo buldum
 
Bu tablonun kullanımına göre suyun sertliğini biliyorum örneğin 10 dgh kalsiyum miktarını biliyorum 40 ppm
Tabloda 10 dgh ile 40 ppm kalsiyum arasında düz bir çizgi çekip bu çizgiyi magnezyuma kadar uzatırsam suda 20 ppm magnezyum olduğu değerine ulaşabiliyorum. Bu tablo ile üç değerden (dgh,ca,mg) ikisi bilinirse üçüncüyü kestirmek için kullanılıyormuş.
 
Benim kafamı karıştıran şu olmuştu bu tablo ile GH testlerinin CaCO3'ü ölçtüğü bilgisi birbiri ile çelişiyormuş gibi gelmişti ama onur bey CaCO3 değil de eşdeğerini veriyor deyince biraz daha netleşti kafamda
Ayrıca KH-GH'ı birbiriyle ilişkili görmem de gene GH testlerinin CaCO3 eşdeğeri değilde CaCO3 ölçtüğünü zannetmemden kaynaklandı. Yani CaCO3'ü ölçüyorsa GH'ın bir kısmının CO3'ten de etkilenmesi gerekir diye düşünmüştüm. Eşdeğeri oluyorsa böyle bir problem kalmıyor.
 
Bu arada İlyas bey CaHCO3'den CO2 çıkarsa nasıl CaCO3 kaldığını anlamadım çünkü
 
1 CA
1H
1C
3O var
 
CO2 çıkarsa
geriye
1CA
1H
1O kalması lazım
 
Bu durumda Ca+OH yada CaO+H kalması lazım gelmez mi (CaHCO3 den CO2 çıktığında CaCO3 kalıyorsa fazladan 2O ve 1C olurken birde H yok olmuş oluyor)
 
İnşallah bu yaptığım yorum çok komik değildir, ama sormadan da öğrenemem:):)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2012 19:36
Turan Bey; ben bu skalayı ilk defa görüyorum, işe yarar bir şeye benziyor. Yanlış hatırlamıyorsam doğrudan doğruya bu dediğiniz şekilde eşdeğer hesabı yapılıyordu. Yalnız uzun zamandır bilgilerimi tazelemediğim bir konu, eksiğim de olabilir.

ilyas Bey'in bahsettiği tepkime sanırım kuru CaCO3'ün ısıtılması sonucu CaO ve CO2 elde edilmesi. Yani CaCO3 katısından geriye katı CaO kalıyor ve gaz halinde CO2 çıkıyor.

Şimdiden bununla ucuza CO2 elde edilip edilemeyeceğini soranlar olur diye söyleyeyim bu olay CaCO3 800 derece gibi sıcaklıklara ısıtıcılınca oluyor. Yani pahalıya gelir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2012 19:54
Turan bey, kimyasal açılımı şöyle
ca(hco3)2 ------- caco3 + co2 + h2o    
Bu geçici sertlik denen olay zaten. Suyu kaynatınca yere çöktüğünden (caco3, kalsit olarak) geçici deniyor.
Sanki ısıya bağlı bir tepkime gibi düşünmeyin suyu havalandırarak ta çökertme yapılabiliyor. Onun için yukarıda co2 ye bağlı yazmıştım.
 
Bütün sertlik giderme yöntemleri, yani kalıcı veya geçici sertlik giderme yöntemleri aslında hep çökertme yoluyla yapılıyor. Yani caso4 ü de (kalıcı sertliği) bir şekilde çökeltiyorlar (caco3 veya mgco3 şeklinde), kaynatarak değilde kimyasal ekleyerek, galiba cao kullanılıyordu.
Tabii deiyonize ve r/o yöntemlerinden başka.
Saygılar.
ringo2012-05-16 20:12:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tgrttgrtÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 376
tgrttgrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2012 20:12
[QUOTE=ringo] Turan bey, kimyasal açılımı şöyle
ca(hco3)2 ------- caco3 + co2 + h2o    
Bu geçici sertlik denen olay zaten. Suyu kaynatınca yere çöktüğünden (caco3, kalsit olarak) geçici deniyor.
Sanki ısıya bağlı bir tepkime gibi düşünmeyin suyu havalandırarak ta çökertme yapılabiliyor. Onun için yukarıda co2 ye bağlı yazmıştım.
 
Bütün sertlik giderme yöntemleri, yani kalıcı veya geçici sertlik giderme yöntemleri aslında hep çökertme yoluyla yapılıyor. Yani caso4 ü de bir şekilde çökeltiyorlar (caco3 veya mgco3 şeklinde), kaynatarak değilde kimyasal ekleyerek, galiba cao kullanılıyordu.
Tabii deiyonize ve r/o yöntemlerinden başka.
Saygılar.
[/QUOTE]
Tamam şimdi anladım CaHCO3 değilde Ca(HCO3)2 deyince iki tarafta eşleniyor. Kalsiyum bikarbonat'ın kimyasal formülünü bilmediğimden anlamamışım:):)

http://www.lenntech.com/calculators/calculators.htm
Güzel hesaplayıcılar var içinde

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tgrttgrtÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 376
tgrttgrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2012 14:45
http://cevre.erciyes.edu.tr/dosyalar/dokumanlar/1.D%C3%B6nem%20deney%20f%C3%B6yleri/kalsiyum%20magnezyum%20ve%20sertlik%20tayini.pdf
Yukarıdaki makalede Sertlik, magnezyum ve kalsiyum ilişkisini
Sertlik testlerinin içeriğinin ne olduğunu
Genel sertlik testlerindeki tampon ve indikatör sıvılarının ne olduğu ve nasıl hazırlandığı
Kalsiyum testlerindeki tampon ve indikatör sıvılarının ne olduğu ve nasıl hazırlandığı
 
Genel sertlik ve kalsiyum'dan yola çıkarak magnezyum miktarının nasıl hesaplandığı basamak basamak ayrıntılı ele alınmış.


Genel sertlik testi için kabaca bir maliyet hesabı yaptım 75 tl gibi bir maliyetle yaklaşık 2000-2500 test yapabilecek bir kit hazırlanabiliyor

Genel Sertlik testi şöyle hazırlanıyor
 
Tampon Çözelti: 65 g NH4Cl2 400 ml NH4OH içerisinde çözülüyor
İndikator Çözelti: 0,2 gram Eriochrame Black T 80 gr NaCl ile ezilerek pudra haline getirilir.
 
Titrasyon Çözeltisi (0,01M):3,75 gr EDTA 17 ml NaOH ile çözülerek distile su ile 1 litreye tamamlanır.
1 kg NaCL 10 TL 80 gr NaCl 0,8 TL
1 kg Amonyum klorür 12,5 TL 65 gramı 0,85 TL
1 Litre NH4OH 15 tl 400 mililitresi 6 TL
100 gr Eriochrame Black T 25 TL  0,2 gramı 0,05 TL
1 kg EDTA 30 TL 3,75 gramı 0,12 TL
 
7,82 kuruş ile ortalama 200 test yapan sertlik kiti mal edilebiliyor


Bu arada şu bilgiye göre
 
 "Eriochrome Black T is blue. It turns red when it forms a complex with calcium, magnesium, or other metal ions. "
 
toplam sertlik kitlerinde yapılan ölçümlerin sadece kalsiyum iyonlarından değil aynı zamanda magnesyum ve diğer metal iyonlarındanda etkilendiğini öğrenmiş oldum.  Tabi hepsinden aynı hassasiyette etkilenip etkilenmediği de ayrı bir konu kalsiyum dan çok, magnezyumdan daha az diğer metallerden çok çok daha az etkileniyor bu Eriochrome Black T.
 
Aynı zamanda EDTA'nın Kalsiyum, magnezyum ve diğer metallere bağlanma kapasiteside farklı olacağından bu da test sonuçlarını etkileyecek diğer bir faktör olmalı...
tgrttgrt2012-05-22 09:35:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2012 15:40
Şu eşdeğer olayı kafama takılmıştı,
 
Geçende internette bir iki kimya soru ve cevaplarına rastladım.
Ne neye ne kadar miktarda eşdeğer oluyor atom ağırlıklarıyla ilgili galiba.
Örnekle anlatacak olursak,
Mesela 1 fransız sertliği 1Lt suda 10mg CaC03 e eşdeğer kabul ediliyor.
Diyelim ki suyunuza MgCO3 ekleyeceksiniz.
 
Eşdeğerini hesaplamak için
Atom ağırlıkları   Ca=40,  C=12, O=16, mg=24
 
CaCO3= 40+12+(16x3) = 100
MgCO3= 24+12+(16x3)=   84
 
Şöyle hesaplıyorsunuz
100gr (veya kilo nederseniz) CaCO3 ............................   84gr MgCO3 e tekabül ediyorsa
10mg/lt   CaCO3  (1frd)                  .............................   X mg MgCO3 e tekabül eder.
 
orantılayınca
X= 8,4 mg/lt çıkar
yani 8,4 mg/lt mgco3   1 lt suda 1 derece (fransız) sertlik oluşturuyor.
 
Saygılar.
ringo2012-05-23 15:46:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2012 16:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tgrttgrtÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 376
tgrttgrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2012 12:14

CaCO3 (Kalsiyum Karbonat) kullanımı

1 litre RO suyu içerisinde 17,8 gram kalsiyum karbonatı çözdüğünüzde farklı miktarlarda kullanılan çözeltinin, farklı hacimdeki tankların genel su sertliğine etkileri

(Sütunlarda ml cinsinden verilen değerler eklenecek çözelti miktarını
Satırlarda lt cinsinden verilen değerler tankın net su hacmini göstermektedir)
Tankınızın hacmi hazırladığınız çözeltiden eklemek istediğiniz miktarın kesişimi suyunuzun sertliğinin kaç alman derecesi artacağını göstermektedir.) diğer değerler oranlanarak hesaplanabilir.

Suyu Sertliği

 

1ml

10 ml

50 ml

500 ml

1000 ml

1 lt

1 dgh

10 dgh

50 dgh

500dgh

1000 dgh

10 lt

0,1 dgh

1 dgh

5dgh

50 dgh

100 dgh

100 lt

0,01 dgh

0,1 dgh

0,5 dgh

5 dgh

10 dgh

200 lt

0,005 dgh

0,05 dgh

0,25 dgh

2,5 dgh

5 dgh

400 lt

0,0025 dgh

0,025 dgh

0,125 dgh

1,25 dgh

2,5 dgh


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tgrttgrtÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 376
tgrttgrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2012 16:55
500 ml RO su içerisinde 12,9 gram CaCl2.2H2O çözdüm.
 
GH 1 500 ml Ro su içerisine 5 ml çözelti ekledim.
 
Çözeltinin sertliği 1'den 8'e çıktı. Buradan yola çıkarsak
 
1 lt Ro su içerisinde 25,8 gram CaCl2.2H2O çözersek
 
500 ml suya bu çözeltiden 5 ml eklediğimizde  sertlik 1'den 8'e çıkacaktır.
1 litre suya 5 ml eklersek sertlik 1'den 4,5 çıkacaktır
 
Yani çözeltinin 1 ml 1 litre suyun sertliğini yaklaşık 0,7 dgh arttırmaktadır.
tgrttgrt2012-06-10 17:08:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2012 17:15
Turan bey,
bir önceki verdiğiniz hesap tablosuyla, benim bir önceki mesajımdaki hesap yöntemi aynı sonuçları veriyordu fakat sizin bu son mesajınızdaki hesap şeklinde bir yanlışlık olabilir
Şöyle hesapladım.
 
Yukarıdaki mesajımda fransız sertliği olarak verdiğim değeri alman sertliğine çevirmek için
17,8 le çarpmak gerekiyor.
1lt suda 10mg caco3  1frd yapyorken (ppm)
1lt suda 17,8 x 10mg = 178mg caco3 1 dgh sertlik oluşturuyor.
Grama çevirirsenin 0,178 gram yapar. Kısa bir hesapla 100 litrede 17,8 gram caco3 çözülünce 1dgh artış olur. Bütün bunlar sizin tablo ile uyum sağlıyor. Ancak
 
Yukarıda verdiğim hesap yöntemi ile  cacl2 2h2o nun atom ağırlıklarından molekul ağırlığını hesaplayınca 40+(35x2)+(2x1x2)+2x16= 146 yapıyor. (caco3 100 yapıyordu)
 
10mg/lt caco3   1frd oluşturuyordu demekki 14,6 mg/lt cacl2 2h2o 1frd oluşturacaktır. (biraz kestirme hesap yaptım)
 
Almana çevirirsek 14,6x17,8= yaklaşık 260mg/lt bulunur.
Yani 1 litrede 260 mg cacl2 2h2o 1dgh artış göstermesi lazım. (100lt de 26 grama tekabül eder)
Halbuki sizin çözeltinizin 500 mililitresinde 12900 miligram dolayısıyla 1 mililitresinde 25,8 mg tuz bulunuyor. Bilmiyorum belki testiniz ppm olarak mı ölçüm yapıyor. ama yine de hesap tutmuyor.
Sıcaklık vs parametrelerde önemli olabilir.
 
Çözeltiyi 500 değilde 50 milimde hazırladıysanız o zaman aşağı yukarı hesap doğru oluyor. Rakamlarda bir yanlışlık mı var acaba. 
 
Saygılar.
 
Galiba ben de hatalı hesaplamışım.
Şimdi çevrim tablolarına bir daha baktım 17,8 sayısı ppm ve alman sertliği arasındaki katsayı imiş. Ben onu nedense hep yanlış hesaplıyormuşum. 1alman dh ı 1,78 frd ve 17,8 ppm miş. Yani 10 ppm, 1frd yapıyor, 17,8ppm de 1 alman dh yapıyor.  
Bu mesajda yaptığım hesap frd üzerinden olduğundan bunu 10 ile çarpıp sonucu ppm olarak bulabiliriz.
ppm sayısını 17,8 e bölersek de alman dh ı bulmuş oluyoruz.
Turan bey, siz bu konularla daha ilgilisiniz bir yanlışlık varsa düzeltirseniz sevinirim.
 
Şimdi tekrar hesapladım Turan beyin rakamları doğru ben fazla değil sadece 10 kat yanlış hesaplıyormuşum.
 
Aslında burada ilginç bir durum sözkonusu ppm, miligram şeklinde hesap verilince durum tam anlaşılmıyor onun için ben gram şeklinde yazmaya çalışıyorum. Yukarıda hatalı olarak 100 litrede 17,8 gram olarak yaptığım hesabın doğrusu, 100 lt de 1,78gr yani aşağı yukarı 100 litreye 2gram bir tuz (caco3) 1dgh artış yapıyor. Cacl2 açısındanda 100 litreye 2,6 gram düşüyor. Buldukları çeşitli tuzları kaşık kaşık (çorba kaşığı ile) akvaryuma ekleyen hobicilerin bu rakamlara çok dikkat etmesi gerek.
 
Saygılar.
 
ringo2012-06-12 13:17:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir