Geri Dönüşüm Uygulamaları


TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2009 21:36
Saç yosunu akvaryumu kuruşumun 1. haftasından beri var akvaryumda. İlk etapda çok aşırı artmıştı. Sonrasında salyangozla ışıklandırma düzeni vs.. uygulamalarıyla indirdim.
 
 
 
Burada paylaşmıştım zaten başımdan geçenleri.
 
Akvaryumumda bütün yosunlarımdan var şu an. Akvaryumun üzerinde de su mercimekleri de var. Bu topladığım yosunlar kökün üzerindeki riccialarda hafif hafif zaten vardı. 26 saatten fazla ışık uygulamasının ardından kökün, ışığa yakın olan kısmında hızla çoğaldılar. Bunun dışındaki alanlarda anlamlı bir derece saç yosunu yok. Yani tüm yosun bu alanda lokalize olduğu için bu kadar çok görünüyor olması doğal geliyor bana.
 
Murat Bey, Tam olarak nasıl bir detay istediniz bilemedim ama genel olarak şunları söyleyebilrim:
8 tane mavi göz 7 tane de neon var. Yavruyken almıştım hepsini. Neonlar dipte takılırken mavigözler yüzeyi seviyor. Akıntılı kısımda mavi gözler alırken neonlar daha akıntının az olduğu yerde takılıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2009 17:33
Şuan 20 litre net kapasiteli oldukça derin olan akvaryumumda derinlikten dolayı ve bir türlü yayılmayan glossolar yüzünden 60 Watt aydınlatma kullanıyorum (18 watt'lık armatür-26 Watt Plc Floresan 2*8 Watt T8 Floresan). Aydınlatma 26+18 watt'lık ken filtreden karbonu çıkartmam ve sayıca fazlalaşan su üstü bitkilerim sayesinde önce glossoların bölgesinde sonra helferilerin bölgesinde ve en sonda parvulaların bölgesinde (3 bitkinin dikildiği bölgeyi asetat'la ayırmıştım ve ilk bölge yosundan görünmezken diğer kısımlarda birşey yoktu.) saç yosunu aldı yürüdü. Bundan önceki 10 litrelik tankımdan alışkanlık olarak su test'leri yapmamıştım ama yosun aşırı artınca suyu test ettim ve Fosfat ve Demir 0 Nitrat'ta 5 den düşük çıktı. Daha sonra sistemdeki 26 Watt'lık eski Plc floresan'ı yenisi ile değiştirip iki tane de 8 watt'lık floresan ekledim. Su değişimleri Salı,Perşembe ve Cumartesi %50 olarak devam ediyordu kurulumdan beri. Gübrelemeyi testlerle ayarladıktan sonra her gübrelemede eklediğim 1.2 ml demirden sonra kaybolan saç yosunları geri dönüyordu. Gübrelemelerde fosfat'ı biraz arttırıp (0,5 ml'den 0,6-0,7 civarlarına) demir'i yarı yarıya (1,2 den 0,6'ya) indirdim. Aydınlatma 60 Watt'la günde 6 saat kesintisiz timer'a bağlı olarak öğleden sonra 3 akşam 9 arası. Yaklaşık 3 yada 4 hafta sonra glosso'ların ve helferilerin bölümündeki saç yosunları % 70-80 oranında azaldı. Parvulaların arasında ise hala mevcut. Filtre olarak Resun Cy-20 Cyclone kullanıyorum ve bana saatte 150 litre gibi bir debi sağlıyor ve sudaki sirkülasyon oldukça yeterli. Co2 tüplü sisteme bağlı seramik çözücü ile oldukça iyi seviyede. Dün 11 tane hayalet karides ekledim tanka kalan saç yosunlarını tüketmesi için ve sonucu merakla bekliyorum. Yosun problemim sırasında su değişimini elimden geldiğince aksatmadım. Su değerlerini test'lerle mümkün olduğunca belirtilen seviyelerde tutmaya çalıştım ve uzun bir mücadelenin sonunda başarıya bir adım daha yaklaştım. Önemli olan bu uğraşda hemen pes etmemek ve sabırla beklemek. Buda benim alternatif yosun savaşım. Ama unutulmamalı ki benim yöntemimde su test'leri, sürekli ve düzenli co2 ve su değişimleri gibi maaliyetli işler mevcut.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 708
mmonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2009 23:08

 Bu yöntemde pek çok değişken var, acaba hangi parametreler yosun oluşumuna ne kadar olumlu olumsuz katkı sağlamakta ?

Su değişimi?
Gübre parametreleri?
Işık türü veya litre/watt oranı?
Bitki türü?
Co2?
Ph?

Gübrenin etkileri daha fazla gibi ne dersiniz?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2009 23:31
[QUOTE=unotim123]Sinan Bey fazlasıyla torf kullanmıştı.O zamandan beri süregelen ve hala kurtulamadığı fosfat habercisi bu.Malesef uzun süre de böyle gidecek.
 
Saç yosunu çok hızlı büyüdüğü ve uzadığı için bence normal karşılanabilecek bir durum.
[/QUOTE]
 
 
  Onur bu tarz durumlarda tetra algizit işe yararmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir