Gübreleme hakkında yardım lütfen


ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2013 17:29
Murat bey,
herhalde anlaşamayacağız, konuya yazdığınız ikinci ve üçüncü mesajlarınızı tekrar bir okursanız neden cevap yazdığımın cevabını bulabilirsiniz.
 
Beş saniyede bir kabarcıkla, saniyede iki kabarcık verdiğinizdeki ph, kh durumunuz aynı olduğunu söyleyen, bütün bunları da bitkilerin kullanımına bağlayan bir yaklaşımınız vardı. 
Ben ise 20-30ppm i baz almanızı tavsiye etmiş oldum.
Bir de şu cümleyi yazmışsınız
(Dalgalanma olmadıysa ya da çok azsa co2' nin tamamına yakınının kullanıldığını anlıyorum. Kabarcık sayısını bu sekilde ayarladım. Bir çok arkadas ph- kh tablosunu kullanıyor ancak tablo suda çözünmüş olan co2 miktarını değil, çözünecek maksimum oranı verir. Durumunuz müsait ise co2 testte edinebilirsiniz.)
Yine bu cümleye istinaden ph ınızın dalgalanmak daha doğrusu başlangıç seviyesine göre aşağıya inmek zorunda olduğunu belirttim.  Bitkilerinizin anlık ihtiyacını vererek ph ı korumaya kalktığınızda başlangıç seviyesine göre co2 akvaryumunuza co2 eklenmemiş olur demeye de çalıştım.
Kısacası böyle bir yaklaşımla, kalkış anı olarak tanımlayabileceğimiz ilk ışıkları yaktığınızdaki mevcut karbondioksitinizi muhafaza etmiş olursunuz demek istedim.  Hiç co2 vermezseniz bitkileriniz sudaki bütün co2 kullanıp sıfırlayacakken ve ph artacakken sadece bunu engellemiş oluyorsunuz.
Elbet bu da yaklaşımdır. Ancak tavsiye edilen co2 dozajlama biçimi değildir.
 
İndikatör testlerin, özellikle kullanım kolaylığı bakımından ve başkaca yönlerden de üstün bazı taraflarının olduğunu da belirttim.
Ancak r/o suyun 4 dkh a getirilmiş olmasının sizin zannettiğiniz gibi bir fark yaratmadığını, tablonun 4 dkh a göre hazırlanmadığına da bakarak anlamak mümkün.
R/O veya saf su olsa bile 4dkh a getirildiğinde saflığı kalmaz.
4dkh suyu sodyum bikarbonatla üretirseniz suyunuzda hiç bir şey yoksa sodyum ve birkarbonat (kh) bulunur.  Kalsiyumbikarbonat veya başka bir şey kullanılırsa 4dkh suda kalsiyum veya başka birşey bulunur.
Kısacası burada belirleyici olan şey işin bikarbonat kısmıdır.
Diğer anyon ve katyonların ne derecede tabloyu etkileyebileceğine yukarıda değinmiştim.
 
Saygılar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

the_godfatherÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 175
the_godfatherÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2013 18:11
Merhaba İlyas Bey,

aslında co2' nin tamamı yanlış bir ifade olmuş. Benim yaptığım "ilk ışıkları yaktığımdaki mevcut karbondioksiti muhafaza". Yani ph' ı düşürebilecek ekstra co2 ile bitkilerin tüketimini dengelemek. Bu ifadeyi de bitkilerin co2' siz-hatta belirli bazı bitki türlerinin belli bir co2 konsantrasyomu altındaki- bir ortamda fotosenteze devam edemeyeceğini genel geçer kabul ettiğimden için kullandım. Havuz problemi ifadesini de bu yüzden seçtim. Benim yaptığım ışıklandırma ve co2 besleme saatlerini bitkilerin ihtiyacına göre ayarlayarak co2 seviyesini fotosentezi devam ettirecek, ancak ph dalgalanması yaratmayacak konsantrasyonda tutmak. Zor ve zahmetli olabilir fakat gerek balıkların gerek bitkilerin sağlığı için çok önemli.

Mesajımdaki kronolojik sıralamaya bakarsanız 5 sn' de bir kabarcık çıkarken ifadesi daha önceki bir zamana aittir. Daha sonra tüplüye geçtiğimi görürsünüz. Yani toplam bitki kütlesi ciddi miktarda artmıştır.Co2 beslemesi de doğru orantılı olarak arttırılmıştır. Fark gözle görülür fotosentezdir. Yani fazladan eklenen co2 pazarda müşteri bulmaktadır.

Malum saf su bikarbonatla 4 dkh' a getirilince elbette saf su olmuyor. Ancak içinde başkaca asit bulunmaması garanti altına alınıyor. Ph- kh tablosu da bu şekilde hazırlanıyor.

Her zaman cevap yazabilirsiniz. Sonuçta bu bir atışma değil, bilgi alışverişi.Zaten bu yazışmaları yapabileceğim forum üyeleri benim için daha değerli.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir