Güney Amerika Biyotopu ve Üretim Akvaryumu


IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2016 13:21
Agassizi öneririm. Çok eşli ve güzel renkleri, zarif vücut hatları olan bir apisto. Ancak yumurtaların gelişebilmesi için Kakadu ve Borelli gibi türlere kıyasla biraz daha düşük ph ve düşük iletkenlik seviyesi gerekebilir. Ben RO suyu ve catappa yaprakları, mangrove kökleri kullandım üretirken.

Tetralar genelde yavruları yerler. Sadece yüzeyde yüzen, alt yeviyelere inmeyen Tetralar veya beslenmesinde yavru balıklar yer almayan Tetralar uygun olur. Balta Balıkları yüzeyde yaşarlar ve bazı Kalem Balıkları ufak ağıza sahiplerdir, avcı da değillerdir (N. eques, N. espei, N. unifasciatus ve N. marginatus gibi). Altın Kalembalığı (N. beckfordi) ise genelde hızlı ve cesur bir avcı türdür, yavruları yer.
Bunlar dışında denenip apisto yavrularını yemedikleri söylenen Ember Tetra, Endler, Werneri Gökkuşağı, Galaxy Danio ve Mavigöz Gökkuşakları gibi türler var ancak Ember ve dişi Endlerler için yavru yeme riski var sanırım.

60.40.40h tek eşli üretim için yeterlidir ama yavrular 1-1,5 ay geçtikten sonra daha büyük bir akvaryuma boylandırmak için koyulursa daha iyi olur. O akvaryumda kalırlarsa normal gelişim için çok daha sık ve bol miktarda su değişimi yapmak gerekebilir. Ben 40 litrede 10 yavruyu büyütmek için 4 günde 1 kez %50 su değişimi yapıyorum mesela (hep RO kullanıyorum).

Ph'ı nasıl sağlanırsa? Benim bildiğim ph'ı düşük ve sabit tutmanın en yaygın yöntemi dış filtreye "peat" koymak. Akvaryuma koyulacak suyu bir kova, içi "peat" dolu bir pvc boru ve ucunda hortum olan bir kafa motoru ile kurulan düzenek sayesinde yumuşatanlar da var (ph, kh, gh ve iletkenlik düşüyor galiba ama emin değilim tam). Sadece kökler, kozalaklar ve kuru yapraklar kullanılırsa da ph, gh, kh (galiba) düşer ancak iletkenlik pek düşmez bildiğim kadarıyla. Yanıldığım noktalar da olabilir.

Su değerleri uygun olunca çiftin sağlığına ve dişinin üreme isteğine kalıyor olay. Donmuş ve canlı yemler hem sağlık hem üreme isteği için faydalıdır. Dişi erkekten kaçıyor ve erkek dişiyi akvaryum boyunca kovalıyor ise dişinin dövülerek ölme riski de var, bu yüzden karantina akvaryumunuz da hazır olmalı.

Dış filtre olur ama emişine sünger gibi bir şey takılmalı ki yavruları emmesin. Ayrıca su verişi de akıntıya neden olursa yavrular yüzemezler. Su verişine de sünger takıyorum ben ancak belki cama veya başka bir cisme yönlendirilirse ya da özel bir aparat kullanılırsa da akvaryumda genel akıntı oluşumu engellenebilir.

Balık bakımı zahmetli değil genelde, eğer birkaç uygun kuru yem verirseniz en azından birini yiyor apistolar. Bakımları herhangi bir Amazon türü gibi.

Bitkiler, uygun aydınlatma ve co2 konusunda pek bilgim yok ne yazık ki.


G. Amerika Cichlidleri, Bitkili Akvaryumlar vs. gibi bölümler altında konu açarsanız size öneride bulunacak daha fazla ve daha tecrübeli hobiciler bulabilirsiniz.
Apisto ile ilgili merak ettiğiniz neredeyse her bilgi genelde ingilizce ve almanca olarak internette de mevcut. Apistogramma.com en bilindiği ve benim sıkça incelediğim bir forum sitesi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ycolak.51Çevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2016
İl: Nigde
Mesaj: 9
Ycolak.51Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2016 14:32
Teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir