Gurami hakkında


vuralersoyÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2007
İl: Bursa
Mesaj: 60
vuralersoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2007 12:15
Arkadaşlar bugüne kadar sürekli lepistes ile ilgilendim. Bundan bir kaç yıl önce bir tane üç noktalı gurami alıp lepisteslerin bulunduğu akvaryumuma koymuştum. Barışçıl bir tür olarak belirtilmesine rağmen bir kaç gün içerisinde bütün lepisteslerime saldırmaya başlamıştı. Şimdi 90 lt'lik bitkili akvaryumuma tekrar inci ve üç noktalı gurami koymayı düşünüyorum. Bu türler hakkında tecrübesi olan arkadaşlar görüşlerini yazabilirlerse sevinirim. Acaba lepisteslerimle uyumlu bir şekilde yaşarlar mı? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merataÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 298
merataÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2007 17:03
Genel olarak guramiler için birden çok erkeğin olması akvaryum içerisinde huzursuzluk çıkarmaya davetiye oluyor. Benim 130 lt lik akvaryumumda 2 inci gurami (2e), 2 cüce gurami (2e) ve 3 bal gurami (1e 2d?) mevcut. Akvaryumum bol bitkili. Yem yeme zamanları hariç bir kovalamacaya tanık olmadım -ki bu akvaryumda betta, sae, frenatus, zebra, rasbora, neon, ekose barbus ve kirazbarbuslar da var. En çok kovalamacayı yaratan betta şu an için. 

Şimdiye kadar beslediklerim arasında en uysal türler bal guramiler ve kalın dudaklı guramiler. Bu balıklarda erkekler arası kovalamaca bile neredeyse hiç olmuyor. Ancak inci gurami erkekleri arasında bir mücadele var, kabul. Ancak hayati değil ve stres de yaratmıyor sanırım. 130 lt'de inci gurami beslemeye en başta tereddüt etmiştim, zira boyları 15 cm yi bulabiliyor. Ancak çok istesem de üç noktalı gurami varyetelerini (mavi gurami, altın gurami veya opalin gurami) ve ayışığı guramileri akvaryuma alamadım, zira boyut olarak fazlasıyla büyüyebiliyorlar -en azından benim akvaryum kompozisyonuma uymuyorlar. Öpüşen guramilere hiç bakmadım zira gerçekten agresif balıklar.

Genel olarak çiftleşme dönemlerinde guramiler agresifleşebiliyor. Ama bu agresiflik "genelde" kendi türleriyle sınırlı kalıyor. Şimdiye kadar yanlarındaki balıklarla guramilerin bir sorunu olduğunu gözlememiştim; ta ki akvaryumdaki bir kılıcım bir guramimi strese sokup öldürünceye kadar. Yani benim gözlemlerin ters yönde, diğer balıklar guramilere dadanabiliyor, özellikle de betta.

Lepistesler ve guramileri hiç bir arada beslemedim. Ama kılıçkuyruklarla ve platilerle besledim. Platilerin uysallığı dillere destan zaten, hiç kimseyle alıp veremedikleri birşeyleri yok. Ancak kılıçkuyrukları gözlemenizi tavsiye ederim. Ancak şunu da aklınızda tutun ki guramiler (ister colisalar ister trichogasterler) çok iyi yavru avlarlar. Akvaryumunuz iyice bitkilendirilmemişse sorunlar yaşayacaksınız büyük ihtimal, tabi ki söz konusu olan yavrular. Yetişkinlere birşey olacağını sanmam.

Bunlar sadece benim gözlemlerim. Siz de biliyorsunuz ki kişisel gözlemler ve tecrubeler bir hayli farklı olabiliyor. Yani bende olmamış bir hadise sizin başınıza gelebilir. Bu yüzden iyice araştırmanızı tavsiye ederim.

Guramiler konusunda
merata.akvaryum.com adresinde birkaç çevirim mevcut. Arzu ederseniz bakabilirsiniz. Ama mutlaka ve mutlaka, labirentli balıkların üstadı Faruk (karakeser) Bey'e danışmayı unutmayın. fkarakaser.akvaryum.com'a bir bakın.

Umarım arzu ettiğiniz gibi güzel ve huzurlu bir akvaryumunuz olur. İyi günler...

merata2007-05-29 17:09:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuralersoyÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2007
İl: Bursa
Mesaj: 60
vuralersoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2007 08:39
Zaman ayırıp böyle ayrıntılı bir cevap yazdığınız için teşekkür ederim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir