Haftalık su değişimi hk.


Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1079
Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2011 09:34
[QUOTE=Çağdaş 78] Benim yapmıs olduğum ölçümlere göre ph yükselten kumlarda bu durum stabil değil. Şöyleki, ilk aldığınızda kumunuz evet phı yükseltiyor. Fakat zamanla su değişimlerinde yıkanarak bu özelliği azalıyor ve phı yükseltmemeye baslıyor. Dolayısı ile phı 8,5 seviyesinden asağı düşürmemek istiyorsanız ki doğrusu budur,tanganyika lake salt ve tanganyika buffer (veya bu ürünlerin muadilini) kullanmanız sart![/QUOTE]

Çağdaş bey aragonit kumu ne kadar süre kullandınız bilemiyorum ama ben yaklaşık 1.5 yıldır kullanmaktayım. Kalsiyum katkılı kumlar ve mercan kumu için söyleminize katılabilirim fakat uzun zamandır doğal aragonit kum kullanan birisi olarak  1 yıl önce ph ım neyse şu anda da ph oranım aynıdır. Şebeke suyum 7,2-7,4 aralığında çıkar ve su değişimleri haricinde ph ım sürekli ölçümlerimde 8,4 stabildir.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2010
İl: Bolu
Mesaj: 2064
Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2011 02:38
Levent bey aragonit kumun suyun phını sabit tutmada yeterli olduğunu söylüyorsunuz. Malesef bu kimyasal acıdan mümkün değil. Söyle acıklayayım: Tropheusların temiz ve taze su sevmelerinden dolayı hepimiz düzenli su değişimi yaparız değil mi? Peki ortalama 500 lt. lik bir akvaryum için haftalık bakımda %30 su değişimi ile150 lt. su değişimi yaparsak tanktaki yeni suyun phı düşmez mi? Kesinlikle düşer. Daha sonra ph yavas yavas yükseldi diyelim,tankta yine ph dalgalanması oldu.Veya hiç su değiştirmeyen birini düşünün,ozaman salınım yapan aragonit kum suyun devamlı ph'ını giderek yükseltmesi gerekmez mi? Ama öyle bişey olmuyor. Hatta PH yavas yavas düşüyor.
Peki bu aragonit kum ne yapıyorda phı yükseltiyor ve hiç ph değeri değişmiyor acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bülent ÖNERÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/01/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1012
Bülent ÖNERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2011 20:08
Ph 8.4 olan 500 litrelik bir tankta, haftalık 150 litre su değişimi yaptığınızda, çeşmeden doldurduğunuz 150 litre su (genelde ph 7.4'tür) ile ph'ınız mecburen düşecektir. Ve tankta ph dalgalanması olacaktır. Tekrardan 8.4 çıkarmanız için Buffer - lake salt kullanmanız gerekecektir. Bu durumda balıklar da olumsuz yönde etkilenecektir. Kum olarak ne kullanırsanız kullanın, ph yükseltmez, sadece tamponlama yaparak stabil kalmasına yardımcı olur.
 
8.4 olan ph'ı sürekli sabit tutmak şu şekilde olur. Kendi tankınızın dışında başka bir tanktaki suyu  sürekli ölçümler yaparak Ph' 8.4 gelene kadar yükseltip, değişecek suyu bu tanktan alarak akvaryumumuza dahil etmek şartıyla Ph 8.4 sabit kalacaktır. Yine bu devrede kumunuz, kayalarınız salınımla tamponlama yapacağından Ph stabil kalacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir