Hastalık devam ediyor, yardım lütfen :(


lordlotharÇevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 28
lordlotharÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2006 00:02

Merhaba arkadaşlar.
Hastalık yazma önergesine göre mümkün olduğunca açık yazacağım.

Akvaryumumu kuralı 8 gün oldu. 65 litre. Akvaryuma önce 1 erkek beta koydum. Bu beta bana fanusda gelmişti. Sonra yanına 4 plati, 1 dişi beta koydum. 3 gün önce 4 çöpçü 2 vatoz 4 lepsites koydum. Bunları ayrı bir yerden aldım. Cuma gecesi,(dün) iki adet bitki koydum.

Bugüne kadar su değişimi yapmamıştım. (Bugünü bekliyordum :( )iç filtre kullanıyorum. Hava motoru var. Hortum şeklindeki hava taşım var. Kumun altına gömülü idi bir süre önce yüzeye çıktı. 2 gün önce akvaryumun aydınlatması ile ilgili sorun oldu, kapağı çıkarttım. Su sıçrıyor diye hava motorunu da kapattım.

İkinci parti balıkları koymadan önce sera costa med f kullandım. Fanusda beklettiğim balıkları 2 saat tuttum.

Yine başka bir yerden eklediğim bitkileri herhangi bir muamele etmeden akvaryuma koydum. Elime geçtikleirnde oldukça harap haldeydiler kaybetmek istemdiğimden hemen akvaryuma soktum.

Diğer balıkları 3 gün önce bitkileri dün ekledim. Bugün erkek betamda şu hastalık belirtileri var.

Öncelikle suyun dibinde kumun üzerinde hareketsiz duruyordu. Slungaçlarının bölgesi beyazlamış. Ağzı beyazlamış. Çok zor hareket ediyor ve sadece tek yüzgeçini hareket ettiriyor.

Hemen akvaryumdan aldım ve fanusa koydum. Elimde costa med f var. Bir de Aqua dezenfektan diye bir şey var. (Mavi) Nasıl bir müdahelede bulunmalıyım? Çok üzgünüm :( Sabah betayı ayırdım, evden hemen çıkmam gerekiyordu gelince 1 dişi beta ve 1 platiyi ölmüş buldum :( Balıkları çıkardım. %20 su değişimi yaptım. Ancak suyu üstten aldım dipten çekmek için henüz donanımım yok. 

Beta mın hastalığı ne olabilir ve nasıl kurtarabilirim.

Teşekkürler.

lordlothar2006-6-30 0:12:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReddevilÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 871
ReddevilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2006 22:26
Çeşitli yerlerden gelen bitki ve balıkların konması sonucu beyaz benek ve mantar hastalığıda akvaryumu kaplamış , kaliteli mantar ilacı kullanın ana tankta umarım geri kalan balıklarınızı kurtarabilirsiniz , ilerleyen mantar hastalıkları malesef ölümlerle sonuçlanıyor...Acil müdahale ederseniz balıklarınız için iyi olur...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EpigonosÇevrim Dışı

Kayıt: 05/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 134
EpigonosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2006 22:52
Serhat Bey,eğer bugün balıklarınızın hepsi ölmediyse,yarın sabahtan Sera Baktopur veya Tetra'nın Columnaris'e karşı olan ilacı neyse onu alın.Akşamı beklemeyin. Bu, Beyaz Benek falan değil,resmen Columnaris.Çok korkunç bir hastalıktır.Büyük geçmiş olsun!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lordlotharÇevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 28
lordlotharÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2006 00:11

Arkadaşlar,
Bir kaç gündür foruma bakamadım. Aynen yazdığınız gibi ölümler devam ediyor. Hasta görünümlü balıkları ayırıyorum ancak tek tek hepsi öldü. Sıra ile önce betam öldü ağzı bembeyazdı vücudunda da beyazlıklar vardı gerçekten çok kötüydü ve çok üzüldük.

Ardından Platiler sıra ile ölmeye başladı. Bunlardan ikisi belirtisiz gitti. Sabah bir şey yok gibiyken, akşam geldiğimde tankın dibinde buluyordum. 2 platim böyle oldu. Diğerlerini daha yakın takip ettim. Sıkıntılı hareketler sergilemeye başlayınca ayrı bir fanusa aldım. Costa Med kullandım. Çare etmedi. Sırttan alt kısıma kadar beyaz hat oluştu her ikisinde de. Önce tek yüzgeçleri durdu. Sonra yan ve ters yüzmeye başladılar (Tabii fanusdan da olabilir sanki balıkları rahatız eder ve ters görmelerine sebep olur yazıyordu bir yerde) İkisi de öldü.

Sonra tankta ölümler devam etti. Gayet sağlıklı gözüken dişi betayı su yüzünde buldum sanki kasılmış gbiydi. Görüntü olarka belirgin bir farklılık yoktu.

Tanktaki 2 beta ve 4 plati öldü.

1 e 3 d lepistes var, 4 çöpçü ve iki vatoz kaldı. Daha sonra çöpçülerden biri de aniden öldü.

Lepisteslerin dişileri giderek şişmanladı. Hamile olabileceklerini düşünüyorum. 2 gün önce geldim minik yavruları gördüm. Tankta bitki ve kök olduğu için yavruları almadım. Ancak diğer iki lepistes hala şişti. Birisinn ağzı kocaman olmuştu O gibi. Ve kapatamıyor gibiydi. Ancak hareketlerinde bir sıkıntı yok gibiydi. Hamile herhalde ondan diye düşündüm. O gece her iki şişman lepistes dibe çöküp bir arkadaşın yazdığı gibi düşünmeye başladılar. Ben yine hamilelik ve doğurma diye düşündüm. Dün sabah ve bu sabah 2 dişi lepistes sıra ile öldü :(

Şu anda iki monado çöpçünün rengi biraz açık gibi ve dipte düşünmeye başladılar. Yavrular büyüyor. İki vatosdan birisi sanırım leopar, durgun gibi duruyor.

Akvaryumu kuralı henüz 15 gün oldu. İlk günden bu yana sera vipagran veriyorum. 2 günden bu yana yani yavruları gördüğümden beri sera artemia-mix veriyorum.

Bu arada ölmeden önce lepisteslerin dışkıları, yani sanırım dışkı siyah ve çok yoğundıu. Ama tank içinde balıklardan sarkan jelimsi beyaz şeyler (dışkı sanırım) da görüyordum özellikle platilerde.

Bir kez üstten çekim yaptım. Hastalıklar başlayınca hortum ve plastik su şişesi ile yaptığım sistem ile dipten kumları karıştırarak suyun yarısını aqua safe ile 1 gün beklettiğim damacana suyu ile değiştirdim.

Su testi için kit aldım. Tek bant üzerinde nitrit nitrah iki sertlik ve ph ı ölçüyor.  Değerler olması gerketiği gibi. Sıcaklık 26 derecede ama yaz şartlarında arada yükselebiliyordur.

Yarın hemen bahsettiğiniz ilaçları alacağım. Kalan 2 lepistes, 3 çöpçü, 2 vatoz ve yaklaşık 15-20 kadar (tam sayamamış olabilirim)lepistes yavrusunu kurtarmak için 65 lt lik tankım için hangi ilacı hangi süre aralığında ne kadar kullanmalıyım. Yukarıdaki hastalık tanınız halen geçerli mi yazdıklarım ışığında.

Cevaplar için şimdiden teşekkürler. Kendime çok kızıyorum daha önce önlem almadığım için :/ Çok sıkıntılıyım, yavrular bir nebze olsun beni sevindidi gerçi. Tüm bu anlattıklarım 4-4,5 günde oldu.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engintunabasÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 344
engintunabasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2006 02:09

Serhat bey toplu zehirlenme olabilir.Dipten su çekimini deneyerek ve ayrıca kaliteli dezenfektan maddelerini kullanarak sanırım çözersiniz.Ayrıca yeni kurulan bir akvaryuma bu kadar yüklenmek yanlış sanırım.Akvaryumu kurduktan sonra 1 hafta kadar boş çalıştırıp,daha sonra 1 tek balık koysaydınız ve bu balığın durumunu da 1 hafta kadar gözlemleyerek bu işe devam etseydiniz daha saglıklı olurdu.Geçmiş olsun.Umarım kalanlar düzelirler.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gulayÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1445
gulayÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2006 11:07

Serhat Bey, öncelikle yazılan birkaç şeyi düzeltmek istiyorum. Mantarda balıkta pamuk helvası gibi tüylü beyazımsı oluşumlar olurken; beyaz benekte toz şeker serpilmiş gibi çok sayıda beyaz noktacıklar oluşur. Zehirlenmede ise balıklar ya aniden ölür ya da sebebe bağlı olarak ani hareketler, zıplamalar veya renklerinde koyulaşma görülür. Bu yüzden sizdeki hastalık Atilla Bey'in belirttiği gibi Columnaris'tir. Acil tedavi gerektiren ve ölümcül olan bu hastalık Sera Baktopur (sıvı) ve Sera Baktopur Direct (tablet) ile kombinli tedavi edilir. Yazdığınıza göre beyaz dışkılama da varsa zaten o da Baktopur Direct ile tedavi edildiğinden başka ilaç kullanmanıza gerek yok. İlacın prospektüsünde yazdığı şekilde kendi litrenize göre oranlayarak kullanırsanız bir sorun olmaz. Bir de şu an için Sera'nın Vipagran'ını değil de Vipan'ı gibi hazmı daha kolay pul yemini kullanırsanız balıklar daha rahat eder, ayrıca bağışıklıklarını arttırmak için vitaminli damlalarından damlatmanız da yerinde olur.

İlaçların yavrulara zararı olabilir ancak onlar da enfekte oldularsa tedavi edilmeleri gerek. En iyisi gözlemlemek, olmazsa yavruları ayırırsınız. Geçmiş olsun...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lordlotharÇevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 28
lordlotharÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2006 22:07

bugün sera bactopur aldım. Üzerinde yazan ölçekte tanka damlattım. Fishtamin aldım. Bunuda tanka ekledim. Çok az yemleme yaptım. Söylediğiniz gibi vipan verdim. Yarın ilaç koymuyorum. Pazar akşamı tekrar ilaçlayacağım.

Mikofish isimli ilaçtan da aldım. Onun kullanım talimatında filtreyi kapatın yazıyordu. Bactopur da böyle bir şey demiyor sadece carbon filtre yapmayın diyor. Ben de zaten sadece iç filtre var. Filtreyi kapatmam gerekir mi? Ayrıca ilacın üzerinde tankı iyice havalandırın diyor. Tankımda hava taşı var hortum şeklinde. Bunun haricinde yapabilceğim bir şey var mı? Geceleyin kapağı kaldırmak gibi mesela?

İnşallah bu müdahele ile kalan balılarımı kurtarırım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gulayÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1445
gulayÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2006 10:59

Bu arada iki güne bir suyun bir kısmını (%25-30) değiştirip, yerine uygun ısıda ve aldığınız miktardaki kadar ilaç eklenmiş su ilave edin. Vitamin aldığınız çok iyi olmuş, su değişimden sonra yemine damlatarak da verebilirsiniz hem daha etkili olur hem de daha az miktar kullanırsınız.

Bildiğim kadarıyla Mikofish esasında mantar için (ama yüzgeç erimesi için de yazıyor galiba üstünde). Columnaris için Sera'nın ilacı daha güvenilir, Mikofish bu hastalıkta hiçbir işe yaramayabilir.

Örneğin beyaz benek tedavisinde metilen mavisi kullanırken filtredeki süngeri çıkarıp filtreyi boş olarak çalıştırmaya devam ediyoruz ki, hem oksijen azalmasın hem de kuma, bitkilere çökmüş olan parazitler havalanarak maruz kaldıkları ilaçla yokolsunlar. Bence siz süngerini temizleyip yine çalıştırmaya devam edin. Böylece ilaçla beraber içindeki yararlı bakteriler ölse de en azından pislikleri temizleme ve havalandırma görevini yerine getirmiş olur. Gece kapağı açmaya hiç gerek yok.

Ana tankta kullandığımız ilaçlar maalesef yararlı bakterileri öldürüyor. Bu yüzden ilaç kullanımı ve sık su değişimi bittikten sonra tanktaki dengeyi hızla geri kazanabilmek için Sera Nitrivec bakteri kültürünü katıyoruz tanka (aynı kuruluş aşamasında olduğu gibi)

Bir de son olarak şunu belirteyim:Baktopur kullandığımız kuyruk erimesinde de 3 gün kullanmamız gerektiği yazıyor ancak balığı gözlemleyip tam olarak iyileştiğinde ilacı kesmeliyiz. Yani duruma göre birkaç gün daha su değişimlerine devam ederek tedaviyi sürdürmeniz gerekebilir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2006 22:48

Bence etkili olacabilecek b,ir çözüm akvaryumdan bir kaba su alın ve içine tuz atıp eritin balığı içine atıp 30 dk bekletin eğer B.benek ilerlemiş ise en kesim çözüm oluyor. Bende etkili oldu.

Geçmis olsun....


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lordlotharÇevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 28
lordlotharÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2006 12:33

cuma akşamı uygulamaya başladığım bactopur kürü işe yaradı gibi. 1 gün ilaç 1 gün dinlenme 1 gün ilaç 1 gün dinlenmeden sonra bugün dip çekimi yapıp suyun %25 i kadarını değiştirdim. Bundan sonra da 2 günde bir su değişimi yapacağım 4-5 gün boyunca. Tedavi bitiminde ise söyledğiniz gibi nitrivec ekleyeceğim.

O günden bu yana herhangi bir kayıp olmadı. Kalan komando çöpçülerde gözle görülür bir hareketlilik var. Lepistes yavrularında herhangi bir azalma olmadı. Kalan 1 e 1 d Lepisteslerde ise sanki beyaz benek oluşumu gözlemledim. Özelilkle kuyruk bölgesini sanki hava kabarcıkları kaplamış gibi. Tedaviye devam ediyorum.

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir