hava motoru şart mı


GRAFTTÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4452
GRAFTTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2009 00:04
[QUOTE=unotim123]
Anlamadığım nokta şu Erkan abi.Burda hava motoru eklemen veya eklememen,hava motorunun gerekliliğni ortaya koymuyor.Sonuç itibariyle yüzey yeteri kadar dalgalanmamış demektir.Sıcaklığın çok olması sebebiyle yüzeye daha yüksek bir akıntı koyman gerekirdi.Bu demek değildir ki ;hava motoru olunca yaşadı o olmasaydı yerinde akıntı yapan bir motor daha olsaydı balıklar yaşamazdı.Burda hava motoru sadece yardımcı olmuş,o andaki duruma.Sonuçta burası metrelerce yüskeklikte bir göl değil.Su basıncı oldukça az ve kabarcıklara yapılan basınç çok az.Bu nedenle difüze olan gaz miktarı az.Kaldı ki kabarcık saf oksijen değil.%20 oranında oksijen içeriyor.
[/QUOTE]

Onur sonuç itibariyle akvaryumu doldurma oranı hemen hemen her tankta aynıdır. Yani 5-10 boş yükseklik bırakılır ki 10 nadir bırakılır. Tetratec 700 dış filtremde gayet güzel bir debi ile suyu tanka aktarıyor ve suyun yüzeyi iyi derecede dalgalanıyordu ve suyada kabarcıklar girip çıkıyordu azda olsa.  Discus gibi türlerde fazla akıntı oluşturmak bu balıklar için hoşlanmadığı şeyler arasındadır. Tanka akan suyun olduğu kısımda discuslarım nadiren dolaşıyor daha fazla akıntı olsa sanırım tankı ortadan 2 ye bölmüşüm gibi akıntı olan kısımda dolaşmayabilirler.

Tabikide hava motorunun yada hava oluşumunu sağlayan ürünlerin suya verdiği havanın tümü oksijen değildir. Ama şu geçrekki hava taşından dakikada ne kadar m3 hava çıkıyor bunu bilemem ama balıklarım şu anda rahat ve problemsiz biçimde yaşıyorlar.

Tankın yüzeyine ne kadar yüksekten su boşalsa aynı oranda su seside yükselir ki bunu başta ben olmak üzere birçok kişi sevmeyecektir. Helede benim gibi akvaryum odasında uyuyor iseniz.

Isı yükseldikçe oksijenin çözülmeside o derece azaldığı için discus gibi sıcak suda yaşayan türler için daha dikkatli olunmalıdır.

Malawide besliyorum 400 lt aklıma eser ise hava veriyorum ve şu ana kadar bir problem yaşamadım. Diğer yazılarımdada değindiğim gibi en büyük etken suyun ısısı....

Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2009 00:10

Tatlı suda çözünen oksijen miktarı ısıya göre değişiyor fakat 25 derece ile 30 derece arasında çokta önemli bir fark yok.

Erkan Bey'in yaşadığı sorunun su yüzeyini yeterince dalgalandıramamaktan kaynaklandığı belli, tek çıkış borusu yerine yağmurlama bir çıkış olsa yüzeyde daha çok dalgalanma ve su içinde daha az akıntı olurdu.
 

ISI (derece)

Çözünürlük Doyma Noktası (mg/l)

5

12,15

10

10,73

15

9,58

20

8,64

25

7,87

30

7,26

35

6,77

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir