Her gün yeni yavrular


XauPauÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/09/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 101
XauPauÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2012 20:57
İlk akvaryumumu alalı yaklaşık 2-2,5  ay oldu. Şöyle başlamıştım sohbetime


O zaman 8 moly ile başlamıştım. 2e 6d. Her yeni başlayan gibi bir sürü badireler atlattık. Beyaz benek, ölümler, bitki, dip çekimden sonra stres vs vs. 

2 dişi yavaş yavaş kötüleştiler ve birer gün arayla öldüler 3. haftaya girerken. İstilacı salyangozlar da tek tük baş göstermeye başlamışlardı. Aslında ölümlerin sebebi gayet belliydi. Oturmamış bakteri florası. Salyangozlar için bir makrakanta aldım, almaz olaydım en küçük dişiyi o sabah makrakantanın altında can vermeye çalışırken buldum. Tabi hemen makrakantayı akvaryumcuya iade. Dişiyi de kurtaramadık maalesef.  Akvaryumda 2 e 3 d kalmıştı. Sizce sıra hangisindeydi ? Ben hafta sonu olsun gidip yeni dişiler alayım derken baskın erkek zayıf erkeği mahvetmişti bile. Yani boşuna denmiyor en azından 1e3d orantısı olmalı diye. Zamanla öğreniyoruz ama acı tecrübe olması kötü. Üstelik satın alırken bu orana dikkat etmeme rağmen. Gariptir ki doğa yine 1e3d eşitliğini sağlamıştı işte. 

Bu sırada iyice artan istilacı salyangozlar canımı sıkıyor, görmeden internetten satın aldığım elodeaların çürümesi tuz biber oluyordu. Halbuki herşeyi okumuştum, uyguluyordum ama olmuyordu bir türlü. Dip çekimi, dinlenmiş su, filtrenin akvaryumdan alınan suyla temizlenmesi, bitkilere iz element, 6500 gün ışığı, yemlemeniz azar azar dipe çökmesine müsade etmeyecek kadar yapılması vs vs . Sorun ? Hala emin değilim ama akvaryumu kur 1 hafta çalıştır falan olmuyor bence. Bu süre bence bitkili akvaryum için 1 ay olmalı. Sonra balıklar eklenebilir. Tabi bence yani acemice 

Sonra kızımın  "baba balığımız kalmadıı" sızlanmalarına dayanamayıp 4 moli daha aldım akvaryumcumdan. Bu sırada çok iyi bir akvaryumcum olduğunu düşünüyorum. Akşam şu saatte gel yemlerken seçeriz seninkileri dedi. Yaşadıklarımı isteklerimi ve bildiklerimi açık açık konuştuğum için hoşuna gitmiş olmalı ki çok yardımcı oldu sağolsun.  Erkeğimin moli velifera kırması olduğunu, 3-4 dişiyle ancak rahat edebileceğini ama 6-7 dişiyle de bayram edeceğini düşünerek 4 dişi moli daha aldım. Hepsinin ilk doğumu olacağını söyledi. Zaten elimdekilerin de aldıklarımın da boyları 3,5-4 cm civarı. 

O dişileri almamın üzerinden 3 hafta falan geçti. Muhtemelen hamile olanlar da vardı. Geçtiğimiz hafta elimdeki 3 dişi de dahil olmak üzere tamamı hamileydi. Kimi az kimi çok şiş. Bloat diye korkmadım değil hani  

Geçtiğimiz hafta sonundan itibaren akvaryumdan yavru toplamaya başladım. Hangisi doğuruyor hemen yavruluğa ayırayım falan diye panik de yapmadım. Çünkü kararımı vermiştim rafya yaptım akvaryumun %20 si kadar bir yere ve doğal sürece müdahale etmeyecektim. Keşke biraz da bitkim olsaydı. Cumartesi 6 yavru vardı rafyaların içinde saklanan. Hepsini yavruluğa aldım. Salı günü sabah 6 tane yeni yavru daha buldum . Cumartesi doğanlar  baya iri duruyorlardı yavrulukta. Cuma sabahı 7 yavru daha vardı. Belki birkaç tanesi belki de bir bu kadarı büyükler tarafından yendi bilemiyorum. Ama şuna eminim  yavruluğumda 3 farklı boyda 19 çok sağlıklı yavrum var.  4 tane de koca göbekli anne  

Yeni başlayan biri olarak hikayemi sizle paylaşmak istedim. Çünkü yavruluğu doğumhane olarak değil yavruluk olarak kullanmayı da, rafyaların gücünü de sizlerden öğrendim. Yeni yeni gelen arkadaşlara da bir yardımımız dokunursa ne mutlu. 

Şimdi yakışır şekilde  daha büyük bir akvaryum, düzgün bir taban, lowtech uygun bitkiler ve minimum balıksız 1 aylık çalıştırma gibi bir planım var. Yazdıklarınız için emekleriniz için hepinize teşekkürler. 


XauPau2012-10-12 21:00:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doğankekikÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/05/2012
İl: Mugla
Mesaj: 501
doğankekikÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2012 02:07
Karşımızda tamamen bir başarının öyküsü var.Biraz kötü yoldan olsada bilinçli bir akvarist olma yolundasınız,herşeyin başı araştırma çevremdekilere en çok söylediğim şey hiçbirşey dışarıdan göründüğü gibi değildir içine girmeden öncede önlemlerini almak gerekir.Sağlıklı balıklar bakanız dileğiyle ha bu arada kızınızı biz abileri yerine öpün :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir