HOBİCİ BALIK SATARKEN FİYATINI NEYE GÖRE BELİRLEMELİ ?


aliselim66Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Konya
Mesaj: 448
aliselim66Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2011 15:21

                                          Dünyada herkes birbirinin müşterisidir. 

    AMAÇ : Akvaryum sektöründe Kişi Spekülasyon , karaborsacılık , Maniplasyon ve özellikle üretim yapan hobiciler için Yıkıcı rekabet yapmadan malının fiyatını belirliyebilmelidir. Bu tabirler nedir,tıklayınız.

  Konuyu açıklığa kavuşturmak amacıyla :

Peygamberimiz, iktisadi muamelelerinde yumuşak olan ve başkalarına zarar vermeyenler için de "ister satıcı, isterse alıcı olsun kolaylık sağlayanı Allah cennete koyar", "Aldığı zaman müsamahakar, sattığı zaman müsamahakar ve ödediği zaman müsamahakar olandan Allah razı olsun"(21) buyurmuştur. Buna mukabil "Başkasına zarar verene Allah da zarar verir. Başkasına eziyet edene Allah zorluk verir".(22) sözüyle de iktisadi faaliyetlerde uzlaşma ve dayanışmanın esas olduğunu belirtmiştir Her insan menfaati peşinde koşar Bu fıtratta vardır Ancak menfaat peşinde koşma duygusuna hiç bir engel konmadığı takdirde herkesin büyük kayıplara uğrayacağı bir gerçektir. Nitekim rant arayış (rentseeking) teorileri ile bu konular incelenmektedir.

Ticaret yapanları ikaz eden Hz. Peygamber "Ey tüccar topluluğu' Şeytan ve günah alışverişte hazır olur. Alışverişlerinizi sadaka ile telafi ediniz" buyurmuştur.(23) Alışverişte şeytanın ve günahın hazır olması, menfaat duygusu ile tarafların adaletten sapabilecekleri ve karşı tarafın hakkını çiğneyebileceklerine işaret etmektedir insanlar, Ahiret korkusu ile hareket etmediklerinde karşılaşacakları azaba bir başka hadiste işaret edilmektedir. "Peygamberimiz namazgaha gitti ve orada insanların ticari muamelelerde bulunduklarını gördü. Onlara:- Ey tacirler topluluğu, diye hitap etti Onlar da Peygambere döndüler, dinlemeye başladılar ve Peygamberimiz sözlerine şöyle devam etti:
- Muhakkak ki, tacirler kıyamet gününde günahkar olarak yargılanırlar.
Ancak Allah'tan korkan, iyilik işleyen ve sadaka verenler bunların dışındadır" . Kaynak için tıklayın

Bu yüzden hobici, üretici-hobici, üretici , akvaryumcular , toptancılar, pet malz. sektörü firmaları, camcılar ,yem ve malzm sektörü ,akvaryum canlıları ve pet malz. ithalatçıları gibi bir zincirin en tepesinde yer alıyor ve kimimiz (üretici-hobici) ister istemez bir şekilde bir malı fiyatlandırarak , bu döngüde kar bile elde edebiliyoruz.

Şimdi sorunumuz olan üretici-hobici kimdir? Buna bakalım

Hobiciyi biliyoruz hepimiz  değilmi. Zevk sahibi ,  Akvaryum zevki uğruna para harcamaktan kaçınmayan , tüketimdeki en uç kişidir. Sektörü ayakta tutan temel direktir. Acemilikle başlar , profesyonelliğe doğru ilerler.

Üretici-Hobicide : Bu işe yeni başlamamışdır.Şimdiye kadar hobiye harcadığı emek ve parayı kendisine ister istemez geri dönderme kabiliyetinde olan hobicidir. Vergi vermez.İşletmesi olmayıp az sayıda akvaryuma sahiptir.

Üretici : Temeli hobici olan , yıllarca deneyim kazaranarak, işini daha profesyonel yapan , eleman çalıştıran, belirli sabit masrafları olup, vergi denetimine tabi olan işletmesi olan kişidir. 

Akvaryumcu : Üreticinin ,toptancının, ithalatçının malını belirlediği bir kar oranı ile veli nimeti olan  hobiciyle buluşturan bir pazara sahip olandır. Yine temeli hobicidir. Vergi denetimine tabidir.


Şimdi sıra sizde ! Sizce hangi seçenek sizin için en doğrusudur ?? 

A-) Üretici-hobici doğan yavruları kaç liraya mal ettiğini hesapladıktan sonra biraz kar koyarak mı satsın ?

B-) İşini profesonel yapan ve vergi veren ,masrafları olan  üreticinin akvaryumcuya verdiği fiyattanmı hobiciye satsın ? 

C-) Akvaryumcunun sattığı fiyattan hobiciye mi satsın ? Yani çok düşük değerden satmayıp akvaryumcuyla  Yıkıcı Rekabete girmesin mi?

D-) Hobici , Hobiciye balık satarken Üretimhanesi olan üreticinin altına düşmesin ,Çünkü üreticinin sabit masrafları var  ve vergi veriyor,büyük yatırım istiyor. Ayrıca Hobiciye satarkende : masrafları olan akvaryumcu kadar fazlada olmasın , akvaryumcunun balık satışını kesecek onla yıkıcı rekabete girecek kadar da ucuz olmasın  dersek doğrumu yaparız ?   Alttaki Şemada daha anlaşılır.

  

Anket olarak ekleyebilen,eklesin.  Herkesin kazançı helalinden olsun.Şeytana fırsat vermeyin. Şimdiden bayramınız mübarek olsun. Konu sizindir arkadaşlar buyrun haydi..

aliselim662011-08-27 15:25:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2011 15:55
     Abi yazdıkların doğru ama değişik olan ve geneli bağlayan durumlarda Ankara da şu şekilde üretici balığını üretip bunlar genelde en fazla 5-6 tür aynı cinsten balıklar. Nedir bunlar yunus sarı beyaz bunları bahçelievler - emek ve balgat taki toptancılara satıyor. Toptancı akvaryumcuya akvaryumcu hobiciye. normal olarak ta fiyat yüksek oluyor ama uyanık akvaryumcu gidip üreticiden direk almaya çalışıyor sorun burda üretici eğer toptancıya verdiği fiyattan akvaryumcuya verirse akvaryumcunun piyasayı bozması içten b ile değil yani demek istediğim bu devirde dürüst ticareti sadece malsef yahudiler yapıyor. Ne almanlar ne amerikalılar ne biz Türkler nede MALESEF MÜSLÜMANLAR. Hepimiz aç gözlüyüz hepimiz uyanığız sadece biz akıllıyız diğer herkes salak şu an bu halde olduğumuz için dürüst ticaret sabit fiyat malesef imkansız. Herkes ederini kafasına göre belirliyor ne tutturursam o kardır diye satıp kazıklamaya çalışıyor sonra bu yazdıklarım burası için geçerli değil sonra biri çıkıyor aynı mala daha düşük fiyat veriyor bu sefer bizim uyanık amca o fiyata çekiyor. Benim için doğru olan satış şudur.
 
1-Üretici yada ithalatcı  - Toptancı - Akvaryumcu ve hobici.
      Üretici ithalatçı toptancı hiçbir şekilde hobiciye akvaryumcuya veridği fiyattan vermemeli. Hiçbir üretici toptancıya verdiği fiyattan akvaryumcuya vermemeli diye düşünüyürum.
 
Fiyat belirlemede bütün elektrik su ölüm kalım vs.vs içinde olmadan dışardan kimse hesaplayamaz bunu Hobici nasıl yapıcak yada yapması gereken olay şu akvaryumcuda 10 tl olan balığı hobici balığına göre kalitesine göre ister 7 tl yazar ister 12 tl yazar ister 10 tl yazar kimsede niye böle diyemez alan alır almayan almaz hesabı döner.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DifferentÇevrim Dışı

Kayıt: 05/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 497
DifferentÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2011 16:09
Pisayada ve forumda üreticilerin içinde en çok üretici hobiciye rastladımve inanın en kral üretici hobici bile sıradan bir akvaryumcuyla baş edemez en kötü akvaryumcuda bugün en az 20 adet akvaryum her birinde farklı bir balık türü var hobiciler ne kadar zorlasalarda art niyetlid avransalarda bir akvaryumcunun fiyatını düşüremezler.

1-) Herkes forumdan alışveriş yapmıyor.
2-) Akvaryumcu balıklarını pazarlamıyor, ne yem verdiğine dikkat etmiyor, balık öldümü diğerleri hastalık kapmasın diye kendini kasmıyor kısacası otogarlardaki yiyecek sektörü gibi sadece bir kez gelecek gözüyle bakıyorlar canlılara.
3-)Akvaryumcu sadece balık satmıyor, vergisini verebilmek için daha çeşitli ticari ürünleri var.

Ben yazınızda sanki forumdaki fiyatların çok düşük olduğunu akvaryumcuların işlerini bilerek kırmak isteniyormuş gibi bir yorum algıladım belki ben yanlış anlamış olabilirim kusuruma bakmayın öyle birşey varsa ama özellikle canlı doğuran sektöründe ki bereket hobiciye balığını istediği fiyattan satmasını sağlayabilir buna ne akvaryumcu karışabilir ne devlet. Benim lepisteslerim 2 çeşit vitamin 4-5 çeşit yem ve bir çok bakım istiyor ama bu benim balıklarımı istersem bedava bile verebileceğim gerçeğini değiştirmez öyle değil mi?

Son olarak mesajınızdaki şemayı gerçek olarak eklemediniz sanırım çünkü hiç bir akvaryumcu o fiyatlardan üreticiden aldığı balığı öyle bir karla satmaz ben bunu tanesini 50 kuruştan aldığını söyleyen ve 2,5 -3 tl ye satan akvaryumcudan bizzat duydum üretici-akvaryumcu arasında dönen fiyat farkı muazzam düzeyde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliselim66Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Konya
Mesaj: 448
aliselim66Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2011 17:41

  [QUOTE=Different]

Son olarak mesajınızdaki şemayı gerçek olarak eklemediniz sanırım çünkü hiç bir akvaryumcu o fiyatlardan üreticiden aldığı balığı öyle bir karla satmaz ben bunu tanesini 50 kuruştan aldığını söyleyen ve 2,5 -3 tl ye satan akvaryumcudan bizzat duydum üretici-akvaryumcu arasında dönen fiyat farkı muazzam düzeyde.

[/QUOTE]

Konuyu özetlemek amacı ile atmasyon fiyatlardır.

[QUOTE=Different]

Ben yazınızda sanki forumdaki fiyatların çok düşük olduğunu akvaryumcuların işlerini bilerek kırmak isteniyormuş gibi bir yorum algıladım belki ben yanlış anlamış olabilirim kusuruma bakmayın öyle birşey varsa ama özellikle canlı doğuran sektöründe ki bereket hobiciye balığını istediği fiyattan satmasını sağlayabilir buna ne akvaryumcu karışabilir ne devlet. Benim lepisteslerim 2 çeşit vitamin 4-5 çeşit yem ve bir çok bakım istiyor ama bu benim balıklarımı istersem bedava bile verebileceğim gerçeğini değiştirmez öyle değil mi?  [/QUOTE]

İstemedende olsa balık satarken kimsenin ekmeğiyle oynamayalım diye düşünelim istedim. Ayrıca herkes malını istediği fiyattan istediği kişiye satabilir.Kimseye sözümüz zaten olamaz.

 Peki forum hobicileri olarak piyasadaki bir balığın değerini kalıcı bir şekilde düşerecek yada artıracak güce sahipmiyiz ? 

aliselim662011-08-27 17:41:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2011 17:48
[QUOTE=aliselim66]

 Peki forum hobicileri olarak piyasadaki bir balığın değerini kalıcı bir şekilde düşerecek yada artıracak güce sahipmiyiz ? 

[/QUOTE]
 
     Kesinlikle hayır. İnternet şu an bu sektörün belkide sadece %10 unu etkiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2011 18:20
Anketi modlar ekleyebilir sanırım. Eklenirse daha fazla katılımcı oy kullanır ve fikrini belirtmiş olur.

A-) Üretici-hobici doğan yavruları kaç liraya mal ettiğini hesapladıktan sonra biraz kar koyarak mı satsın ?

B-) İşini profesonel yapan ve vergi veren ,masrafları olan  üreticinin akvaryumcuya verdiği fiyattanmı hobiciye satsın ? 

C-) Akvaryumcunun sattığı fiyattan hobiciye mi satsın ? Yani çok düşük değerden satmayıp akvaryumcuyla  Yıkıcı Rekabete girmesin mi?

D-) Hobici , Hobiciye balık satarken Üretimhanesi olan üreticinin altına düşmesin ,Çünkü üreticinin sabit masrafları var  ve vergi veriyor,büyük yatırım istiyor. Ayrıca Hobiciye satarkende : masrafları olan akvaryumcu kadar fazlada olmasın , akvaryumcunun balık satışını kesecek onla yıkıcı rekabete girecek kadar da ucuz olmasın  dersek doğrumu yaparız ?   Alttaki Şemada daha anlaşılır.

A-) Evet olabilir.

B-) Bu şıkta çok fazla faktör fiyatta etken. Üretici- hobici- akvaryumcu arasında hangisi sdaha sağlıklı ve daha kaliteli balık besliyor satışa koyuyor. Şahsen ben 2sinde de aynı balık aynı fiyata olsa hobiciden alırım. Hatta fazlasını bile veririm. Yeterki bilinçli bakılmış olsun.

C-) Bakım şartları arasında dağlar kadar fark var olmasına rağmen düşük fiyatla satan hobici olacağını sanmıyorum. Çünkü bu hobi sürekli para götürür. Hobiyi idame ettirebilmek te bir çoğumuz için güçtür ve bu nedenle masraflarının altında satan olacağını sanmıyorum.

D-) Böyle dersek doğru yaparız. Elbette yıkıcı rekabete girilmesin. Keza bunun yanında ülkemizde %95 hobicinin yıllardır aynı listeyi sipariş edip, kendini geliştirmemesi sonucunda para kazanmaları veya kazanmamaları umurumda bile değiller diyebilirim. Kendini geliştirip, hobiye katkı sağlayanları hariç tutuyorum elbette.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halitkuruhanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 11
halitkuruhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2011 01:35

A-) Üretici-hobici doğan yavruları kaç liraya mal ettiğini hesapladıktan sonra biraz kar koyarak mı satsın ?

B-) İşini profesonel yapan ve vergi veren ,masrafları olan  üreticinin akvaryumcuya verdiği fiyattanmı hobiciye satsın ? 

C-) Akvaryumcunun sattığı fiyattan hobiciye mi satsın ? Yani çok düşük değerden satmayıp akvaryumcuyla  Yıkıcı Rekabete girmesin mi?

D-) Hobici , Hobiciye balık satarken Üretimhanesi olan üreticinin altına düşmesin ,Çünkü üreticinin sabit masrafları var  ve vergi veriyor,büyük yatırım istiyor. Ayrıca Hobiciye satarkende : masrafları olan akvaryumcu kadar fazlada olmasın , akvaryumcunun balık satışını kesecek onla yıkıcı rekabete girecek kadar da ucuz olmasın  dersek doğrumu yaparız ?   Alttaki Şemada daha anlaşılır.

A) kesinlikle olmaz lepistes tarzı balıklar olduğu gibi yavruyken alınıp altını temizliyip ninnilerle büyütülen blue zaireler de vardır 

B C D) bu biraz korsan taksi örneğine benziyor kişilerin insafıyla alakalı yağmurlu havada durmayan taksiler düşünülürse hobicilere yazık ama tamamen insafla alakalı ben korsan taksiye karşıyım :)



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GurdjanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 405
GurdjanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2012 13:38
Herkes herşeyi istediği fiyatta satmakta özgür. Bu özgürlük kişinin kendi vicdanına kalmış birşey.
 
He bana soracak olursanız tabiki çok fahiş fiyatlarda satış yapmamak lazım.
 
Bir balığa 100 lira verilir mi Allah aşkına? Nadir bulununca veriliyor 100 lira. Peki bir hobici o nadir balığı üretince ve çevresine yayınca, 100 den değil de 80 den satınca o balığın fiyatı ileriki aylarda ister istemez düşer.
 
Bence hobiciler üretim yapıp ürettikleri balıkları akvaryumcularda istenilen bedelin %30 daha ucuzuna satmalı. Örneğin akvaryumcuda bir balık 10 lira ise hobici 7 liradan satmalı. 2. seçenekte 7 liradan direkt akvaryumcuya da satabilir.
 
Sonuçta rekabet olmayan yerde tekel piyasası olacak ve fiyatlar da tekelin elinde olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

osman0660Çevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 440
osman0660Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2012 16:18

Hobici emek verir eziyetini çeker yavru alayımda büyüteyim diye ya yer darlığından yada mecbiriyetten satmak zorunda kalır . belli başlı balıkların yavrularının yada damızlıklarının fiyatı bellidir , ben kendi adıma balık alırken yada satarken forma bakıyorum elımden geldıgınde yardımcı olmaya calısıyorum satarken . ama gecen sene yarı fıyatına sattıgım balıklar bu sene ne sebepden cok ucmus durumda pıyasası onu anlamıs degılım .birde insanlarda su var pahalı balıgın yavrusuda pahalı olur .. uretımı az talep cok bu döngude belırlenıyor sanırım


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir