Hobihaneler ve Üretimhaneler ne oldu?


gezgin87Çevrim Dışı

Kayıt: 04/07/2005
İl: Kocaeli
Mesaj: 65
gezgin87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 13:55
   Öncelikle herkese merhaba.
Benimkisi sadece merak. Her ne kadar insanın başına ne gelirse meraktandır deselerde. Merak işte!
Tanıtım forumlarında bir çok arkadaş. Kimisi adına üretimhane dedi, kimisi hobihane. yazdıklarına kuruluş amaçlarıda birbirine benzemekle birlikte ufak tefek farklılıkları vardı. benim sormak istediğim. Tanıtımlarda hep kurulum aşamasını bazılarınında içinde damızlık balıklarınıda gördük. Ancak daha ilersi ile ilgili bir bilgi yok. Balık yetiştirebildiler mi? Yetiştirdiklerini satabildiler mi? Kar eden var mı? Sadece masraflarını karşılamak ve çok çeşitli balıklara bakabilmek amacıyla yola çıkanlar bu amaca ulaşabildi mi? En önemlisi bıkmadan sıkılmadan çok fazla akvaryumla ilgilenebildiler mi? Şu anda üretimhane yada hobihaneleri faal mi? Yoksa kısa bir süre sonra bu iş yalan mı oluyor. Sanırım çok fazla soru sordum.
 
  Herkese iyi günler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nkatasoyÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 116
nkatasoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 14:06
Benim  bu hobiden kar etmem imkansız çünki ilk başta çok haşin kazık yedim akvaryumcu dolandırdı beni :)O kazık çıkacak da para kazanma evresine geçeceğimi hiç sanmıyorum hoşuma gittiği için başliyoruz bakalım nede olsa hobi
nkatasoy2010-01-12 14:07:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

3R02Çevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 133
3R02Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 15:18
Sadece üretimhane dahi açsan en fazla karnını doyurursun bence. Üretimden zengin olan hiç görmedim. Tabi küçük çapta. Meşhur bir atasözü vardır. Zengin olmak istiyorsan al sat karnını doyurmak istiyorsan yap sat. Akvaryumcu 1 tl den aldığı balığı hobiciye 2 tl den çok rahat satabiliyor. Fakat balığın sıfırdan maliyeti bence % 100 kar bırakacağını sanmıyorum.ayilmazer2010-01-12 15:21:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PuLcheRÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 416
PuLcheRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 15:47
Akvaryumcuda 5 lira olan balığı üretimhaneciden 2 liraya almadığımız için adamlar da doğal olarak battılar maaleseff :)
 
Yani süreci hızlandıran bizzat bizleriz.. Ben 1 liraya Balık satamıyorsam üretimhanem doğal olarak batar.. 200 tane veliferayı 30 liraya satamadım, ama akvaryumcular 3 liraya çatır çatır satıyorlar. Doğal olarak ta ben masrafımı çıkaramadığım için üretimhanemi kapatıyorum. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bosverÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 182
bosverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 16:00
Çevrenin geniş olması gerekiyor sanırım bu konuda.Bir şekilde insanların senden birşeyler talep etmesi gerekiyor. Ben akvaryum ve balık olayına yeni başladım ve 1 tane hariç tüm balıklarımı(29) üretimhane açan bir arkadaştan aldım ve ihtiyacım oldukça da ondan alıyorum. Bunun haricinde malzeme ihtiyacımı akvaryumculardan alıyorum.
pulcher'in de belirttiği gibi bu konuda bence hassas davranmak lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alper01Çevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2009
İl: Tekirdag
Mesaj: 5
alper01Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 17:27
       Başlangıçta yapılan emek ve harcanan maddiyat  zamanla geri dönermi? Çok zor. Balığı üretmek, büyütmek  ve de istenilen şekilde elden çıkarabilmek....

       Sadece akvaryum balıkçılığı olarak değil,yaşamın her kademesinde böyle.Çok iyi bir marangoz,iyi bir sıvacı,iyi bir elektrikçi,iyi bir boyacı,iyi bir fırıncı vs. olabilirsiniz.Mesleki bilginiz zirvededir. Düşüncelerinizi,becerinizle birlikte ( mesleğinizde çok iyi bir sanatkar da olabilirsiniz ) imkanlar çerçevesinde hayata geçirebilirsiniz. Fakat piyasada ,pazarlama, bilgi ve beceri kabiliyetiniz yoksa,yaptıklarınız pek bir anlam taşımayacak,kendini kurtarıyorsa sadece size hoş vakit geçirmiş olacaktır.
      
       İş tamamen pazarlama. Balığı üretmek,büyütmek, bu zaman içerisinde,dükkan kirası,elektrik, su,yem parası,ilacı,hastalığı..... gibi  % 40, balığı kazançlı bir şekilde elden çıkarmak % 60.

       Bu işi yapacak arkadaşların öncelikle pazarlama ile ilgili bir sorunu olmamalı.Akvaryumcu ya
1 liraya aldığı balığı 3-4 e satabiliyor,deniliyor.Doğruda.Yalnız aynı yere geliyoruz,ticari riske girip
maliyetini ekleyip,kazancınıda ekliyor. Başka meslekte de olsa ,yapılan işin maliyeti  kadar ustalık isteniyor. Kişide ticari gaddarlık varsa olay ne tutarsaya kadar gidiyor.

        Üretimhane-hobihane olarak bu işe giren arkadaşları medeni cesaretlerinden dolayı tebrik ederim.Ümit ederim emeklerinin karşılıklarını alırlar.
     

      
        

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PuLcheRÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 416
PuLcheRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 17:33
Benim fikirlerime katılan biini görmek oldukça güzel..
 
Bir de tuhaf olan şu var. Buradaki üyelerin büyük çoğunluğu akvaryumculardan şikayetçi ördğüm kadarıyla. Ama bir o kadar çoğunlukta konuda görüyorum ki ''vesaire gün akvaryumcudan balık aldım, sonra şu oldu bu oldu'' Hem burada söze gelince akvaryumcuların hepsi hakkında ileri geri konuşuyorsunuz, hem de gidip alış veriş yapıyorsunuz :) Doğal olarak ta döngü biraz karışık işliyor. Ben şahsen akvaryumcudan 5 liraya alacağım balığı hobiciden veya hobihaneciden 5 liraya almayı tercih ediyorum ve hobici ile hiç bir zaman pazarlık işine girmiyorum. Ama gel gelelim pek çok arkadaşımız beslediği balıklardan aldığı yavruları 1-2 liraya bile satamıyor. ve 1-2 lira için pazarlık yapan pek çok kişiler gidip akvaryumculara aynı balık için 4-5 lira bayılıyorlar.
 
Benimde bu sitede bazı ilanlarım mevcut, akvaryumcuda 25-30 lira olan balığı 10 liraya satamıyorsam bu döngüde yanlışlık var demektir. Akvaryumcuda 1 kök fiyatı 1,5 lira olan bitkinin 60-70 kökünü 25 liraya satamıyorsam üretimhane ve hobihane arasında sıkışıp kalan arkadaşların batmaları ve kapanmaları pek olağan dışı gibi görünmüyor. Onlara o yerleri kurma hevesi veren bizler, aynı şekilde o yerlerini kaybetmelerine de sebep oluyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gezgin87Çevrim Dışı

Kayıt: 04/07/2005
İl: Kocaeli
Mesaj: 65
gezgin87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 18:22
Ben daha çok şunu merak ettim. Bu işlerin sonu ne oldu. Evinin bir odasında yada bir bodrum katında 15-20 akvaryumlu üretimhane yada hobihane kuran arkadaşlar mevcut. Bugün itibariyle bu arkadaşların bu uğraşları ne durumda. Mümkünse eğer bu arkadaşların konuyla ilgili fikirlerini yaşadıkları olumlu yada olumsuz şartları öğrenmek isterdim. Tabiki az öncede yazdığım gibi mümkünse eğer. Yani iyi kötü bu uğraşları kendini döndürebildi mi? Yoksa bu uğraşta kurulum maliyetleri yanlarına kar mı kaldı. Geçenlerde ilanları gezerken bir arkadaşın epeyce bir balığı kelepir denecek bir fiyata elektrik faturası ödemek için satılığa çıkardığını gördüm. (Arkadaşın bir üretimhanesi olduğunu tanıtım formunda görmüştüm. Kurarken tanıtımını yapmıştı). Beni kimse yanlış anlamasın insanlık hali herşey olurda. Elektrik faturası için çok ucuza balık satmak zorunda ise hobihane sahibi tüm bu işe küçük yatırımlarla girenlerin durumu böylemi diye merak ettim. Yanlış bir söz ettimse affola.
Herkese iyi günler.   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sancosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1449
sancosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 20:42
Forumda bile balık satmak çok zor. Bir çok arkadaşımız hala akvaryumculardan balık alıyorlar. Oysa ulusta akvaryumcu gözlerimin önünde 6 tane yavruyu 100 lira sattı. Bir başka akvaryumcu 3 cm'lik black head leri 20 Tl den satıyor. Ben kendim damızlık boya gelmiş leptosomaları 30 tlye (2e 1d)satamıyorum oysa.... Sanırım dükkan açmadan balık satmak zor... Elimdeki cüce vatoz yavrularını  ( 7 aylık) forumda 1 liradan satamadım, akvaryumcu 2 liraya aldı. 7 liradan da o satıyor... Bir terslik var ama anlamıyorum neden kaynaklanıyor.... bahtiyar2010-01-13 21:45:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alper01Çevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2009
İl: Tekirdag
Mesaj: 5
alper01Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 21:28
İbrahim bey sorularınız çok güzel.Konuya biraz geniş bakılıyor,istediğiniz cevaplar yukarıda mevcut diyebiliriz.Dediğiniz üretimhane ,kurulum  işini yapan iki üç  arkadaşım var.İçlerinden sadece biri para kazanıyor.Diğerleri aldığı malzemeleri elden çıkardı.Tabi zararına.Kimisi dükkan kirası,kimisi zaman vs.

Sorun kurulum değil,sorun işletmek.Yapılan işi ne için yapıyoruz? Normal mesai harcanarak yapılan çalışmamı yoksa ,ikinci bir ek iş olarakmı? Kolay gibi gözükebilir, ek iş çok fedakarlık ister.Hayal kırıklığı yaşamamak için,fedakarlık.Akvaryumcu ek iş yapmıyor,bütün enerjisini buna harcıyor.Hobici arkadaş zorluklarla kurduğu üretim yerini ayakta tutabilmek için duygusal olmadan,bıkıp usanmadan rekabet edebilmeli,ürettiğini pazarlayabilmeli.Kazanan arkadaşda hem bilgi,hem imkan,hepsinden önemlisi yüksek pazarlama kabiliyeti var.Kazanıyor desemde önemli miktarlar değil hobi yerini ayakta tutabilecek kadar.Konuyu yine dağıttık galiba İbrahim  bey,sizde bizi affedin.Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gitarist07Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 154
gitarist07Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 21:35

Bu durumun sebebi çok basit. Forumda arz talebi çoktan geçmiş durumda. Akvaryumcular olayına gelirsek, Türkiyede tahminlere göre 500.000  hobici olduğu sanılıyor. Forumun üye sayısı ise 35.000. Çift üyelikler ve aktif kullanım olayını düşündüğümüzde bu sayı gerçek anlamda biraz daha düşüyor.

Forumdaki insanların tamamı forumdan alışveriş yapsa bile bu sektörün %10'u bile etmiyor. Bu sebeple forumda 1 liraya satamadığınız balığı akvaryumcu 2 liraya alıyor ve 7 liraya müşteri buluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.GÜVENÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 109
M.GÜVENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2010 01:55
Forumda canlı satışının az olmasının en büyük sebebi  güven unsuru olsa gerek. Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bosverÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 182
bosverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2010 10:30
Mehmet Bey güven unsuru diyorsunuz ama hemen hemen her şehirden hobici mevcut özellikle büyük şehirlerden. Balığı akvaryumda yüzerken görmedikçe almamak lazım. İstanbul'da Ankara'da bir dünya hobici var. Satın alacağın zaman gider balığı görür öyle alırsın. Memnun kalırsan başka yerde zaten balık aramazsın o arkadaşı bulursun yine. Güven sorunu sebepsiz yere fazla güvenmekten dolayı çıkıyor kanımca.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BarisAtakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Bursa
Mesaj: 151
BarisAtakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2010 11:23
Benimde çok merak ettiğim konulardan birisiydi. Soru soran arkadaşa ve cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir