İguana Hakkında


stahaÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2010
İl: Samsun
Mesaj: 200
stahaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2010 14:17
Merhabalar , 
Yakın zamanda arkadaşımdan İguana temin edeceğim yavru boyutta . Bu canlılar hakkında hiçbir bilgim yok , forumda aradım burada da bulamadım malesef ... Bende internetten derlemeler yaparak , iguana hakkında (benim gibi) bilgi arayan arkadaşlara yardımcı olmak istedim ;

İguanaların doğal yaşam alanları
Tropik ormanlarda, genellikle nehir veya akarsu kenarlarında bulunan ağaçların suya eğilen dallarında yaşarlar. Herhangi bir tehlike anında hemen suya atlarlar. Çok iyi yüzücülerdir.

İguanaların Ömrü: 15-20 yıl

İguanaların barınması

İguanalarda barınma çok önemlidir. Diğer sürüngenlerden farklı olarak erkek iguanaların cam akvaryumlarda beslenmesi tavsiye edilmez. Bunun nedeni erkek iguanalar kendi cinslerine karşı oldukça saldırgan olduklarından dolayı camda kendi yansımalarını gördüklerinde strese girerler. Kendi yansımasını başka bir erkek iguana sandığı için sık sık saldırı amaçlı kafasını camlara vurur ve burun yaralanmalarına neden olur.

Bu nedenle iguanalar için en ideal barınaklar tel kafeslerdir. Yavru iguanalar için küçük kafesler yeterli gelse de büyüdüklerinde geniş alanlara ihtiyaç duyacaklardır. Yetişkin iguanalar için tavsiye edilebilir minimum kafes ölçüleri 2m X 1m X 1.5 m şeklinde olmalıdır. Terraryum içerisinde kendilerini doğal ortamlarında olduğu gibi rahat ve güvende hissetmeleri çok önemlidir. Bunun için kafesin içi yapay bitkiler ve tırmanabilecekleri ağaç dalları ile dekore edilmelidir. Doğadan toplanan dekor malzemelerinin temiz olduğundan emin olun. Dışardan getirilen kütük ve ağaç dallarının iç kısımları çeşitli böcek ve parazitlere ev sahipliği yapıyor olabilir. Bu yüzden getirilen malzemeyi kafese koymadan önce dezenfekte edin veya kaynatın. İguanaların kafesindeki dışkı ve yere dökülen besin artıkları her gün düzenli olarak temizlenmelidir. Aksi taktirde bakteri ve sineklere uygun ortam hazırlamış olursunuz. Kafesin içindeki su kabı her gün temizlenmeli ve tazelenmelidir. Taban malzemesi olarak kum veya2 ağaç kabuklarından oluşan torf karışımını kullanabilirsiniz.

Aydınlatma: UVA ve UVB içeren florasan veya lambalar kesinlikle kullanılmalıdır.
2-4 Günde bir 40-50 dk. UVA ( INFRAPHIL ultraviyole ışın ) kırmızı spot yakmanız gerekir bu igunuz için yaşam kaynağıdır eğer uv yakmazsanız igunuzun kemikleri gelişemez parmak ve ayak kemiklerinde şekilsiz büyüme kırılmalar vb.kemik hastalıkları görülür. 

Isı: İguanalar yüksek sıcaklıkları ve güneşlenmeyi  severler. Kafesin (verdiğimiz kafes ölçülerine göre) içerisinde 100 W spot ampullerle bir güneşlenme alanı hazırlanmalıdır. Güneşlenme alanın sıcaklığı 35 °C diğer bölgeler ise 25-30 °C arasında olmalıdır. Gündüzleri sıcaklı 24 °C geceleri ise 21 °C altına düşmemelidir.

Rutubet: İguanalar doğada rutubetli ormanlarda ve su kenarlarında yaşarlar bu nedenle yüksek rutubet seviyesi sağlanmalıdır. %70-80 arası idealdir. Bunu da günde 4-5 sefer su spreyiyle kafesi nemlendirerek sağlayabilirsiniz.




İguanaların beslenmesi

İguanalar doğuştan otçuldurlar. Bazı yanlış makaleler sonucu iguanaların hayvansal gıda aldıkları yazılmıştır. Bu bilgiler kesinlikle yanlıştır. Hayvansal gıdalarla beslenen iguanaların ömrü 7 yılı geçmeyecektir. İguanalarınızın diyetinin %80'i sebze %20'si meyve ağırlıklı olmalıdır.

Çoğu iguana besleyen arkadaşlarımız iguanalarını sadece marul,salatalık,domates gibi besin değeri çok düşük gıdalar ile beslemektedir. Ayrıca yemek tabağındaki sebze ve meyve karışımı 2-4 çeşidi geçmemektedir. Böyle beslenen iguanalar dengeli beslenemedikleri için birtakım rahatsızlıklara yakalanarak erken yaşta ölmektedir.

İguanalarınızın yemek tabağında en az 6-8 çeşit sebze ve meyve bulunmalıdır. Ayrıca her öğünde gerekli sürüngen multivitaminleri yemeklerinin üzerine eklenmelidir. Çünkü iguanalar doğada çok çeşitli sebze ve meyvelerle beslenirler ev koşullarında bu çeşitliliği sağlamanız iguanalarınızın sağlığı açısından çok önemlidir. Ayrıca haftada bir kez Kalsiyum/D3 yemeklerinin üzerine eklenmelidir. "Calcidine granül" eczanelerde kolaylıkla bulabileceğiniz Kalsiyum/D3 takviyesidir.

İguananıza verilmesi gereken besinler ; iguananıza sakın acı ve ekşi besinler vermeyin aşağıdaki besinler rahatlıkla verilebilir. 


İguanalarınıza verebileceğiniz besinlerden bazıları roka, marul, tere, dereotu, radika, hindiba, ebegümeci, yonca, pancar yaprağı, turp otu, kereviz yaprağı, nane, fesleğen, dut yaprağı, Japon gülü, gül yaprağı ve çiçeği, kayısı, incir, erik, kivi, muz, papaya,çilek, kiraz, armut, kabak,şeftalii, yenidünya(tatlı), yeşil biber(tatlı). Salatalık, domates, havuç, patates, mantarı besin değerleri düşük olduğundan dolayı az miktarda vermelisiniz.



İguanaların bakımı

İguanalarınızı 10-15 günde bir ılık suyla yıkamanız hem derisindeki kaşınmaları hem de gözle görünmeyen mikropların temizlenmesi açısından çok yararlıdır. Ancak iguananızı yıkadığınız su ne sıcak nede soğuk olmalıdır. Bebek banyosu kıvamında ılık suyla yıkanmalıdır ve banyodan sonra hemen havluyla kurutulup sıcak ortamına geri konmalıdır. Banyodan sonra elde fazlaca gezdirmeniz onun üşüyerek hastalanmasına neden olabilir.

İguanalarınız deri değişimi ve üreme dönemlerinde biraz hırçın ve huysuz olurlar. Deri değişimini kolaylaştırmak için bu dönemde sık sık banyo yaptırabilirsiniz. Ayrıca atamadığı deri parçalarını elinizle dikkatli bir şekilde soyabilirsiniz.

İguanaların tırnaklarını uzadıkça kesmelisiniz. Uzayan tırnaklar bazı materyallere(perde, giysi v.b) takılarak iguananın tırnak ve parmaklarının kırılmasına neden olabilir. İguanaların tırnaklarını ışık altında görünen damarlara gelmeyecek şekilde kesmelisiniz.



İguana ve Birkaç Detay

      İguananızı eve serbest bırakmak sayısız tehlike getirebilir. Korkunca çok çevik olduklarını, daracık yerlere girebileceklerini veya panikle kendini yüksek yerlerden atabileceğini unutmayın. Uzun süre dışarıda kalırsa, dostunuzun beden ısısını koruyamayacağını ve tehlikeli şekilde üşüyeceğini unutmayın. Ayrıca neredeyse her şeye tırmanabileceğini unutmayın. İguanaların evdeki diğer hayvanlarla anlaşamayacağını sakın unutmayın. 
Ne kadar UV lambası kullansanız da, dostunuz gerçek güneş ışığına ihtiyaç duyar. Burada çok önemli bir nokta var. Güneş ışığının yararlı kısmı camdan geçememektedir. Bu sebeple yaz aylarında, yeşil dostunuzu kucağınıza alarak, balkona veya dışarı çıkmalısınız. Üşütmemesine ve kaçmamasına aşırı özen göstermenizi tavsiye ederiz. Güneşten alabileceği vitamini başka bir kaynaktan alamayacağı için bu güneşlenme seanslarını ihmal etmeyiniz.


      İguanaların parmakları ve pençeleri çok güçlü olsa da bir o kadar da hassastır. Kuvvetlice tutunmuş bir hayvanı hızlıca kaldırmayınız. Yavaşça, pençelerini açarak, kaldırınız. Aksi halde tırnağı ve/veya parmağı kırılabilir. Parmağı kırılan iguana tırmanamayacak ve hayatını devam ettiremeyecektir. 
Özellikle yetişkin iguanalar insana ciddi zarar verebilirler. Onlarca dikişle sonuçlanan iguana ısırmaları olmuştur. 


         Dostunuzun evinin tabanı her gün temizlenmelidir. Aksi halde sıcak ve nemin etkisiyle bakteriler çok hızlı ürerler. 


İguananızı sıcak havalarda maksimum haftada bir kereye kadar yıkayabilirsiniz. Bu iş için banyo küvetinizi, iyice şampuan ve temizleyici kalıntılarından temizledikten sonra yapabilirsiniz. İguananızı yakmamak için su çok ılık olmalı ve derinliği dostunuzun ayakları tabana değdiğinde kafası dışarıda kalacak kadar olmalı. Yine çok dikkat edilmesi gereken bir konu: Yeşil dostunuz suya girer girmez muhtemelen tuvaletini yapacaktır. Ondan sonra suyu boşaltıp, temiz suyla devam etmek gerekir. Herhangi bir temizleyici, sabun vb. kesinlikle kullanılmamalıdır. İlk banyolar birkaç dakika sürerken, ilerleyen zamanlarda 30 dakikaya kadar çıkabilir. Banyo esnasında dostunuzu hiç tek bırakmayın. 


          İguananızın evini her gün muhakkak su püskürtücüyle spreyleyin. Su soğuk olmasın ve direkt olarak dostunuzun üzerine gelmesin. Bu spreye sadece içme suyu konduğuna başka bir iş için kullanılmadığına çok dikkat edin.


         İguanalar gençken yeşildirler. Yaşlandıkça kahverengine dönerler. 


        İguanalar, tüm sürüngenler gibi deri değiştir. Tek farkla. Onlar tek parça olarak değil de parça parça olarak dökerler. Tüm bedenlerindeki deri değişir. Bu kesinlikle normaldir ve sağlık göstergesidir. Bunun belli bir rutini yoktur. Kimi zaman bedenin bazı kesimleri daha sık değişir. Bu aşamada sadece gevşek duran derinin dökülmesine yardımcı olmak gerekir. Kolayca çıkmıyorsa kesinlikle çekmemek gerekir.

staha2010-12-28 14:32:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir