İlerlemek İstiyorsak


RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2008 22:33
Hakikaten benim de ne zamandır dile getirmek istediğim bir konuydu bu.Canı gönülden herkesin uzmanlık alanı dahilinde balık beslemesini ve üretip Türkiyeye yaymasını istiyorum.Konuya katkı yapan ve yapacak olan herkese teşekkürler.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzumakiNarutoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Hatay
Mesaj: 1905
UzumakiNarutoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2008 22:53

Onur Bey, çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Elimde imkan olsa bende değişik türleri Türkiye'ye yaymak isterim. İlerde kesinlikle böyle bir şey yapmak isterim. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KÇetintaşÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 122
KÇetintaşÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2008 23:26
Selamlar,

fazlaca konulara katılmasamda siteyi izliyorum.

Bir kısmınızı yazdığı mesajlardan takip ediyorum. Konu ilginç olduğu içinde katkıda bulunmak istedim.

[QUOTE=jacobman]

Uğur abi inanki bizlerde burada akvaryumculara her gittiğimizde farklı türler soruyoruz.Adamlara beğendiğimiz malawinin youtubeden videosunu izletiyoruz abi diyoruz bunu bulabilirmisin?getirtebilirmisin?ama nerdeSmileSadece hayal oluyor herşey.Abi düşünsene Steveni tawian dişisi arıyorum nerdeyse gece gündüz ama yokDisapproveO kadar isterdimki tüm balıkların ülkemizde rahatlıkla bulunmasını.Düşünsenize en sevdiğiniz ahliniz yada jacobunuz yada elinizde en nadir dediğiniz bir türün öldüğü zaman evinizden çıkıp mahalle akvaryumcusunda aynısından bir sürü olduğunu.SmileBöyle günleri bizler olmasa bile torunlarımız görür inşallah.

 
[/QUOTE]



[QUOTE=jacobman]Abi sana sonuna kadar katılıyorum,abi akvaryumcuların mantık düz hesap.İnanırmısın abi adam on senedir akvaryumcu ve prenses,aceiman,ve yunustan başka birşey bilmiyor.Adama soruyorsun steveni tawian varmı diye yada afra türleri veya imparator türlerini,adam hayatında duymamış böyle balık varmı diyor.Hatta bizim buradaki bir akvaryumcu defalarca uyarmamıza rağmen bir akvaryumun içindeki ürettiği balıklar aynen şöyle:
ahli erkek
üç veya dört tane dişi çingene
iki yada üç tane imparator dişisi ama artık hangi ırkla kırılmışlar
iki adet kadango dişisi(kadango dediği ama yakından uzaktan alakası yok resmen balıklar kırılmış başka bişeyle)
iki üç tanede güya ahli dişisi
 
İşte bu akvaryumda ürettiği balıkları piyasaya süren bir akvaryumcu ve daha sonra onları heveslenip alan,gözü gibi bakıp sonrada hayal kırıklığı yaşayan bizim gibi hobici kardeşlerim artık Uğur abinin dediği gibi yeter diyelim söz hobicinin olsun artık...
Uğur abi mutlaka birgün senin malawiye ben üretimhane demiyorum artık malawi gölüne  gelicemSmile
[/QUOTE]

Yukarıdaki örnek olarak aldığım iki mesajdakileri okuyunca gülsem mi ağlasammı bilemedim.

Şu kadarını söyliyeyim ki belki bir çoğunuzun yaşı yetmez ama bu bahsedilen balıklar da dahil olmak üzere ve daha bir çok Malawi türü cichlid furyasının ilk başladığı dönemde ülkemizde çokda rahat bulunabiliyordu. Hemde en saf, orjinal halleri ile.

Sonrasında ise ne oldu da bu balıklar piyasadan birer birer çekildiler?

Konu sadece ülkemiz hobicilerinin dolayısı ile de milletimizin açgözlülüğüdür!

Aranılan türlerden zor yavru alındığını görenler balıkların 'kırılma' yöntemi ile de çoğalabileceğini keşfettiler ve ilk önce yunuslar ile elektralar kırıldı. Çıkanlar her zaman rağbet gören 'yunus' olarak satıldı.

Sarı prensesten şikayet ediyorsunuz ama piyasada temiz ve saf bir sarı prenses bulunabiliyor mu? Elinizdekilerin  saf sarı prenses olduğuna emin misiniz? Ben hiç sanmıyorum.

Malawinin en güzelleri olan aulonacara gurubu  birbiri ile kırıla kırıla  'çamur' haline geldi. Tanınmaz durumdalar. Nerede bir gerçek Mavi İmparator var? Hani sarı imparator? Bırakın ara varyeteleri.

Ahli dişileri fazla yumurta-yavru tutmuyor diye yakın türlerle kırıldı. İşin kötüsü ortalarda saf ahli kalmadığı gibi, saf bir Lithobates de kalmadı! :(

Kadanga ve Azur'un başına gelenlerde aynı.

Ve şimdi sayamayacağım kadar çok çeşidi olan Malawi gölünü kuruttuk bitirdik. Şimdi farklı tür diye inliyoruz.

Biz eski hobiciler, nerede farklı bir balık var diye her hafta sonu farklı akvaryumcuları gezerdik. O zamanda akvaryumcular balıkları tanımazdı. Ama gelen türleri biz kendimiz 100 balık arasından bulur çıkartırdık. Olmadı yurtdışından gelene gidene balık sipariş ederdik.

Elde sözlük, bulabildiğimiz yabancı kaynakları tarar, bilgi edinmeye çalışırdık. İnternetten 10-20 kb. hızlarla fotoğraflar indirir. bunları bastırır. Birbirimize gösterirdik! Bilgilerimizi paylaşırdık.

Şimdilerde ise bunca kaynağa rağmen hala aynı sıkıntıların çekiliyor olmasının tek suçlusu yine yeterince bilgi sahibi olmayan, olmaya çalışmayan, sadece bulduğuyla yetinen hobicilerdir.

Tüm Dünyada cichlid furyası geldi geçti. Ardında kalan ve tüm Dünyada ''cichlid fanatic'' olarak adlandırılan bir gurup insan, yani sizler! bundan sonra halen daha değişik türler peşinde dolaşmak istiyorsunuz.

Aslında istediğinizin farkında değilsiniz. Malawi türlerinin haricinde daha bir çok Tanganika türü var. Bunları da daha hiç beslemeden, tadına varamadan tükettiniz bitti. Tıpkı daha önce Amerikanlara başlamadan bitirdiğiniz gibi. Şimdi bir kısım insan yeniden Amerikanları keşfediyor.

Peki ya 'tropikaller' olarak adlandırdığımız. Melekler, guramiler, bettalar diğer labirentliler, tetralar, canlı doğuranlar ne oldu?

Şimdi değişik cichlid peşinde koşmaya çalışanlara sorayım. Bunlardan hangisini hakkıyla beslediniz? Ürettiniz? Kaç çeşit Japondan haberiniz var sizin? Kaçınız bilir valiferayla aykuyruk molinin farkını? Kaçınız bilir kaç çeşit kılıçkuyruk varyetesi vardır? Cennet balığını bileniniz kaç tane?

Şimdi bütün bunların suçlusu akvaryumcular mı?

Yoksa insanımızın kendi sevdiği hoşlandığı türü araştırıp bulup besleme yerine, popüler ve para eden balıklar peşinde koşma hevesi mi?

Bu gün şurada ucuza Moba satılıyor desem, kaçınız akvaryumlarınızı hızla boşaltıp Moba peşine düşmez? Halbuki bir düşünmez ki Moba gerçekten benim hoşlandığım bir balık mı? Bana uyar mı? Gerçekten de istiyormuyum diye.

Halbuki Moba ile astronotu yanyana koysak! Hangisi daha güzel renkli- desenli. Hangisi daha gösterişli. Hangisi daha canayakın diye, hayatında hiç balık beslememiş birisine sorsak!?

Ne cevap alırız sizce?
WinkBig%20smile

Peki şimdi ''ben sadece Moba'yı sevdiğim için istiyorum'' lafını kaç kişi edebilir?

Bulunmadığını söylediğiniz bir çok türü üretiyorum diyen Uğur Bey var aranızda, zannediyorum Türkiyenin her yerinede balık gönderebilir bir pozisyonu var! Peki sizler halen ne diye aranıyorsunuz?
( Yanlış anlaşılmasın, kendisi ile uzak-yakın hiç bir tanışıklığım yok. Sadece buradaki mesajlarından biliyorum! )

Onun haricinde diğer forumlarda siparişle balık getirenler var!

Bence önce kendi duvarlarınızı yıkmanız gerekiyor!!!

Ne aradığınızı, ne istediğinizi kendiniz bileceksiniz. Bunu size semtinizdeki akvaryumcular sağlamaz.

Cichlidin fırtına gibi estiği, hemen hemmen her türünün bulunabildiği zamanlarda ortaya atılan bir tez vardı.

'' Artık japonun sonu geldi!'' diye. Ama bunu söyleyenler yanıldılar. Japon her zaman satılmaya devam etti. Hepte satılacak. Hemde en çok fanusa verilerek!

Bunun gibi bitmeyecek bir balıkta Lepistes. Ama iyisi ama kötüsü.

Birde cichlidlerde sarı-prenses ve yunus, onlar her zaman en çok satılan olacaklar. Çünkü üzerlerine çok iyi oturan birer Türkçe isimleri var. Her iki isimde hem sevimli hemde balıklar küçükten itibaren dişisi erkeği renkli. Ayrıca dayanıklı. Ve çok yavru alınıyor, kolay da ürüyorlar.

Ama iyisi ama kötüsü, her zaman olacak ve alınıp satılacak!


Bunun haricinde balık isteyenlerde zaman zaman bu gibi tartışma ortamlarında iştahlarını bileyecekler. Ama bu türleri isteyeblerin en öenm verdikleri konular ırkların saflığı olmadıkça değişen bir şey olmayacak.

Önce güzel bir balığı, güzel bir akvaryumu taktir etmesiniz öğrenmeliyiz. Güzel bir balığa türüne bakılmaksızın sen hala 'lepistes' mi besliyorsun dendikçe de değişen bir şey hiç olmayacaktır. Hatta denmeden aklımızdan geçirsekde durum aynıdır!

Bunları yazarken kunllandığım cümlelerde sözü geçen 'siz', 'biz' gibi nitelemeler genel anlamdadır. Bu forum üyeleri ile sınırlı olmadığı gibi tüm ülkemiz hobicilerini kastedmektedir. Buna rağmen alınan arkadaşlar olursa onlar içinde 'sözüm meclisten dışarı' diyeyim. Buna rağmen de Sürç-ü lisan ettimse affola. :)

Tüm forum halkına selam ve saygılarımla. :)
 
KÇetintaş2008-05-08 23:32:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2008 23:36
Biraz uzun bir cevaptı ama hepsini okudum.Öncelikle şunu belirteyim Kadir Bey.Biz(bilinçli üreticiler)yurt dışından o kadar uğraş sonucu getirttiğimiz balıkları kırarak piyasadaki değerini düşürmeyi kesinlikle istemeyiz.Bu yüzdendir ki;bi bu duvarı yıkmaya çalışıyor,elimizden geldiğince önümüzde kocaman bir gökdelen inşa etmeye çabalıyoruz.Eminim ki bu çabalarımız boşuna gitmeyecek ve amacımıza ulaşacağız.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KÇetintaşÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 122
KÇetintaşÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2008 23:46
Buna en çok sevinenlerden biriside ben olurum inanın ki! :)

Ama en nadir bulunan bir Malawi türünü akvaryumcuya götürdüğünüzde karşınızdaki adam; boşver abi bunu, renkli bile değil! ya bunu reklendir (!) 

Hemde pahalıymış, bunu kimse almaz. Sen bana bundan 20 tane  getireceğine,  100'er tane sarı prensesle 100 tanede yunus varsa getir!

Her onbeştede getir!

Derse umarım dayanabilirsiniz! :)

Ve umarım bir çok arkadaşınız da ardınızdan gelir!



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2008 23:52

Akvaryumcuya vermeyiz biz de.Direkt olarak üyelerimize veririz.Hem böyle daha çabuk yayılmaz mı?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2008 23:58
Kadir Bey,sizin beni tanımadığınız gibi bende sizi tanımıyorum ama bu yazdıklarınız ve ben bu sitede beraber anılmak istemiyorum.
 
Bulunmadığını söylediğiniz bir çok türü üretiyorum diyen Uğur Bey var aranızda, zannediyorum Türkiyenin her yerinede balık gönderebilir bir pozisyonu var! Peki sizler halen ne diye aranıyorsunuz?
( Yanlış anlaşılmasın, kendisi ile uzak-yakın hiç bir tanışıklığım yok. Sadece buradaki mesajlarından biliyorum! )
 
Ben bu işi ticari getirisi olsun diye değil,sırf hobi için yapıyorum,haa biraz abartılmış bir hobi diyebiliriz.
 
Her gün onlarca insan öm atıp balık yollamamı istiyor ama ben bu sitede balık satmak istemiyorum.
 
Ben ayda 8000 civarı yavru çıkarıyorum şu anda,yakında bu rakam 10.000 kadar olacak ama bu kadar balığı 3-4 boylandırma müşterime satıyorum,yani benden her balık alan en az 3000 adet balık alıyor.Bu üretttiğim balığıda forumda satmak gibi bir niyetim kesinlikle yok.
 
Bunun yanında yazdıklarınızın bir çoğunda sizinle hem fikiriz.Tabii katılmadığım noktalarda var ama genel anlamda bir çok düşüncemiz aynı.
 
Yazdıklarınızdan en fazla katılmadığım nokta akvaryumcular.Bu işi yapan akvaryumcuların büyük bir çoğunluğu sadece bulduklarını satıyorlar,neden farklı türler getirmek adına bir çalışma yapmıyorlar?Ben cevap vereyim mi?Çünkü pek çoğu halinden memnun,nasıl olsa sarı prenses ve yunus hala satılıyor.
 
İnanın şöyle sıkı bir yağmur yağsa,sokaklar sarı prenses ve yunus'la dolacak.
 
Popülasyonu çok fazla olan malawi türlerinin kaç tanesini besleyip tecrübe ettik ki,kalanlarını merak edip aramayalım?
reis2008-05-09 00:16:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emailÇevrim Dışı

Kayıt: 25/06/2007
Mesaj: 195
emailÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2008 00:01

Benim düşüncem ilerlemek maddi imkanla alakalı birşey.Maddi gücün var ise her şey elinin altında.Singapurdan avrupadan getirt problem yok.Değişik türler akvaryumculara geldi farz edelim.Haliyle pahalı olacak onuda maddi durumu iyi olan alabilecek yine.İleride haliyle maddi durumu el veripte alan ve üreten parasına para katacak yurt dışından başka balıklar getirtecek.Tabii bi önceki balığın modası geçtiği için bu seferde yurt dışından yeni gelecek balığa iç çekeceğiz.Olmayacak diye bişey değil ama olacak olsaydı şimdiye kadar çoktan olurdu.

Örnek olarak 2 sene önce calvus kaç paraydı şimdi kaç para.2 sene önce troph. piyasada yok denilecek kadar azdı parası kaç liraydı şimdi kaç lira.2 sene önce millet bu balıklara iç çekerken şimdi bakkalda satılacak düzeye geldi.Ama yeni türler türedi.İç çekmeye yeni türlerle devam edeceğiz ve bu hiç bir şekilde bitmeyecek.
Günün manalı sözü insanoğlunun nefsi hiç bir şekilde bitmez.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2008 00:09
Bu konuyu açgözlülüğümü ispatlamak gibi bir amaçla açmadım.Amacım hakikaten de kötüye gidişe bir dur demekti.Bir şey daha söylemek istiyorum.
 
Olmayacak diye bişey değil ama olacak olsaydı şimdiye kadar çoktan olurdu.
 
demişsiniz ancak şimdiye kadar bu denli ciddi anlamda planlanmayan bir faaliyeti şimdikiyle eş değerde göremeyiz.
saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KÇetintaşÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 122
KÇetintaşÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2008 00:18
[QUOTE=reis]Kadir Bey,sizin beni tanımadığınız gibi bende sizi tanımıyorum ama bu yazdıklarınız ve ben bu sitede beraber anılmak istemiyorum.
 
Bulunmadığını söylediğiniz bir çok türü üretiyorum diyen Uğur Bey var aranızda, zannediyorum Türkiyenin her yerinede balık gönderebilir bir pozisyonu var! Peki sizler halen ne diye aranıyorsunuz?
( Yanlış anlaşılmasın, kendisi ile uzak-yakın hiç bir tanışıklığım yok. Sadece buradaki mesajlarından biliyorum! )
 
Ben bu işi ticari getirisi olsun diye değil,sırf hobi için yapıyorum,haa biraz abartılmış bir hobi diyebiliriz.
 
Her gün onlarca insan öm atıp balık yollamamı istiyor ama ben bu sitede balık satmak istemiyorum.
 
[/QUOTE]

Uğur Bey,

Öncelikle şunu söyliyeyim eğer mesajımda sizi rahatsız eden bir konu  olduysa kusura bakmayın. Sizinle alakalı kısmı kaldırabilirsiniz. Hiç gocunmam. Amacım sizi rahatsız etmek de değildi zaten.
( Ama akabinde ilgili mesajları da temizlemeniz gerekecek! :) )

Aslen sitede balık satmanızın da bir sakıncası bence yok. Ama siz daha iyi bilirsiniz. Kendi prensibinizdir. Ama neticede bu balıklar var ve sitenin bir çok ticari üyesi de var!

Onlara aktarırsınız. Veya yol gösterirsiniz. Sorun bir nebze çözülmüş olur.


[QUOTE=reis]
...

Yazdıklarınızdan en fazla katılmadığım nokta akvaryumcular.Bu işi yapan akvaryumcuların büyük bir çoğunluğu sadece bulduklarını satıyorlar,neden farklı türler getirmek adına bir çalışma yapmıyorlar?Ben cevap vereyim mi?Çünkü pek çoğu halinden memnun,nasıl olsa sarı prenses ve yunus hala satılıyor.
 
İnanın şöyle sıkı bir yağmur yağsa,sokaklar sarı prenses ve yunus'la dolacak.
 
Popülasyonu çok fazla olan malawi türlerinin kaç tanesini besleyip tecrübe ettik ki,kalanlarını merak edip aramayalım....
[/QUOTE]

Bu konuya bir önceki cevabımı tekrar yayınlayarak bir cevap vermiş olayım.

Aynı fikirde olduğumuzu gözreceksiniz. :)

[QUOTE=KÇetintaş]
...
Ama en nadir bulunan bir Malawi türünü akvaryumcuya götürdüğünüzde karşınızdaki adam; boşver abi bunu, renkli bile değil! ya bunu reklendir (!) 

Hemde pahalıymış, bunu kimse almaz. Sen bana bundan 20 tane  getireceğine,  100'er tane sarı prensesle 100 tanede yunus varsa getir!

Her onbeştede getir!

Derse umarım dayanabilirsiniz! :)


Ve umarım bir çok arkadaşınız da ardınızdan gelir!


[/QUOTE]

Bu sözüm geneledir. Kimseyi tek başına tarif etmez. Ama unutmayın ki genelde geçen diyaloğlar bu şekildedir!



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2008 00:23
Bence doğru yoldayız.Sizi ayakta alkışlıyor ve sonuna kadar destekliyorum.

Şöyle söylim eskiden malaviler  pahalıydı ama şimdi 3-5 ytl ye kadar düştü.

Şimdi tatanyigalar pahalı ama onlarda yavaş yavaş düşüyor.Bu Türk akvaristlerin sayesinde oluyor üretim oldukça  çeşit artar fiyat düşer.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KÇetintaşÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 122
KÇetintaşÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2008 00:26
[QUOTE=email]

Benim düşüncem ilerlemek maddi imkanla alakalı birşey.Maddi gücün var ise her şey elinin altında.Singapurdan avrupadan getirt problem yok.Değişik türler akvaryumculara geldi farz edelim.Haliyle pahalı olacak onuda maddi durumu iyi olan alabilecek yine.İleride haliyle maddi durumu el veripte alan ve üreten parasına para katacak yurt dışından başka balıklar getirtecek.Tabii bi önceki balığın modası geçtiği için bu seferde yurt dışından yeni gelecek balığa iç çekeceğiz.Olmayacak diye bişey değil ama olacak olsaydı şimdiye kadar çoktan olurdu.

Örnek olarak 2 sene önce calvus kaç paraydı şimdi kaç para.2 sene önce troph. piyasada yok denilecek kadar azdı parası kaç liraydı şimdi kaç lira.2 sene önce millet bu balıklara iç çekerken şimdi bakkalda satılacak düzeye geldi.Ama yeni türler türedi.İç çekmeye yeni türlerle devam edeceğiz ve bu hiç bir şekilde bitmeyecek.
Günün manalı sözü insanoğlunun nefsi hiç bir şekilde bitmez.
Saygılar.
[/QUOTE]

Bu herzaman herşey için geçerli.

Eskiden tonla para verilen büyük ekran televizyonlar şimdi çöplerde geziniyor. Aynı şey bilgisayar monitörlerinde de oldu. Şimdi LCD ekran almayanı dövüyorlar. :)

Bu popüler kültürün bir dayatmasıdır. Yoksa kaç kişi monitörü bozuldu da tamir olmuyor artık diye yeni LCD aldı?

Balık konusunda da balığı popüler yapan bulunmaması ve genel olarak beğenilmesidir. E buda prim yapar.

Benim söylemek istediğimde bu noktada önem kazanıyor.

Popülerin peşinden gitmek yerine kendi beğendiğimiz balığı kendimiz beğeniyoruz diye beslememiz gerekir. Bunu yapamadığımız sürece hep bazı türlerin peşinden koşaar dururuz! :)




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RolandÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 644
RolandÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2008 00:29
Beslenen her balık güzeldir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emailÇevrim Dışı

Kayıt: 25/06/2007
Mesaj: 195
emailÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2008 00:38
[QUOTE=KÇetintaş] [QUOTE=email]

Benim düşüncem ilerlemek maddi imkanla alakalı birşey.Maddi gücün var ise her şey elinin altında.Singapurdan avrupadan getirt problem yok.Değişik türler akvaryumculara geldi farz edelim.Haliyle pahalı olacak onuda maddi durumu iyi olan alabilecek yine.İleride haliyle maddi durumu el veripte alan ve üreten parasına para katacak yurt dışından başka balıklar getirtecek.Tabii bi önceki balığın modası geçtiği için bu seferde yurt dışından yeni gelecek balığa iç çekeceğiz.Olmayacak diye bişey değil ama olacak olsaydı şimdiye kadar çoktan olurdu.

Örnek olarak 2 sene önce calvus kaç paraydı şimdi kaç para.2 sene önce troph. piyasada yok denilecek kadar azdı parası kaç liraydı şimdi kaç lira.2 sene önce millet bu balıklara iç çekerken şimdi bakkalda satılacak düzeye geldi.Ama yeni türler türedi.İç çekmeye yeni türlerle devam edeceğiz ve bu hiç bir şekilde bitmeyecek.
Günün manalı sözü insanoğlunun nefsi hiç bir şekilde bitmez.
Saygılar.
[/QUOTE]

Bu herzaman herşey için geçerli.

Eskiden tonla para verilen büyük ekran televizyonlar şimdi çöplerde geziniyor. Aynı şey bilgisayar monitörlerinde de oldu. Şimdi LCD ekran almayanı dövüyorlar. :)

Bu popüler kültürün bir dayatmasıdır. Yoksa kaç kişi monitörü bozuldu da tamir olmuyor artık diye yeni LCD aldı?

Balık konusunda da balığı popüler yapan bulunmaması ve genel olarak beğenilmesidir. E buda prim yapar.

Benim söylemek istediğimde bu noktada önem kazanıyor.

Popülerin peşinden gitmek yerine kendi beğendiğimiz balığı kendimiz beğeniyoruz diye beslememiz gerekir. Bunu yapamadığımız sürece hep bazı türlerin peşinden koşaar dururuz! :)



[/QUOTE]
Sizin düşüncenize harfiyen katılıyorum ve forumda dikkatimi çeken bir şeyi belirtmek istiyorum.Bir arkadaşımız demosoni tanıttığı zaman herkes harıl harıl demosoni arıyor.Haliyle fiyatlar nerede ise 2'ye katlanıyor.Şu anda bitki furyası var bitki ve melek balığı vs. türlerin fiyatları katlanmış durumda.Bu tür değişimleri çıkar amaçlı kullanılması beni üzüyor.Madem biz bu işi hobi olarak yapıyoruz çıkarcılık gözetmez isek kimsenin canını yakmadan(maddi olarak) istenilen tür ve çeşitlere ulaşılabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir