İlk akvaryumumu kuruyorum


reddiyeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2010
İl: Hatay
Mesaj: 333
reddiyeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2011 00:19
Merhaba arkadaşlar, bir süredir forumu takip ediyorum ve üyeydim o yüzden 'yeni gelenler' başlığına konu açamadım. 
Bugün ilk akvaryumumu aldım. 120 ltlik bir akvaryum kendileri. Gönlümden paludaryum dizayn etmek geçiyordu ama acemiliğimden ötürü en az yarım yıl karmaşık olmayan bir sistem kurmak fikrindeyim.
Lakin bazı problemlerim şimdiden baş gösterdi, şöyle ki:
Kum olarak midye kırığı (doğru yazıyorumdur umarım) ve siyah taşlar almıştım. Midye kırıklarını ne kadar yıkadıysam da suyu epey bulandırdı. İlk suya 3 gün kadar canlı koymamam gerektiğini yazılarınızdan öğrendim. Şuan bir iç filtrem var ve bir de hava motorum ve ona bağlı bir hava taşım. Onlar çalışır vaziyette bu 3 gün içerisinde suyu canlılara müsait hale getirir mi yoksa suyu değiştirmem gerekiyor mu ? Çünkü suyun tamamen berrak olmaması gerekli diye birşey de okuğumu anımsıyorum. 

İlk etapta 5-6 kök soğanlı bitki, elma salyangozu ve molly ler almayı düşünüyorum. Asıl amacıma da hizmet eder diye düşünüyorum. 

Şimdi, bu suyu değiştirmeli mi ? 
Ve suyun üst kısmında buharlaşma oldu, normal midir ? 
Bir de, taşlarım yetersiz geldi bana, aceba alternatif olarak deniz kumu veya benzeri birşey kullanılabilir mi bitkilere de elverişli ? Zaten ağaç parçaları vs dekora başlıycam 1 hafta sonra.
Umarım yardımlarınızla hevesli olduğum bu hobiden soğumadan yol katedebilirim. 



Bir de unuttum pardon, http://www.akvaryum.com/boyu_sp-1000_serisi_urunr_39_2639.asp#b şu tip bir iç filtrem var, hortumunun ucu dışarda kalıyor. Hortumun ucundaki siyah parçayı sıkıp gevşettiğimizde süzülüm artıp azalıyor sanırım? bunu hangi durumlarda kullanmam gerekli? Çünkü çok ses yapıyor :/ Hava taşlı hava motoru da öyle. Kendi odamda uyuyamayacağım sanırım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seksekÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2010
İl: Bursa
Mesaj: 22
seksekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2011 01:04
Öncelikle hayırlı olsun
ilk olarak kumunun bitkili bir akvaryuma uygun olmadığını söylemeliyim.eğer değiştirme imkanın varsa yol yakınken değiştir.yok değiştiremem diyosan üzerine sineklik serip bitki için uygun kumlardan koyabilirsin örn.siyah hagen.suyun için biraz bekle o bulanıklık kendiliğinden geçicektir.filtre için acele etme şuan için idare et akvaryumun otursun birazda para topla dış filtre alırsın.buharlaşma çok normal.
ayrıca isteğine göre daha fazla taş,kök ve bitkide ekleyebilirsin.
kolay gelsin..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumcanÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 16
akvaryumcanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2011 01:19
Merhaba,
 
Öncelikle hoşgeldiniz demek istiyorum...
 
Yazdıklarınıza forumdaki çok daha fazla tecrübeli arkadaşların nezaketine sığınarak cevap yazıyorum;
 
İlk başlangıç için bence gayet uygun bir tank almışsınız.Çoğu zaman çok daha ufak boylardaki tanklarla başlıyor hobiciler ve kısa sürede tecrübe edinerek büyütüyorlar, dolayısıyla maliyetleri artıyor.
 
Tankınızı bitkili  yapacağınızı düşünerek midye kırığını uygun bulmadığımı belirtmek isterim, yerine ise siyah hagen kum öneririm.
Bulanıklığı yeterince temizleyememenize bağlıyorum, elinizdeki iç filtrenin ise bu bulanıklığı kısa sürede gideremeyeceğini düşünüyorum.
 
Aslına bakarsanız 3 gün diye bir kural yoktur, öncelikle önemli olan çeşme suyundaki canlılara zararlı olan değerlerin minimuma inmesi ve bakteri döngüsünün başlamasıdır.
Bu süreci en hızlı şekilde çeşitli su hazırlıyıcılar kullanarak hızlandırabilir, canlılarınızda olası kayıpları bu sayede minimuma indirebilirsiniz.
Hava taşınız çalışsın, fakat iç filtre yerine piyasadan 60-70 TL vererek bir dış filtre edinmenizi mutlak öneririm, elinizdeki iç filtre bu tanka yeterli gelmeyecektir.
 
İlk etaptaki bitki ve canlı planınız gayet normal görünmekte, fakat canlı olarak birkaç gün bile olsa sadece elma salyangozu ekleyin.Böylelikle bakteri döngüsünün başlamasını hızlandırabilirsiniz.
 
- Suyu değiştirmek yerine jebo yada lifetech diye bilinen son derece uygun fiyatlı bir dış filtre edinin.
- Buharlaşma çok normal, endişelenmeyin.
- Yukarıda da belirttiğim üzere Hagen siyah kum kullanın, bitkiler için daha kullanışlıdır.
 
Son olarak bahsini ettiğiniz iç filte dışarıda kalan hava hortumunu kullanmanız gerekmiyor, yerine hava motoru o görevi yapar.
 
Umarım yardımcı olabilmişimdir yazdıklarımla...
 
Saygılarımla
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reddiyeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2010
İl: Hatay
Mesaj: 333
reddiyeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2011 08:50
Yorumlarınız, yardımlarınız için teşekkürler. Yazdıklarınızdan yola çıkarak şu yolu izlemeyi düşünüyorum, mantıklı mıdır?
Akvaryumuma muhtemelen siyah ağırlıklı belki düz siyah biz arkafon yapıştıracağım ve bu arka fonun üzerine 3 boyutlu derin bir görüntü vermesi için ayrıca elimdeki kumları da değerlendirmek için aklıma şu geldi; tüm elimdeki mevcut kumu akvaryumum 2/3 lük zeminine dağıtıp arka 1/3 lük zeminine siyah hagen kumu ile bitkileri gömmek... Bitkilerin ön tarafında da bilimum ağaç parçaları, taşlar, deniz kabukları vs olacak.
Siyah fon üzerine arkada güzel bir görüntü de olabilir diye düşünüyorum hem de elimdeki kumları atmamış olurum.

Siteye kendin pişir kendin ye bölümlerinde pet şişe ile yapılmış dış filtre uygulamaları gördüm, uygulayabileceğimi düşünüyorum yardımlarınızla. Çünkü açıkcası şuan 70 lira gibi uygun bir fiyat olsa da param kalmadı extra.

Ayrıca uygun fiyata bulabilirsem bahsi geçen su hazırlama katkılarından arayacağım bugün. 
Dediğiniz gibi ilk etapta elma salyangozu ve vantuz balıkları ile başlayacağım, suyumun kokusunu da sevmedim...

Tavsiyeniz üzere şöyle davrandım; 
10 Kg siyah hagen aldım ve 3 paket aquaclay (http://www.akvaryum.com/aquaclay_bitki_topragi_urunr_53_1883.asp#b) aldım. 
Suyu boşalttım şuan yeniliyorum, yeni kumları yıkıyorum. Ara verdim yani mesaj atayim dedim. Bir de akvaryumun etrafına siyah kaplama aldım, işim uzun yani. Hagen ile aquaclay i karıştırsam mı aquaclayi üste film tabakası gibi sersem mi bilmiyorum. Eğer bilen biri ben kumları yıkayıp dökmeden cevaplarsa onu yapcam, yoksa karıştırcam sanırım 

Fotoğraf ekliycem miladından itibaren akvaryumumun. 
Adı şimdiden kondu; ' ZaZen' . Nasıl birşey yapmak istediğim hakkında ismi fikir veriyordur 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir