İlk Cichlid Akvaryumu


YağızÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1125
YağızÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2008 18:10
Umarım faydalı olur,Smile
Saygılar...
 
 
 
İlk Cichlid Akvaryumunuz
  Cichlid beslemeyi mi düşünüyorsunuz?Güzel bir seçim.Makalede yeni başlayanların güzel cichlid akvaryumları kurmaları için öneriler,örnekler bulunmaktadır.Örnek verilen akvaryumlar genel açıdan bakımı kolay,estetik açıdan hoş duran,üremeleri nispeten kolay ve cichlid davranışlarını  izleyebileceğiniz türler olarak oluşturulmuştur.
 
 
Akvaryum;
 
Bazı cichlidler küçük hacimli tanklarda bakılabilir(örneğin ocellatus) ancak ilk cichlid akvaryumunuzun 120 lt.den küçük olması tavsiye edilmez.Bunun birçok nedeni vardır;
 
-Büyük akvaryumlarda su değerleri daha iyi oturduğundan ve pek oynamadığından döngü daha iyi işler.Bu husus cichlid sağlığı için önemlidir.
 
-Cichlidler genelde agresiflerdir.Büyük akvaryumda beslenmeleri onların bu agresifliğini bir ölçüde azaltır.Böylece akvaryumdaki diğer balıklar açısından daha iyi olur.
 
-Cicihlidleri veya kolonilerini beslerken büyük akvaryumlar gereklidir.Koloniler de cichliderini ve davranışlarını incelemek için ideal ortamlardır.Büyük akvaryumlarda da balıklar dekor,su değerleri vs. uygunsa doğal davranışlarını sergilerler.
 
 
Su Değerleri;
 
Su değerleri cichlidlerin sağlıklarına dolaylı olarak etki eder.Her cichlidin kendi habitatına ve doğada bulunduğu yere göre belli su değerleri vardır.
 
Başlangıç için su değerlerine hassas balıklar seçilmemelidir.Makalede verilen cichlid örneklerinde su değerlerini o kadar düşünmenize gerek yoktur.
 
 Bu açıdan ilk cichlidiniz olarak Afrika’nın büyük göllerinin cichlidleri pek önerilmez.(Malawi,Tanganyika…).
 
 
Beslenme;
 
 Cichlidler her türlü yeme uyum gösterirler ancak balıklar diyetlerine uygun olarak beslenmelidir,sağlıkları açısından bu çok önemlidir.Granül,palet,donmuş yemlerin yanında gerektiğinde canlı yem de verilmelidir.
 
 
Türler;
 
Şimdi işin eğlenceli kısmına geldik;yeni akvaryuma balık seçmek.Aşağıda 3 örnek verilmiştir.
1)      Afrika’nın nehirlerinde bulunan daha barışçıl olan cichlidler.
2)      Bazı Orta Amerika cichlidleri.
3)      Diğerlerine göre daha büyük akvaryumlar isteyen,üremesi diğerlerine göre daha zor ancak seyrine doyulmaz Amazon türleri.
 
 
 
 
a)      Afrika Cichlid Akvaryumu (120 lt.)
 
  1 çift kribensis
 
  1 çift Afrika kelebeği
 
 
 
 1 çift Egyptian mouth-brooder
 
 
 4 adet vatoz
 
b)      Orta Amerika Akvaryumu(150 lt. veya daha büyük)
 
 Seçenekler;
  1 çift sayika
 
 
  1 çift amerikan zebra
  2 adet balıklardan küçük olmayacak şekilde vatoz
 
c)      Amazon Akvaryumu(200 lt.)
 
 4 adet melek
 
 1 çift A. curviceps 
 
 
 1 çift  A. Maronii (Keyhole Cichlid)
 Vatoz çeşitleri
 
Akvaryum Dekoru;
 
1)      Afrika Cichlidleri;
 
  Örnek olarak saydığımız Afrika cichlidleri genellikle barışçıllardır ancak eş tuttukları zaman biraz stres olabilir,bu normaldir.Bu türler iyi bitkilendirilmiş akvaryumlarda bakılmalıdır.Bitkiler arasında kendilerine saklanma ve üreme alanları açarlar.Örneğin kribensisler üremek için mağaraları kullanır.Bu tür alanlar taş,saksı,bitki kökleri gibi malzemeler ile oluşturulabilir.Afrika kelebeği ise üremek için düz kayaları kullanırlar.Bu tür alanların yanında bitki ve taştan arındırılmış açık yüzme alanları da bırakılmalıdır.Eğer akvaryumunuzu boş hissederseniz birkaç adet yüzme seviyesi yüzeye yakın-orta seviyede olan uyumlu balıkları ekleyebilirsiniz.
 
2)      Orta Amerika Cichlidleri;
        
          Bu türler diğerlerine göre daha agresiflerdir.Bu yüzden akvaryumda en fazla 2 tür bakılması önerilir.Orta Amerika Cichlidleri düz kayaların üzerine yumurta bırakırlar bu yüzden üreme için mağara ve oyuklara gerek yoktur.Ancak agresif olduklarından saklanma yerleri yapmanız iyi olacaktır.Yavrularına sadıktırlar,büyütürler.Sayikalar bitkilerle uyumlu biçimde geçinir ancak zebralar bitkilerle pek uyumlu değillerdir genellikle yerler.Bu yüzden sert yapraklı bitkilerle dekor yapılırsa daha iyi olur.Bunun için Anubiaslar ve Javafern’ler uygundur.İki türünde üremesi kolaydır.Bitkiden çok saklanma yerlerinin ağırlıkta olması önerilir.
3)      Amazon Akvaryumu;
 
 Bu tür akvaryumlarda en sağlıklı hacim 200 lt. ve üstüdür.Bakımı genelde kolaydır ancak aksatılmaması gereken bazı basit hususlar vardır(periyodik bakımlar vs.).Melekler yüksekliği en az 50 cm olan akvaryumlarda tutulmalıdır.Akvaryum iyi bitkilendirilmiş olup yüzme alanları da bırakılmalıdır.Diğer türlerin üremesi için düz kayalar koyabilirsiniz.Geniş yapraklı bitkiler koyarak meleklere üreme alanı açabilirsiniz.Mağaralar vs. gerekli değildir.
 
 
Kaynak=aquaticcommunity.com
Çeviren=Yağız Köylü
yagi2008-07-12 18:13:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2008 18:17
Elinize sağlık Yağız Bey.Güzel bir makale ve iyi bir çeviri olmuş.Smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YağızÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1125
YağızÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2008 18:22
Rica ederim,Smile
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2008 18:32
Yağız, eline sağlık. Yine vaktini ayırıp biz hobiciler için yararlı bilgiler çevirmişsin. Yeni başlayanlar için güzel bir makale olmuş. Teşekkürler.
 
Saygılar,
fişherman2008-07-12 18:33:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YağızÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1125
YağızÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2008 20:09
Rica ederim Emre,sağol.
 
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PacuÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2007
İl: Samsun
Mesaj: 263
PacuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2008 18:31
Yağız ellerine sağlık valla süpersin.Devamını bekleriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harava61Çevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2013
İl: Trabzon
Mesaj: 1
harava61Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2013 20:27
Herkese merhabalar öncelikle ilk kez akvaryum kuracağım ve kesinlikle ciklet bakmak istiyorum. sarı prenses ve yunus favorim. elimde 65-40-27 ölçülerinde bir akvaryumum vardı. fakat bunun yeterli olmayacağını düşünerek yenisi yaptırdım. yarın elime geçecek 110-50-55(h) ebatlarında umarım bu ölçüler yeterli olacaktır. 20 kg beyaz silis kum aldım, ayrıca maddi açıdan beni çok zorlamayacak expro 1000 dış filtre (http://www.canlipetshop.com/product_info.php?products_id=2550) baya bir miktarda taşım var. bu ölçülere bakılacak olursa bu akvaryumda kaç adet mavi yunus ve prenses besleye bilirim. şu an elimde 2 sarı prenses 2 yunus 2 ahli ve 2 adet mücevher var. ahli ve mücevheri ayırmayı düşünüyorum , tek düşündüğüm sarı prenses ve yunuslarla kuracağım renkli bir akvaryum . 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir