İlk Mahachailer..


SinanAvciÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 67
SinanAvciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2022 23:35
Bugün sizlere ilk kez wild caught "doğal ortamdan yakalama" olan mahachailerin anlatıldığı bir yazıyı türkçeleştirdim. Keyifli okumalar!

Sabah erkenden yerel bir Betta yetiştiricisinin evini ziyaret ettiğimde aramaya başladım. Balığı bilim adına görmek istediğimize ve çok sayıda balık toplamak gibi bir niyetimiz olmadığına onu ikna etmek için uzun bir sohbetten sonra; Mahachai'nin vahşi Betta'sını bulabileceğimiz yeri bize açıkladı.

Bataklığa döndüğümde sonunda suya girmeye karar verdim. O kadar yol kat etmiştik ki geri dönmenin bir anlamı yoktu. Her birimizin elinde büyük bir daldırma ağı var. Kuşumuz yoktu; elimizdeki tek şey bir çift sandaletti. Sürprizime göre, su beklediğim kadar kötü kokmadı. Betta sp ile önceki deneyimlerimden. doğal ortamlarında, otların ve sarmaşıkların kamufle olmalarına yardımcı olduğu kıyıya yakın durmayı sevdiklerini keşfettim. Orada başladık. Birkaç dalıştan sonra birkaç Aplocheilus panchax -siyah kenarlı eşleşmemiş yüzgeçli turuncu renk morfu, sadece çarpıcı!-, Trichopsis vitatus ve biraz küçük karides yakalamayı başardık. A. panchax çok güzel olmasına rağmen çok etkilenmedik.

15 dakikalık sürekli daldırmanın ardından yorulduk. Grubun topladığı bilgileri düşünmeye başladım. Bu balığın yuvalarını hurma saplarının arasına kurduğu söylendi, biz de baloncukları aramaya başladık. İşte o zaman yol omzunda duran ve bize kıkırdayan 3 yerel çocuğu gördüm. “Bu şehir insanları, o daldırma ağlarıyla Betta'yı asla yakalayamaz” gibi bir şey söylediklerini duyabiliyordum.

"Tamam, eğer onları nasıl yakalayacağını biliyorsan neden bize nasıl olduğunu göstermiyorsun?" dedim onlara.

Anlaştılar. Çocuklar, Betta'nın avucunun yaprak sapları arasındaki kabarcık yuvasını aramamıza yardım etmemizi söylediler. Betta'nın yuvasının oldukça küçük ve kompakt olacağını söylediler, eğer büyük yuva bulursak o zaman Trichogaster trichopterus'a aitti. Böylece aramaya başladık. Bir süre sonra bir çocuk yuva buldu. Şaşırtıcı bir şekilde, Betta'yı çıplak elleriyle yakalamayı başardı! Vahşi Betta of Mahachai'yi ilk kez doğal ortamlarından görmek beni çok heyecanlandırdı. İlk bakışta yanardöner yeşil rengiyle B. imbellis'e çok benziyorlar, ancak evde daha yakından bakıldığında birkaç belirgin farklılık ortaya çıktı. (Daha sonraları) Anlamadığım şey, burada B. splendens'e ait olduğu varsayılan bu bölgede -merkez ovada- ne yapıyorlar. Her neyse, bu Betta'nın, bu bölgedeki acı suya tahammül edemeyen B. splendens tarafından boş bırakılan ekolojik nişi alıyor olması kuvvetle muhtemeldir.

Çocukların Betta'yı yakalama yöntemi basitti. Sağ avucuyla yuva girişini kapatırdı. Diğer serbest eliyle, yuvadaki Betta'yı korkutmak için küçük bir çubuk kullandı. (Resme bakın) Bu şekilde balık avucunun içinde yüzer. Yuvalarını daha büyük yırtıcılardan çok etkili bir şekilde koruyan yuvalarını inşa etme biçimleri, tek girişli tuzakları haline geldi. Yeterince basit geliyordu ama kolay değildi. Yuvayı bulmak zaten zor olan bir şeydi ama onları çıplak elle yakalamak daha da zor. Yolda gürleyen 10 tekerlekli kamyonun sesini bile duyamadığımız bataklığın derinliklerinde saatlerce arama yaptıktan sonra, tek bir Betta yakalayamadığımı utanmadan itiraf ediyorum.

Nypa fruticans bataklığında muhtemelen yaklaşık 3 saat geçirdik. Çeşitli kuşlar, tuhaf örümcekler ve ısıran bazı böcekler vardı. Suda Betta sp'yi yakaladık. Mahachai, Channa striata, Trichopsis vitatus, Trichogaster trichopterus, Anabas testudineus ve Aplocheilus panchax. Bu balıkların çoğu, bir Killifish olan panchax dışında, Oksijen içeriği düşük suda solumak yerine havayı solumak için özel organa sahip Labirent balıklarıydı. Ayrıca Bataklığa Betta için gelen yerlilerle de tanıştık. Belli ki burası onlar için bir sır değildi. İnsanların çoğu onları balık dövüşünde kullanacaklarını söyledi. Herkesin bizim çocuklarımızın kullandığı yöntemi kullandığını fark ettim. Bu, erkeği yuvasından yakalamaktır. Çantalarında ve şişelerinde gördüğümüz balıkların çoğu erkekti. Dişilerin çok uzakta olmaması gerektiğini düşündüm, bu yüzden büyük daldırma ağımı yaprakların ve şarapların altından geçmek için kullandım. Bu süreçte yukarıda bahsettiğim birçok balık yakaladım ama dişi Betta'dan hiç iç çekmedim. Bir kadın bulmanın bu kadar zor olması tuhaftı.

O gün 9 Betta sp ile eve gittik. Mahachai ve bacaklarımızda burada burada bir sürü çizik var. Memnuniyetle, daha sonra Betta'lardan birinin dişi olduğunu öğrendik. Eve aldığım su örneğinin pH'ı 7.8. Suda biraz tuz bulunan B. sp. Mahachai'nin üremesi, splendens kompleksindeki diğer tüm Bettalar kadar kolaydır. Biricik dişim daha sonra erkeklerden biriyle çiftleşiyor ve yavruların bir kısmı yakın arkadaşlarımdan bazılarına dağıtıldı. Daha sonra bu vahşi Betta'daki tutkuyu paylaşan Mahachai'den bir adamla tanıştım. Gen havuzunu artırmak için balığımızı değiştirdik ve balıklar artık dünyanın her yerine dağıtılıyor. Bazı vahşi yakalananlar da Bangkok balık pazarında rafta yollarını buldular.
kaynak : http://ibcbettas.org
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236452/021120222334151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236452/021120222334271.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]225665,giyotyn[/T][T]221665,Mika_33[/T][T]232050,MrzAdar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir