İlk tank tecrübesi için tavsiye istiyorum


eergunÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 11
eergunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2013 13:28
Öncelikle herkese merhaba,
yaklaşık 2 haftadır bu forumu takip ediyorum. Bu hobiye başlama hevesim son günlerde oldukça arttı ve neredeyse forumdaki tüm sayfaları bilgileri makaleleri okudum. Kafamda canlandırdığım bir çok şey var fakat bunlar ne kadar yapılabilir ? bu konuda sizlerden fikir almak istiyorum.
İlk kez bir akvaryum sahibi olacağım için çok büyük tanklara bakmıyorum. Henüz canlı seçimi aşamasına gelemediğim için şuana kadar yapabildiğim tek şey evde bu iş için uygun ortam yaratmak ve malzeme çeşitlerini internetten araştırmak oldu.
Şuana kadar araştırabildiğim kadarıyla şeçebildiğim malzeme çeşitleri ;

Akvaryum; Siyah Plastik Kapaklı 50x27x16    ( veya 60x28x18 )
Kum; 5kg siyah silis kum + 1kg midye kırığı
Isıtıcı; 50w 40-70Lt
Hava Motoru; 500Lt/h, 75Lt Kapasiteli, 5w
Aydınlatma; 30cm tavan lambası
Aksesuar; 1Kg civarında Gnays taş , 75cm hava hortumu , simli siyah arka plan , dip temizliği için pompa

ilk deneyimim olacağı için, acemiliğime kurban gitmemesi açısından çok büyük veya pahalı malzemeler tercih etmek istemiyorum... fakat bu konuda çok bilgisiz olduğum için bazı malzemelerin çok kalitesiz olmasından da korkuyorum.. Yukarıda ki tüm bu malzemeleri 100TL gibi bir rakama temin edebiliyorum... 

Sizlere sormak ve danışmak istediğim konular;

-akvaryum boyutu ve diğer malzeme seçimlerim mantıklı mı ?
-akvaryumda kumun altına hava hortumu yerleştirerek akvaryumda ki temizlik ve oksijen seviyesi sağlıklı olur mu?
-henüz yapım aşamasında seçilecek aksesuar ileride balık tercihimi kısıtlar mı ? (gnays taş gibi..)
-şehir dışında doğal kaynaktan su temin etmek balıklar için sağlıklı olur mu ?

bunların dışında aksesuar kalitesi ile ilgili önerilerinize de ihtiyacım var ...
okuma zahmetine giren ve fikirlerini paylaşan herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvarist24Çevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 386
akvarist24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2013 13:38
Hobiye başlarken hevesinizi kırmak istemem ama filteleme ve havalandırma konularını tekrar araştırmanız gerekiyor.
ilk bakışta Isıtıcı- filtre eksik, siyah silis kum diye birşey olmaz başka bir kum olabilir o. O hacime midye kırığının ve Gnays taşın ne alakası var ben çözemedim.  Sorularınıza Gelince :
- Akvaryum boyutuna göre canlı alınmalı tabiki ama öncelikle istediğiniz balığın özelliklerini bilip ona göre akvaryum almanız daha uygun olacaktır. Akvaryum-Malzeme seçimi yanlış.
- Havalandırma ile filtreleme yetersiz kalacaktır.
- Şu tercihlerle içeride yaşayabilecek 1-2 tür var onlarıda bulabileceğinizi bulsanızda beğeneceğinizi sanmıyorum, zaten oldukça kısıtlamışsınız.
- Haftalık  dip temizleyeceğinizden dolayı , buharlaşmadan dolayı su ekleyeceksiniz ve her su farklı değerde olacak, bunun yerine sürekli aynı yerden alınan suyu yani çeşe suyunu kullanmak daha mantıklı olacaktır.
CoşkunKAYA2013-03-24 13:39:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eergunÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 11
eergunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2013 13:58
Malzeme ve aksesuarların bir bölümünü arkadaşımdan temin edecektim. Bu malzemeler siyah silis kum ( bana ince siyah silis kum olduğunu söyledi ) , bir diğer akvaryumdan da mideye kırığı ve taşlar.
Sanırım kum silis değil fakat ince siyah bir kum. Taşlar ve midye kırığı da extraydı, fakat olmasa daha iyi olur sanırım.
Isıtıcı ve havalandırmada sanırım kapasiteler biraz düşük kalıyor ? 
özellikle havalandırmada kum altından hortumlarla yapılan dekorasyon çok hoşuma gidiyordu fakat balık sağlığına olan etkilerini araştıramadım. Sanırım yeterli oksijen ve sirkülasyonu sağlamaz ?
Suyu işim gereği haftada en az 2 gün gittiğim bir kaynaktan almayı planlamıştım, bunun sebebi de bu kaynaktan gelen suyun ph değerlerinin olumlu olmasıydı. haftalık 20lt su miktarı yeterli olur diye düşünmüştüm.
Özellikle akvaryum çeşitlerini çok araştırdım. 2 metrelik sumplı akvaryumlara kadar baktım, ama ilk etapta kendimi denemek istiyorum, ve küçük akvaryum seçmek istememin sebebi bu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

R. ÜnalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 746
R. ÜnalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2013 14:03
Ergun Bey araştırma yaparak başlamanız çok yerinde olmuş çoğu hobici sonradan araştırmayı tercih ediyor.. 

Akvaryum ve malzeme seçimi yaparken aslında önce beslenecek türleri belirlemek gerekir. Onun dışında size kendimce fiyat olarak uygun ve dayanıklı malzeme tavsiyesinde bulunabilirim.
 
-Akvaryum tercihiniz 40 lt civarında olacak anladığım kadarıyla. 60-28-18 yerine 60*30*30 gibi eni ile boyu arasında orantı olan bir tank tercih edersiniz daha memnun kalırsınız. 
-Kum tercihi beslencek türlere göre değişebilir. Midye kırığı ve silis kumu birlikte kullanmak bir yarar sağlamaz ve karışık olması bakımından görüntü kirliliği oluşturur. Benim tavsiyem tek tip bir kum tercih etmeniz bu silis kum olabilir mesela.
-Hava motoru dediğiniz filtre olmalı hava motorlarında debi olmaz. Filtre olarak iç filtre değilde şelale filtre tavsiye ederim. 60*30*30 akvaryum için düşünürsek atman hf 400 öneririm debisi ayarlanabilir yani kısabilirsiniz. Ayrıca akvaryuma oksijen sağlamak için yüzeyin dalgalanması yeterlidir zaten hava motorlarının çıkarttığı baloncukların da işlevi yüzeyi dalgalandırmaktır. Kimi hobici görsel amaçla da kullanır ama bence doğal bir görüntü değil.
-Aydınlatma olarak tankın kapağına uygun bir floresan daha doğru olur. Floresan çeşitleri aklınızı karıştırabilir ben size bir beyaz birde grolüx tavsiye ederim tek grolüxte olabilir. Bu gene türlere göre değişebilecek bir konu.
-Arka plan siyah güzel olur fakat simli olması bence iyi olmaz size kalmış. Gnays kayaların suya herhangi bir salınımı vs. olmaz hoşunuza gittiyse kullanabilirsiniz. 
-Isıtıcı olarak atman ısıtıcıları önerebilirim 10 sendir atman ısıtıcılardan kullanıyorum ve memnunum. 100 w kullanabilirsiniz.
R. Ünal2013-03-24 14:08:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvarist24Çevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 386
akvarist24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2013 16:05
   50 litreden büyük bir akvaryum ile başlanması çok daha doğru olacaktır, ileride büyük akvaryum alsanız dahi 20-30 litre akvaryumun , yavruluk-karantina vs. hiçbir işinize yaramadığını görebilrisiniz  ama yine tekrarlıyorum balığınızı seçin işte bu diyin, sonra bu balığı besleyenlerin videolarına bakın. Seçtiğiniz balık için en doğru dekor zaten göze en hoş görünen olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir