İnsan Üretimi Balıklar


CmshnÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1506
CmshnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2011 11:02

GİRİŞ
Dünyada bu kadar güzel balık türleri varken neden kendimizinkini üretmeye çalışıyoruz?Ne yazık ki piyasada bir çok insan yapımı balık var.Ve bu insan yapımı balıklar vücut biçimleri,tül biçimleri gibi özellikleriyle isimlendiriliyor.Aşağıda bu özelliklerden bahsedeceğim.

TÜL KUYRUK
Bazılarımız balıklarımızın yüzgeçlerinin uzun ve gösterişli olmasını isteriz.Ama aslında bir balığın uzun yüzgeçlere sahip olması bir avantaj değil,dezavantajdır.Biz nasıl bol ayakkabı giyince yürümekte sıkıntı çekiyorsak,balıklarda uzun yüzgeçlere sahip olunca yüzmekte zorlanıyor.Bu da onları hızlı balıklarla yem rekabetinde aşağı çekiyor.Ayrıca balıkların uzun yüzgeçleri hassas ve kolayca hasar görebilir şekildedir.Bu türe en iyi örnek tül kuyruk japon balığı ve tül kuyruk bettadır.


Tül kuyruk japon balığı.


Tül kuyruk betta.

BALON
En başta hayvanlarımızı kendi ihtiyaçlarımız için ürettik.Örneğin köpekleri avlanmak için.Ama sonra bu ihtiyaçlar lükse ve paraya dönüştü.Göz zevki için zar zor nefes alabilen hayvanlar üretildi.Aynısı balıklar için de geçerli.Balon türü balıklar buna bir örnektir.Bu türün çoğu suda sabit durabilmek için çırpınıyor veya baş aşağı yüzüyor.Omurgasal eğiklik hayvanlar için yüzme sorunu doğuruyor.İş balıklara gelince bu ikiye katlanıyor.Bu türde sindirim sistemi sorunları yaygındır.Ayrıca balıkların yaşam süresi neredeyse yarıya iniyor.Bu türe en iyi örnek balon ramirezidir.
 
Balon Ramirezi.

BOYALI BALIKLAR
Cam balıkları,balıklara iğneyle boya enjekte edilmesinin ilk kurbanlarıydı.Bir süre sonra boya enjekte edilmiş corydoras türleri,çoprabalıkları ve siyah tetralar görünce zavallı papağan balığını bir kenara bırakıyorsunuz.Boyama işlemi çoğunlukla balığı daha çekici renklere kavuşturmak için yapılıyor.Lakin bu boya 6-9 ay sonra gidiyor.Boyama işlemi genellikle şırınga ile yapılıyor.Ama bazen de balıkların mukoza tabakaları çıkartılıp balıkların boyaya batırılmasıyla da yapılabiliyor.Boyalanan balıklar kolayca beyaz benek hastalığına yakalanıyorlar.


Boyalı balık.

SONUÇ
Sonuç olarak piyasada birçok insan yapımı balık var ve bu balıklar sadece gösteriş ve para için üretilmiş balıklar.Balık ne kadar yaşama kısıtlığı çeksin fark etmiyor.Bu balıkların üretilmesini ve satılmasını engellemek için almamalı ve alanları da uyarmalıyız.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SarumanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 869
SarumanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2011 14:49
Aşırıya kaçmamak ve canlılara fazla zarar vermemek kaydı ile bu tür çalışmaları yapılmalı. Tabiki sadece genetik olanları, yoksa boya enjekte edilmesini aklı selim kimse desteklemez. Ama genetik çalışmalar sonucu ortaya çıkan değişik renk ve şekildeki balıklar, bu hobiye olan talebi artırmıştır.
 
En basit japon balıkları bile bu tür genetik çalışmaların ürünüdür.Ben Japon teleskop balıklarını sadece siyah olarak hatırlıyordum ama geçen ay rengarenk alacalı ve yeşil pörtlek gözlü teleskop balıkları gördüm.Gayet güzel yaratıklardı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpino24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2010
İl: Adana
Mesaj: 2084
alpino24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2011 15:24
Ben de kesinlikle genetiğiyle oynanmış balıklara karşıyım doğa bize zaten yeterince renk ve tür çeşitliliğinde canlılar veriyorken.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wessemethÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1280
wessemethÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2011 15:35
Paylaşım için teşekkürler ancak daha önce benzer bir paylaşım yapılmıştı...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CmshnÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1506
CmshnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2011 17:39
[QUOTE=wessemeth]Paylaşım için teşekkürler ancak daha önce benzer bir paylaşım yapılmıştı... [/QUOTE]
Evet böyle bir konu vardı farkındayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir