Isı ve Işığın Gelişime Etkisi (makale)


dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2009 18:06
      Isı ve ışığın tüm canlılarda gelişimeyle etkisi doğrudan orantılıdır. Gelişimden bahsediyorsak canlıların yapısını oluşturan en küçük canlı birimi olan hücreyi ele alalım. Bazı hücre çeşitleri faliyetlerini karanlıkta sürdürürken bazı hücre çeşitleri ise sadece ışık algıladıklarında faliyete geçer veya faliyet değiştirir. Bu olaya paralel olarak, hücrelerin çalışmasıyla canlının ihtiyaç duyduğu hormon ve sıvılar üretilir. En bariz olarak, bitkilerin fotosentez örneğini verebiliriz. Bitki hücreleri ışık algıladıklarında karbondioksit (CO2) alıp oksijen(O) verirken, ışık algılamadıkların ise faliyetlerini tam tersine çevirip (O) alıp (CO2) verirler.
Arkadaşlar tabiki hepinizin de bildiği gibi bu olay sadece bitkilerde yaşanıyor. Bildiğiniz gibi bitki hücreleri kendi besinlerini kendileri üretebilirken, hayvan hücreleri bu özelliğe sahip değillerdir. Sadece dışardan aldıkları maddeleri enerjiye çevirebilirler. canlıların özelliklerinide hücre içindeki, çekirdekte bulunan kromozom sayıları belirler ve bu özelliklere göre farklılık gösterip sınıflara ayrılırlar. Bildiğiniz gibi balıklar soğuk kanlı hayvanlardır. Kendi vicut ısılarını kendileri üretemezler. Isı metabolizmanın çalışmasıyla doğru orantılıdır. Vicüt ısısı düşük olursa metabolizma yavaş işler ve hücreler gerektiği gibi çalışmaz. Hücrelerin bölünüp çoğalarak sayılarını arttırmaları canlının gelişmesini sağlar. Öyleyse şu şekilde düşnebiliriz; hücreler ne kadar hızlı bölünürse canlı o kadar çabuk gelişir-canlının sağlıklı ve çabuk gelişebilmesi içinde hücreler için gerekli şartları elde etmek lazım. Canlıya ısı-ışık-mineraller ve protein sağlamak gibi.
    Işığın hücre sağlığını etkilediğini düşünüyorum,  güneş ışığına maruz kalan hücreler D vitamini üretiyor. Hücreler bir yandan besin ve enerji üretirken diğer yandan da besin tüketir. güneş ışığını kulanarak D vitamini üretiyor. Yani ışığı bir tür besin olarak kullanıyor.(ışığa maruz kalan bazı parazit ve bakteri türlerinin daha hızlı çoğaldığı gözlemlenmiştir. Parazit ve bakteriler tek hücreli canlılardır yani kendi başlarına yaşayan hücrelerdir.) Örneğin doğada yavru balıklar yüzeye yakın gezerler, hepiniz görmüşsünüzdür bunun bir sebebi olmalı. Yüksek akvaryumlarda yavru balıkların daha yavaş büyüdüğü gözlemlenirken, alçak akvaryumlarda ise daha hızlı büyüdğü gözlemlenmiştir. Bunun sebebinin, suyun ışığı kırma ve yansıtma özelliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Derinlik arttıkça suyun ilettiği ışık miktarı ve gücü zayıflar. Yüksek ve geniş bir akvaryumdaki su içerisine ilettiği ışık gücü ve miktarı daha zayıflarken, alçak ve dar yapıya sahip bir akvaryumun içerisine ilettiği ışık miktarı daha güçlü oluyor. Ayrıca her ışık farklı enerji boyutlarına sahiptir. Örneğin bitkiler için kanıtlanmış olan aşağıdaki resim ve bligiler bize bir fikir verebilir.



Güneş dünyanın enerji kaynağıdır ve devamlı olarak ışın yayar. Bu ışınlardan canlıların "görünür ışık" olarak algılayabildiği ışın aralığı bitkiler tarafından kullanılır. Resimde görülen kısa dalga boyları (mavi ışık) uzun dalga boylarından (kırmızı ışık) daha yüksek enerjilidir. Bitkiler de fotosentez yaparken daha yüksek enerjiye sahip olan uzun dalga boyuna sahip olan ışık aralığını kullanırlar.

    Yani mantık şu;
*canlı gelişmesi=hücre bölünmesine bağlı
*hücre bölünmesi=ısı ve besinlere bağlı
*besinler=karbonhidratlar,vitaminler,yağlar (
ışık)dır.

 Arkadaşlar umarım düşüncelerim açıklayıcı olmuştur. Forumda bu konuyu ilgilendiren bir tartışma daha var fakat ben kendi fikirlerimi makale olrak derleyip bir başlık altında yazmayı daha mantıklı ve faydalı olacağına inandım...
dr.aqua2009-06-30 18:16:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

faruk ömerÇevrim Dışı

Kayıt: 05/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 86
faruk ömerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2009 15:21
Paylaşım için teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir