İthalat Kotası


guardianÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 486
guardianÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2012 21:04
Merhabalar,
Bir kaç ithalatçı ve bir kaç akvaryumcudan duyduğum bir şey var acaba konuyla ilgili bilgisi olan var mı? Doğru mu? Öğrenmek istedim.
Duyduğuma göre ithalat kotası koli bazında 500'e çıkarımış, yani 500 koliden az akvaryum balığı sokamıyorsunuz. Amaç yerli üretimi teşvik etmek,yerli üretimi arttırmak. Hatta gümrükte kolileri kalan bekleyen ithalatçılar varmış şu anda, ama daha çok yeni bir şey anladığım kadarıyla...
Bu haber,
Tanganika,Malawi, japon balığı, canlı doğuran besleyen aquaristleri sevindirebilir, İlk başlarda fiyatlar yükselse bile zamanla oturur. Tek sıkıntı F0 balıklar ve henüz Türkiye'nin görmediği balıklarda olabilir.
Güney Amerika türleri için sıkıntı büyük, çünkü bu balıkların üretimi, istedikleri su şartları biraz sıkıntılı,maliyetli. Yerli üretici için gereksiz olabilir .Eğer amaç bir uzak doğu yaratmaksa unutmamak gerekir ki, bir Malezya,  bir Tayland'da adam bahçesine çukur kazsa musluktan akan su adamın balık üretmesi için ideal. İklim gereği de ısıtıcıya falan da ihtiyacı yok...  Tetra türleri için de sıkıntı var, yerli üretim yok. Uğraşıp üreten olursa da- bu durum doğruysa- 1,5 TL'lik neonu 10 TL'den almaya başlayabiliriz. Kedi balıkları ve çöpçü balıkları,L vatoz türleri fiyatları ne hale gelecek. Üretilemeyen türler zaten giremeyecek yurda.
Orta Amerika türleri besleyenler için olacak sıkıntı; zaten zar zor gelen türler oldukları için şu an yurt içinde olan türler dışında balık bulamamak olacak... Onlarında değerini bilip üretmek gerekecek. Diğer beklenen nadir tülerin resimlerine bakılacak.
Üretimi çok zor ya da hiç üretilemeyen balıklar ise hayal hale gelcek, bir arowananın fiyatını düşünmek istemiyorum. Piranha türleri içinden Pygocentrus nattereri dışında sanırım tür göremeyeceğiz bir süre sonra.(Kafamdan elli tane balık geçiyor :) mfk diyeyim anlayın.)
Bu konu hakında bilgi sahibi olan var mı? Tek bir yerden duysam yalan diyeceğim ama aynı şeyi farklı farklı yerlerden duyunca acaba dedim?

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SEZERÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1122
SEZERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2012 21:18
Adet sınırlaması veya adet üzeri gibi birşey değilde evvele göre daha zor olduğunu bende duydum,amaç bahsettiğiniz gibi yerli üretimi teşvik,ancak burada dillendirilmesi uygun olmayan birşey daha geldi kulağıma ne derece doğru bilmiyorum..Tabii ki bu konuda en gerçek olanı ithalat yapan firmalar bilir,onlarda bu duyduklarımızın ne derece doğru olduğunu yada yanlış olduğunu herhalde söyler...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2013 10:11
Son yıllarda akvaryumcular da,millet de  balık işinden vazgeçti herhalde. Akvaryumcular  boş neredeyse. Akvaryumcular eskisi gibi balık da satamıyor. Akvaryumcular kedi,köpek,kuşa dönüyor.
Internet satışları mı kontrolden çıktı.  1 ülke boyutunda olan İstanbul'un bu halde olması vahim.
Akvaryumcuyla konuşsan yerli balıklar daha da beter diyor çürüklük,çarıklık,kalite açısından.. Yerli üretim de çok kalitesiz,renksiz,şekilsiz diyor.

 Herkes de bu durumdan şikayetçi. İthalat sorunu mu var? Neden  pek balık gelmiyor?
tlgtck2013-04-25 10:13:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir