Japon Balığı akvaryumu su problemi?


Ahmet.KrgzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2014
İl: Ankara
Mesaj: 11
Ahmet.KrgzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2014 19:57
Merhaba arkadaşlar.

50x30x25 caplarında bir akvaryumum var. İçeriği şöyle:
  • Dibinde ince kum döşeli (yaklasık 1 cm kalınlıgında)
  • 1 adet kaya (daha doğrusu yumruk kadar taş :)  )
  • 1 adet de 20 cm boyunda iki ucu kalın delinmiş testi. Ufaklıklar içinde gezip istirahat edebiliyorlar.
  • 1 adet de 200 lt/Dk olan küçük filtre 
  • Ve son olarak da ısıtıcı (23 derecede ayarlı)
  • Balık olarak da 5 adet yaklaşık 4 cm'lik japon.
--------------------------------------------------------------

SORUN-1:

Suyu yeni değiştirsem dahi su bulanık oluyor. Suyu koymadan önce en az 3 gün buyuk bir kapta  kapağı açık vaziyette dinlendiriyorum. Klordan kurtulabilmek için.
Suyu doldururken 30 kg suya takriben 3-4 gr kaya tuzu atıyorum. Suyun mikrobunun kırılması için.
Su değişimini daima %70 - 80 arası yapıyorum. Ve ortalama 15- 20 günde bir değiştiriyorum.Her su değişiminden 1 hafta sonra dip çekimi yapıyorum. Ama bu bulanıklıktan bir türlü kurtulamadım.

Daha önce aynı akvaryumda cikletlerim vardı ama su aylarca ayna gibi duruyordu. Yemlemeyi de günde 2 defa 1.ncisi sabah 6.30 3.ncisi aksam 18.30 da olmak üzere 2 defa 10 gr'lık kasıkla yapıyorum. Yem olarak renkli top şeklinde bi japon yemi vardı vitaminli (paketi attığım için markayı unuttum) ve ciklet yemi olan kırmızı tetra yemi karıstırdım ve onu veriyorum. Yani %70 japon %30 oranında ciklet yemi veriyorum. Ve kuzucuklar da baya tosunlaştı bu arada  :)  Birde suları berrak olsa seyri çok güzel oluyor.

SORUN-2: 
Tosuncuklar yüzerken arada bir sırtlarını suyun üstüne vuruyorlar ve glup glup ses cıkartıyorlar. Özellikle gece yarıları. Akvaryumun lambasını sabah 6.30da yakıp aksam 22.00da söndürüyorum ve 2 aydır besliyorum. artık öyle bi alıştılar ki sadece beni görünce akvaryumun sol köşesinde birbirini eziyorlar :D  Eşim ve annemde aynı tepkiyi vermiyorlar ama :D Bu su yüzeyinde çıkartıkları ses bir sorunun habercisi mi ondan telaşlanıyorum.
--------------------------------------------------------------
Bu sorularım hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim ve de tavsiyeleriniz varsa beklerim. Çünkü bu tosuncukların 3'ünü fanusdan kurtardım bende telef olursa hem ben hem de eşim ve oğlum çok üzülürüz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Konyali23Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1925
Konyali23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2014 23:06
Akvaryumunuzdaki suyun bulanik olmasinin sebebi , nitrat bakterilerinin üremesine cogalmasina imkan taniyacak biyolojik filtrenizin olmamasi. Siz o ic filtreyi cikartip yerine aski filtre alirsaniz ve bu filtreyede aktif karbon taviyesi yaparsaniz , garanti veriyorum ayna gibi olacak. Hatta cam varmi yokmu belli dahi olmaz.

Akvaryum kapasitesine göre canli sayisi fazla. Yemlemede buna göre cok yapiyorsunuz. bu yüzden de baliklarin diskilamasi fazla oluyor, buda sudaki amonyak miktarini arttiriyor. Nitrat bakterileride yetersiz oldugu icin biyolojik denge bir türlü oturmuyor.

Akvaryum isisi 23 derece japonlar icin normal olsada ben 24 dereceyi tavsiye ederim. Ayni sekilde bakterilerin üremesi icin su sicakligininda biraz yüksek olmasi sart.
Aski filtre alana kadar yemlemeyi azaltmanizi tavsiye ederim. Filtreyi alinca birde yanina ufak bir hava motoru alip suyun icindeki oksijen miktarini arttirmis olursunuz. Böylece baliklariniz suyun üzerine cikip nefes almak zorunda kalmaz. Japonlar dayanikli baliklardir, 3-4 ay her türlü yasarlar. O yüzden dediklerimi yapip düzeltirseniz baliklarinizin saglikli olmalarini saglarsiniz. Birde ilerleyen dönemlerde akvaryum kapasitesini iki katina cikarmaya bakin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ahmet.KrgzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2014
İl: Ankara
Mesaj: 11
Ahmet.KrgzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2014 23:45
Cevabınız için teşekkürler.
Askı filtre derken .netten baktım 15-20 liradan yüzlerce liraya çıkan filtreler var. Acaba benim akvaryumum için hangisi uygun olur? Saatte kaç lt suyu süzen yani? Birde zaten küçük filre dediğim malzeme suya hava üfleyen ve içinde de bir sünger filtre olan bir malzeme. Ve ben motorun içindeki sünger filtreyi her dip çekiminde temizliyorum çünkü kalıp gibi doluyor. hava motorumun kapasitesi de 200 lt/h. ve bunu da artırmalı mıyım? Yada değişik bi kombinasyonda yapabilirim. 
Mesela motordan sünger filtreyi çıkarsam ve sadece hava üflese, askı filtre de suyu süzse iyi olur mu?
Birde akvaryum camının iç yüzeyinde film tabakası şeklinde ince yosun oluşmaya başladı. bunun nedeni de biyolojik dengesizlik mi acaba? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Konyali23Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1925
Konyali23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2014 23:55
Ahmet bey, sizin akvaryumunuzun kapasitesi 37,5 litre . Saatte 250 litre debili bir aski filtre yeterli olur, fakat dikkat etmeniz gereken filtrenin debisinden ziyade , filtrenin kapasitesi. Yani bazi filtreler var minicik 0,5 litre filtre hazneli ,400 litre debisi var. Bu tip filtreler bes kurus etmez. Önemli olan filtre haznesinin genis olmasi ki bu hazneye, sünger, elyaf, seramik , aktif karbon gibi elemanlari rahatlikla koyabilelim. En azindan 1,5 -2 litre kapasiteli olsun. Hem bu arti su demektir. Filtrenizin süngerinin kalip gibi dolmasi normal cünkü cok yemliyorsunuz ve canli sayisi fazla. Yem oranini yari yariya düsürün. Ayrica filtrenin süngerini cesme suyu ile degil, akvaryumdan dip cekimi ile cektiginiz suda yikayin. Ic filtreyi her türlü cikarin, cok fazla su hareketi japonlar icin iyi degil. Zaten aski filtre tavsiye etmemin bir sebebide bu. Kücük akvaryumda firtina yapmanin manasi yok. Yerine ufak bir hava motoru alin saatte 100 litre hava basan bir motor yeterli olur. Hem görüntü olarakta daha iyi .
Yosunlanma olayina gelince , buda gösteriyorki akvaryumda nitrat orani yüksek , bu yüzden su daima bulanik. Ayrica akvaryumun direk yada yansima ile günes isigi almamasi gerekli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir