Japon Balığının Uzun Yaşaması İçin Neler Yapmalıyı


DeadRabbitÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 33
DeadRabbitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2019 12:29
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186113/110320191226071.jpg[/IMG]

Bu yazımda bir Japon balığının en az 15 sene yaşaması için neler yapmamız gerekir, onun ile ilgili bir video yayınlayacağım. Daha önceki videolarımı da izlemişseniz, Japon balığının aslında bilinenin aksine çok da dayanıklı balıklar olmadığını ve her an hasta olup ölebileceğini izlemişsinizdir. Ancak şunu da belirtmeliyim ki eğer Japon balığı için uygun şartlar ve ortam sağlanırsa da bu balık on yıllarca sizinle beraber yaşayabilir. Aslında çok uzun ömürlü balıklardır. Peki bizim Japon balığımızın da yıllarca yaşaması için neler yapmalıyız, hepsi bu videoda.
Dünyada bilinen en çok yaşamış Japon balığı 43 yaşında ölmüştür. Oysa ki bizim Japon balıklarımızın çoğu daha ilk doğum gününü göremeden ölmektedir. Peki bunun asıl sebebi nedir? Neden bu kadar çabuk ölmektedirler? Birçok videomda da belirttiğim gibi, Japon balıklarının midesi yoktur, bu yüzden de aşırı derecede yem yiyebilirler ve bu yüzden de çok miktarda atık çıkartırlar. Bu atıklar da akvaryumlarımızda amonyak patlamasına sebep verir. Bunun tek bir çözümü vardır o da akvaryumumuzda gerekli olan yararlı bakteri kültürünün gelişmiş olmasıdır. Çünkü bu bakteriler akvaryumda oluşan amonyağı parçalayarak etkisiz hale getirir ayrıca gene Japon balığı dışkılarını oluşturduğu zehirli atıklar da bu bakteriler tarafından yok edilir. Bu sayede balıklarımızın ömrü ilk etapta uzamaya başlar.
Peki bu bakteriler nasıl oluşur? Aslında bu bakterilerin oluşumu için en az 2 ay ve en önemlisi sabır gerekir. Ama yok etmek için ise saniyeler yeterlidir. Önce bu bakterileri nasıl oluştururuz ona bir bakalım. İlk olarak akvaryumumuzu hazırladıktan sonra bakterilerin ihtiyacı olan amonyak kaynağının da akvaryuma girmesi gerekir. Her ne kadar akvaryumunuzun filtresi, hava motoru, ısıtıcısı, aydınlatması ve bunun gibi akvaryumun ihtiyacı olan her şey 7-24 çalışsa da boş çalıştırılan akvaryumda bakteri oluşmaz. Şu örneği verebiliriz. Tavuk, horoz olmadan da yumurtlar ama civciv olması için Horoza ihtiyaç duyar.
Bu bakteriyel oluşum 4 şekilde olur. İlki akvaryum çalışırken, her gün balık varmış gibi akvaryuma yem atarak. (Çünkü yem çürüyünce amonyak oluşturur) İkincisi akvaryuma bakteri kültürü atıp yem atarak. Bunun da iki şekli vardır, ya başka bir akvaryumun filtresinde ki süngeri yeni akvaryuma takarak ya da suyunu sıkarak, ya da hazır satılan kültürü ekleyerek. (İki şekilde de yem atmaya devam etmelisiniz.) üçüncü olarak her gün, eczaneden aldığınız amonyağın 2-3 damlasını bu çalışan akvaryuma damlatarak. (Bu şekilde yem atmanıza gerek kalmaz.) dördüncü ve son olarak ve benim en çok tavsiye ettiğim şekil. Akvaryumunuza ucuz yollu ama gerçekten dayanıklı balıklar alıp, asıl besleyeceğiniz balığın yaşamasını sağlayacak bakteriyel ortamı sağlayana kadar bu balıkları beslemeniz (Bu balıklara örnek Lepistes, Çöpçü, Vatozu verebiliriz).
Dediğim gibi amonyak Japon balığının en büyük düşmanıdır ve balığın en başta solungaçlarını yakar, beynine zarar verir. Akvaryumda oluşan bu bakterilerin yok olması demek, Japon balığınızın en fazla 2-3 gün sonra hastalanmasına ve ölmesine yol açar. Peki bu bakteriler nasıl yok olur. İlki ve en sık olanı, ana akvaryumda ilaç kullanılması ve hatta anti bakteriyel ilaçların kullanılmasıdır. Bu ilaçları ana akvaryumda değil mutlaka karantina akvaryumunda kullanın. İkinci yok etme şekli, havalandırmanın kapatılmasıdır. Hava almayan bakteri ölür. Bu yüzden Japon balığı hava olmadan da yaşar diyerek akvaryumunuzun havasını kapatmayın. Üçüncü nedeni sıcaklığın düşmesi. Düşük su derecelerinde bakteriler çoğalmaz ve ömrü biten bakteri ölür, yenisi oluşmaz. O yüzden akvaryumunuzu en az 18 derece tutun.
Bakteri oluşturmak gerçekten balıklarımızın ömrünü uzatır ama yeterli midir? Tabi ki hayır. Japon balığının bir diğer ölüm sebebi klordur arkadaşlar. Klor ve amonyak birleşince kloramin gibi son derece zehirli bir madde ortaya çıkıyor ki bu Japon balıklarımızı sadece dakikalar içinde öldürüyor. Peki kloramin zehirlenmesi nasıl anlaşılır. En başta balığınızın rengi solar, bazen sümüksü bir sıvı ile kaplanır, balığın vücudunda özellikle kuyruk, solungaçlar ve sırtında kızarıklıklar meydana gelir. Su yüzeyine yakın yüzerler ve yüzmeleri dengesizleşir. Klor uçucu bir maddedir ve asla kaynatmakla geçmez. Klorun yok olması için bol bol havalandırmak ve bekletmek gerekir. Ayrıca yeni kurulan akvaryumlarda klor, var olan az miktarda ki bakteriyi de yok eder. Onun için ilk bir iki sene akvaryumunuza koyacağınız suyu çok dikkat ederek koyun.
Peki Japon balığını öldüren en önemli üçüncü sebep nedir, bir de ona bakalım. Arkadaşlar, Japon balığı yetişkin bir balık olduğunda boyları 25*30 cm’e kadar, vücutları da bir Amerikan futbol topu kadar büyüyebilir. Bu da demek oluyor ki, büyük akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Küçük akvaryumlarda veya kavanozlarda da bakılabilir tabi ki ama ömürleri 3-5 seneden fazla olmaz. Eğer balığınızın 15-20 sene veya daha fazla yaşamasını istiyorsanız, akvaryumunuzun da en az 300 litre olması gerekir. Neden büyük akvaryum derseniz, büyük akvaryumların yer kaplaması dışında pek bir zararı yoktur. Bakımları hem kolaydır hem de balıklarınız daha büyür ve renlerini daha güzel ortaya çıkarır. Su değerleri pek değişmez hatta 1000 litre ve üzeri olan akvaryumların bir süre sonra suyunu bile değiştirmeye gerek duymazsınız. O yüzden eğer Japon balığı ya da herhangi bir balık besleyecekseniz, mümkün olan en büyük akvaryumu alın. Çünkü bakteriler her ne kadar balık dışkılarını yakıp kül etse de bu sefer bakteriler kendi atıklarını çıkartır ve akvaryumunuz ne kadar küçükse, bakteri atıklarının balıklarınızı öldürme riski de o kadar fazla olacaktır. Ayrıca balık dışkısı yanında balıkların hormon ve feromonları da suya karışır. Bu da zamanla balıklarınızın çevresini saracak, onların büyümelerini ve gelişmelerini etkileyecektir.
Buradan da Japon balıklarınızın erkenden ölmesine sebep bir diğer konuya geçmiş oluyoruz. Su değerleri. Evet arkadaşlar. Japon balığının yaşaması gereken su değerlerini çok iyi bilmemiz gerekir. Başta suyun sıcaklığı, su ve karbonat sertliği, pH değeri, amonyak, nitrit, nitrat değerleri. Amonyak içerip içermediği, Öyle ki eğer bunlara dikkat etmez isek, balıklarımız çok kısa bir süre sonra hastalanacaktır. Başta kuyruk erimesi, mantar, beyaz benek en sık görülen Japon balığı hastalığıdır. Akvaryumunuzun suyunu sık sık kontrol edin, gerekli su değişimlerini belli aralıklarla mutlaka yapın, özellikle koku gelip gelmediğine bakın. Balıklarınızı çok iyi gözlemleyin, çünkü balıklarınızda göreceğiniz herhangi bir değişik hareket ya da davranış, onların hasta olabileceğine işarettir. Mutlaka bir su test kiti edinin arkadalar. Zaten bilinçli bir akvaristin de mutlaka bir su test kiti olmalıdır.

Kanalıma abone olmayı unutmayın.
https://goo.gl/bPi3mB
vidIQ Abone adresim : https://vidiq.com/#_l_pl
Facebook adresim: https://goo.gl/m9tTx4
Twitter adresim : https://twitter.com/CemCelikel
VK adresim : https://goo.gl/bFk1d2




[VID]https://youtu.be/v7kflIF5uSo[/VID][EDIT]DeadRabbit,2019-03-11 12:44:34[/EDIT]

Beğenenler: [T]210937,Player82[/T]
Teşekkür Edenler: [T]210937,Player82[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Player82Çevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2018
İl: Kayseri
Mesaj: 31
Player82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2019 23:08
Japon balıkları için hangi dış filtre malzemeleri özellikle kullanılmalı. Onun ile ilgili video çok önemli. Baktım sadece malzemeler ile ilgili var. Bilginize güveniyorum. Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir