japonlarım yumurtluyor şuan


maliyynÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 290
maliyynÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2011 11:21
beyler fanusta beslediğim japon çiftim yumurtluyor şuan. bilgi verebilir misiniz acaba ne yapayım. Yumurtaları yerlermi? Yumurtaları alayım dedim fakat cama yapışmışlar. Acil yardım lütfen...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Rafi60Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/12/2008
İl: Tokat
Mesaj: 1525
Rafi60Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2011 11:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maliyynÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 290
maliyynÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2011 12:26
Sorduklarıma yanıt pek te bulamadım verdiğiniz linkte 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CeSeT03Çevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2011
İl: Afyon
Mesaj: 12
CeSeT03Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2011 12:46
Bence ellemeyin onlar kendi yumurtalarını eğer ilk doğuruyorsa yiyebilir eğer ilk doğurmadıysa tecrübeliyse yani daha önce doğurduysa yemeyebilir önemli bigi veremeye bilirim fotoğraf lazım resim yani.Teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Rafi60Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/12/2008
İl: Tokat
Mesaj: 1525
Rafi60Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2011 14:15
[QUOTE=maliyyn]Sorduklarıma yanıt pek te bulamadım verdiğiniz linkte [/QUOTE]

DOĞAL HAVUZDA ÜRETİM ;

5 damızlık balık (3 erkek 2 dişi) için en az 1,5-2 m²’lik bir havuz yüzeyi gerekir. Derinliği 1-1,2mt. Olması uygundur. Erkek dişi olarak ayrılan damızlıklar havuza konmadan 15 gün boyunca canlı yem ile beslenir. Bu besi sayesinde balıklar iyice kondisyon kazanmış olurlar. Bu arada havuzun suyu 20-22ºC’de olmasına özen gösterilir.

Balıklar havuza bırakıldıktan birkaç gün sonra yumurtladıkları görülür. Yumurtladıktan hemen sonra anaçlar havuzdan alınmalıdır. Aksi taktirde yumurtlama işini tamamlamış anaçlar tarafından yumurtalar yenmektedir.


YAPAY ÜRETİM ;

Yapay üretimde en önemli konu damızlıkların yumurta olgunluğuna ulaşmışolmasıdır. Erkek balık nerdeyse her mevsim hazırdır. İyi kondisyon kazandırılmış dişide karnına hafif bastırıldığında yumurtaların kolayca çıktığı görülür. Yumurtalar hafif sarımtırak ve oval’dir. Olgunlaşmamışyumurtalar ise köşeli gibidir.

Sağılacak balıklar belirlendikten sonra sağım yapılacak kap belirlenmelidir. Ufak bir kap olmasında fayda vardır. Takribi 4-5 lt’lik bir kap olmalıdır. Kap içinde balığın şekli baş kısmı suyun dışında anüs kısmı su içinde olmalıdır. İlk olarak erkek balık kabın içinde gezdirilirken bir taraftan da karnı sıvazlanarak sperm sağınımı yapılır. Sperm tüm kaba yayılmış olur. Sağım işlemi karnından anüse doğru hafif bastırılarak olur. Vakit kaybetmeden dişi balık alınır ve aynı şekilde sağılır. 4-5 saat sonra kabın içindeki su boşaltılıp yerine temiz su doldurulur. Bunun esas nedeni sudaki kalan spermler ve pul parçaları suyu bozarak yumurtaların bozulmalarını sağlar. Yumurtalar çok yapışkan olduklarıiçin ilk deydiklere yere yapışıp kalırlar. Yumurtaları yapıştıklarıyerden çıkarmak oldukça zor ve zararlıdır.


Sağım işleminde en dikkat edilmesi gereken yerler vardır.

1) Balığın sağarken fazla sıkılması sonucu balıkta zedelenme ve iç organların patlaması

2) Sıvazlama esnasında kalkan pullardan bakteri ve parazit kapma

3) Sağım kabı ile tutma kabı arasında gidip gelmekten balıkta şok

4) Yorgun düşmüş balıkların sağlıklı balıkların yanına koyulup hırpalanarak ölmesi

Yukarıdaki sebepleri daha da çoğaltabiliriz. Balık sağma işinde aşırı dikkat etmemiz gerekmektedir. Sağım işleminden sonra parazitlere karşı ilaçlıbir tedavi akvaryumunda balıklar eski güçlerini kazanana kadar bakılıp daha sonra ana akvaryuma konmalıdır.


YUMURTA İŞLEMİ ;

Sağım kabı temiz su ile doldurulduktan sonra geniş bir akvaryuma konulur. Akvaryum su yüksekliği 10-15 cm arasında tutulur. Yumurtaların bozulmaması için suya metilen mavisi ve kuvvetli bir hava taşı konulur. Böylece yumurtaların mantarlaşması engellenmiş olacaktır.


YAVRU BAKIMI ;

Larvalar 3-4 gün içinde çıkarlar. Akvaryum camına yada sağım kabına tutunurlar. Kuyruk sallamalarını görebilirsiniz. Larvalar 3-5 gün içinde yüzmeye başlayacaklardır. Bu süre zarfında karın altındaki yumurta sarısını yiyerek yaşayacaklardır.

Larvalar karın altı yumurta sarısını tükettikten sonra kaynatılmış yumurta sarısı bir kapta biraz su ile ezilir. Tülbent yardımı ile süzülerek larvalara verilir. Yumurta sarısı ile beslenme 7 günü geçmemelidir. 7 gün sonunda Artemia naiplius ve yavru Su Piresi verildikten sonra toz yeme geçilebilir. Yavrular irileştikçe ağız çapına göre yemleme yapılmalıdır. Yavrularınızı belirli periyotlarla boylayarak ve aynıboydakileri ayırarak beslerseniz yavru kaybını en aza indirmişolursunuz. Çünkü Japon yavruları büyürken çok farklı boylarda gelişeceklerdir.

Su değişimi ani şekilde yapılmamalıdır. Su ilaveleri yavaş yavaşyapılmalıdır. Çok acil ve kötü durumlar dışında %50 su değişimi yapılmamalıdır.


YAZAR DENEYİMİ ;

Kendi uyguladığım yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum.üreme konumuna geçmişbalıkları ayırıp, önce sağma kabına erkeği sağıp peşinden dişiyi sağıyorum. Dişi balık aralıklı şekilde yumurtladığı için dişiyi yormadan aralıklı şekilde sağarım. Dişiyi sağdıktan sonra tekrar tekrar erkeği sağarım. Böylece sağım kabındaki sperm sayısını arttırmışoluyorum. Dişiyi tekrar sağdıkça yumurtaların döllenme imkanı artmışoluyor.

Anlamadığınız yeri sorabilirsiniz yada üşenmeden konu altındaki cevaplara yada yorumlara bakarsanız cevaplarınızı bulursunuz.Hobi merak ve aştırma işidir.Ne kada araştırmacı olursanız o kadar deneyim ve tecrübeye sahip olursunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

m1k2n3s4Çevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
Mesaj: 461
m1k2n3s4Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2011 23:02

Utanmıyormusun fanusta balık beslemekten? Gerçekten merak ediyorum hakaret için söylemiyorum. Millet bangır bangır bağırıyor fanusta balık beslemek eziyettir diye. Sen çıkıp da burda çok normal birşeymiş gibi davranıyorsun.

m1k2n3s42011-06-22 23:04:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir