Japon balıkları neden rağbet görmüyor?
Yalnız beslemiş olduğum Japon balıkları bölümünde uzun zamandan beri dikkat ediyorum. Gün içinde bu bölüme yazılan ve uğranılan sayısı gitgide düşüyor. Bunun sebebini araştırmak için açtım aslında başlığı.
Türkiyede akvaryumculuk başladığından beri var olan bu güzel Japon balıkları sizce neden rağbet görmüyor artık eskisi kadar ?
Birçoğunuz vereceği cevap sanırım diğer seçeneklerin çok olmasıdır. Malavi,Tanganyika,Amerikan Cichlidleri forumda genel revaçda. Bende beğeniyorum ilerde bende bu türlere bakmak istiyorum yanlış anlaşılmasın, sadece Japon balıklarından uzak durulmasının sebebini araştırmak için açtım bu başlığı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tamamen yanlış yönlendirmeler sonucu bu durumun ortada olduğunu düşünüyorum. Japon balıklarının acemilikte beslenebilecek ilk tür olduğu, japon balıklarının dayanıklı olduğu bahane edilerek önerilebiliyor. Dolayısı ile bir çok kişi için, japon balığı türleri beslemek pek şık bir seçenek gibi görünmüyor. Madem o kadar kolay, kaçımız yavru alabildik? Kaçımız bu balığı küçükken alıp gerçek boyuna kadar büyütebildik? Ya da kaçımız yabancı sitelerde görebildiğimiz tarzda "bitkili japon balığı akvaryumu" kurabildik? Son sorunun çok tartışıldığını biliyorum, ama kastettiğim, japon balığı etkenine karşın mümkün olabilecek doğal görünen bir ortam oluşturmaktır. Bir çoğumuzun ulaşmayı deneyebileceği bu kadar hedef bulunurken bu türün sıkıcılığından söz etmek bence çok doğru değildir. 80lt üstü bir akvaryum isteyene "onda japon balığı mı beslenir?" "yazıketme akvaryuma çiklet (terim komik ama) koy" diye bir çok akvaryumcu öneride bulunabilmektedir. Bizzat kendim yaşadım bu durumu. Dış filtre sanki "chichlid"ler için keşfedilmiş gibi bir tutum hakim akvaryum piyasasının en alt ve ne yazık ki en geniş tabakasında. Bu türdeki reklamların da etkisiyle japon balığı beslemek sanırım çoğu kimseye cazip gelmemektedir. Tabi tek neden bu ele aldığım değil. Bunu biliyorum. Mutlaka diğer etkenler de başka mesajlarda belirtilecektir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Burda kanımca Japon balığına bakmak diğer ciklet türlerinden daha kolay gibi gösterilip asıl konu gözardı edilmektedir. Çoğu ciklet türü Japon balıklarına oranla daha dayanıklıdır aslında. Ama toplumda genel olarak bilinen aslında bence yanlış olan Japon balıklarına bakmanın kolay olduğudur. Hayvanın metobolizmasından dolayı küçücük bir kapda bakılmasının bütün Japon çeşitlerine maal edilmesi bu tür yanlış anlaşılmalara sebep olmaktadır diye düşünüyorum. Ayrıca bu hayvanalara gereken önem ve bakım gösterildiğinide hiç düşünmüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Japon balıkları çok uzun yıllardır akvaristlerin baş seçeneği iken son 10 yılda yeni yeni ülkemize giren ciklet türlerinin seçilmesinin en büyük nedeni japonlara göre daha kolay bakılmalarıdır.Ayrıca bundan 10 yıl kadar önce ciklet bakmak discus bakmak gibiydi çok pahalı balıklardı herkes bulamıyor ,alamıyordu.Şimdi ise çok ucuzlar,çok farklı renkleri ve türleri var kısaca popülerler.
Japon balıklarında aşırı yemleme sonucu kabız olur ve hemen ölür ayrıca pis suyu tolereleri ciklete göre daha azdır.cikletlerde yavru alımı da onların tercih edilmesini sağlamaktadır.Ayrıca bu üretim kolaylığı cikletlerin hızla yaygınlaşmasını sağlamıştır.Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Doğan güzel bir konu ancak bana göre burada konuşulması gereken son 2 aydır japon forumunda açılan konularının birebir aynı olması ve kısır döngü içerisinde devam etmesidir. Dikkat ettiyseniz sorulan sorular sürekli aynı ve ne yazık ki konu açan arkadaşlar hiç bir araştırma yapmadan aynı soruları sormaya devam ediyorlar.Daha doğru düzgün bir japon balığı nasıl yumurtalar ? yumurtalar nasıl büyütülür? diye net bir yazı yok.Net yazı olarak işaretlenen konuda ise birçok hatalar olduğu daha önce söylenmişti.Ancak bu konuda hiç bir yaptırım olmamasıda biraz ilginç diye düşünüyorum.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Aytek yerden göğe kadar haklısın bencede forumda bir kısır döndüdür devam ediyor hep bilhassa değindiğin gibi Japon balıkları bölümünde.
Yalnız sanırım forumda Japon balıkları hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olan çok az insan var buda bu bölümün popüleritisini yitirmesine sebep oluyor diye düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Dediklerine katılıyorum Doğancım,ama sanki dediğinden çok soruların aynı olmasından insanlarda bir bıkkınlık var diye düşünüyorum.Ben kendimden örnek verebilirim.Bazı konulara gerçekten cevap yazmak içimden gelmiyor, çünkü o konu ile ilgili yazıyı belki 2 3 gün önce başka kullanıcı cevaplamış oluyor ve konuyu açan arkadaşta ne yazık ki hiç bir şekilde arama yapmadan 1 2 cümle ile yazıp kenara çekiliyor.
Bence burdaki sorun, insanların araştırma yapmayı sevmemesinden kaynaklanıyor ancak unutulmamalıdır ki akvaryum işi araştırma yapmadan öğrenilecek bir iş değil ne yazık ki.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Birçok kişinin düşüncesini söylemek isterim ki yanlış yönlendirmeler gerçekten verilmeyen doğru bilgiler , yaşam şartları , birçok insan için " saman gibi balık akvaryumda aptal aptal yüzüyor ne yapayım japonu " yaklaşımları , ve en önemliside YAVRU alamamak ve alınmış olsada para etmemesi , malawi ve tanganyika türleri takip edenler bilirler üretilebilen ve belli boya gelince el değiştirilmesi kolay olan türler çabuk olduğu için bunlar revaçta olmuyor...
Bugün bakıyorsunuz yakalanması zor olan ve meşakatli olan Frontosa Blue zaire moba fiyatları kolonisi 92-93 model skoda favorit fiyatına alıcı buluyor böyle olunca herkes o türlere yöneliyor , halbuki ülkemize gelmeyen çok japon varytesi var üretilmiş olsa burda inanın satışı hızlanır...
Japon balıklarından yavru almak ilk etapta zor gibi görünsede öyle değil ama önemli olan balığı iyi tanımak uygun şartları elde etmek kondisyonlu beslemek gerisini onlar hallediyorlar zaten...
Ama ilk hobiye başlayanlar japonla başlayıp büyük umutlarla yavru alırda satarım mantığı ile hareket edip hüsranla neticelenen denemeler sonucu bıkıp hobiyi bırakıyor veya tür değişiyor...
Örneğin bir discus yavrusu 15 ytl biraz daha büyüdüğü zaman hele birde eş tuttuğu zaman çok iyi para ettiği için herkes diğer türlere yöneliyor...
Bende şu an birçok çeşit balık türü var ama japonun yeri farklı , şu an elimde damızlık 1 çift japonum var her ay düzenli yumurta döküyor ve yavru veriyorlar ama dediğim gibi öncelikle beslediğiniz türü iyice öğrenmelisiniz ki hüsran yaşamayasınız...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sevgili Mustafa ve Tolga arkadaşlarım çok güzel konulara değinmişler
Konuyu açtığımdan bu saate kadar forumda Japon balığı hakkında bilgi ve tecrübe sahibi arkadaşlarda bu şekilde sanırım oluşmaya başlamış oluyor. Daha farklı düşünceleri olanlarında yazılarını bekliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir