JAVA FERN HAKKINDA BİLİNEN BİLİNMEYEN TÜM YORUMLAR ORTAYA ÇIKIYOR..


Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2013 23:29
Benim bir türlü anlayamadığım java fern in kökünü kuma gömünce ne oluyor? neden iyi olmadığı söyleniyor?..  gömen ve gözlemleyen oldumu? ha kumun altında kalmış ha biyere tutundurulmuş ne farkı var? hayatım dere kenarlarında geçti.. kökü zeminde olmayan geniş yapraklı bi bitki görmedim.. hayır kusuruma bakmayın yanılıyor da olabilirim fakat bir türlü beynim almıyor :D madde madde sorayım... bilgisi olan herkes yanıtlarsa cevapları mukayese edip en doğru yol haritasını birlikte çıkarabileceğimizi düşünmekteyim. Sormayı unuttuğum yada hiç aklıma gelemmiş sorular ve merak edilen konular da olabilir. onlarıda yorumlarda sizler ekleyiniz..

 konuya yorum atan tüm akvaryum sevdalılarına selamlar, sevgiler.. 
sağlıklı balıklar...


1-) java fern kökü kuma gömülünce bitkiye nasıl bir sakıncası var? niye?
2-) daha önce kökleri kuma gömüpte bitkisini sadece bu nedenden dolayı kaybeden oldumu?
3-) kuma gömülmesinin yada biryere tutundurulmasının (taş-kütük vs. gibi) farkı ne?
4-) sarmaşıkgillerden desek bu bitkiye..  saksıda sarmaşıkta yetiştiriyorum. eğer gövdesi herhangibiyerden toprağa deyerse oradan da kök salar. eğer java fermin gövdesini düşünecek olursak buda bir nevi sarmaşık gövdesi gibi..
5-) kuma gömmek kökleri uzatacağı için bitkinin enerjisinin büyük çoğunluğunu köklere harcayacağından mi beden ve yapraklarında hızlı gelişme olmuyor?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 11:57
Doğada kayaların çatlakları arasında yaşayan bir bitkiymiş. Kuma gömmeden tabanda bıraktığımda yaşamadı. Kuma gömünce heralde anubias gibi tepki veriyor. Gelişmiyor çürüyor. 

http://www.youtube.com/watch?v=U_3IMs6MgGY

Linkte doğal habitatları var. Nemli ortamlarda yaşıyor. Sanırım suyun içinde kuma gömünce kökler ve gövde solunumda zorluk çekiyor. İlginç olan su dışında bayağı iyi gelişmişler. 

Kuma gömmedim ama tabanda tortunun içinde hafif gömülü bırakınca gelişmediğini gözlemledim. Tabi deneyebilirsiniz. Başka nedenlerlede gelişmemiş olabilir. Ancak mangrowda gayet güzel büyüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir