kahverengi yosun sorunu


bora83Çevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2009
İl: Izmir
Mesaj: 249
bora83Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2010 08:38
fotoğraflar : 
 

Boyut (cm):70x35x25
Kapasite (litre):50 civarı
Canlılar:lepistes, plati,moli,kiraz karides,midye,elma salyangozu

Akvaryum Bakımı:haftalık düzenli %25 su değişimi

Kullanılan Yemler: Pul yem,discus granül

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Potasyum gübre,micro element dıy gübre. Arkadaşlar akvaryumu mart ayında yeniden kurdum. Kumunu falan kendim eledim, yeni bir kum.(Dere kumu)Bitkiler ide yeni aldım. 1 Ay kadar falan oluyor. Isı 25 derece sabit. Haftada 1 kez 3 ml potasyum gübre ve 1ml de dıy gübre veriyorum. Işıklandırma yaklasık 8-10 saat açık slvina grolux  florasan kullanıyorum. Bu sorun son 2 haftada filan boy göstermeye başladı ne yapmalıyım? 3 Gün önce tüm camları tırnaklarımla kazıdım. Büyük bölümü çıktı ama şimdi kahverengi yosun nokta nokta gene olusmaya başladı. Acaba hangi balıkları alsam az çok çözüm olur? Yoksa mecburen tekrar baştan mı kurmalıyım? Tüm görüş ve önerilerinizi bekliyorum .Şimdiden teşekkürler.
Adem TANIŞ2010-05-24 13:50:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2010 10:18
http://www.akvaryum.com/Forum/algle_mucadele_(makale)_k265978.asp

Yeni kurmuş oldopunuz için oluşmuş olabilir büyük ihtimalle sorun kullandığınız dere kumu salınım yapıyordur tuz ruhu ile test ettinizmi kumu ?
Kahverengi Alg (Brown Algae – Diatoms)

Diatomlarda kahverengi renkli tek hücreli alglerdir. Tabanda bir toz kütlesi gibi başlar ve hızla bir kütle haline gelip gerekli besinleri bulursa 5 gün gibi bir sürede tüm tankı kaplar.
 
 Sebebi:
•    Yeni kurulmuş Tank: Yeni kurulmuş akvaryumlar diatomlara karşı dirençsizdir.
•    Aşırı besin: Silikat ve silisik asit içeren maddeler diatom patlamasına sebep olur. Silisik asit çeşme suyundan, silikat ise sürekli olarak taban malzemesinden yada dekorasyonda kullanılan kaya, taş gibi şeylerden kaynaklanabilir. Çeşme suyu değerlerinizi belediyelerin sitesindeki aylık olarak yayınladıkları su değerleri testlerinden takip edebilirsiniz.
Mücadele:
•    R/O suyu silikatı absorbe edebilir ama sınırlı bir süre için. Özellikle silikat doğadaki kaya toprak gibi şeylerde bolca bulunur ve bu malzemeleri akvaryumda dizayn için kullanmak oldukça sakıncalıdır. Yetersiz az ışıklandırma da bu alge sebeptir. Işık şiddeti arttırılırsa algin kahverengiden yeşile döndüğü görülecektir. Silikatı absorbe etmek diatom’u kontrol altına alacaktır.
•    Sifonlama/Kazıma: Bu iki yöntemle diatom kolayca uzaklaştırılabilir.
•    Eskimiş aydınlatma: Bazen eskimiş floresanlar diatom algine neden olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harunutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 179
harunutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 00:32
Valla dünyadaki tüm makaleleri de okusanız, malesef bu saatten sonra yosundan kurtulmanız imkansız gibi bir şey. Çünkü aynı sorunu ben de yaşadım. Bi noktadan sonra canlılar yosun falan yemiyor. Hele hele sakal yosunu gibilerini hiç ellemiyorlar. Su piresi bayılıyor ama onu da akvaryumda balıklar sağ komazlar. En etkili çözüm yolu aydınlatmayı azaltmanızdır. Gübreyi azaltınca yine kökleri kazınmıyor. Kimyasal falan hiç kullanmayın, kaş yaparken göz çıkarmaktan öteye geçmezler. Size şu çıkarır, bu yokeder demek isterdim ancak, bana kalırsa sıfırlanamaz. Sistemi yeniden kursanız desem, bitkileri de yeniden eklemeniz gerekecek. Ayrıca yeni eklenen bitkilerde bile bi noktadan sonra olur yosun. Salyangozdur, karidestir, alg eaterdir hangisini yaşatabileceğinizi düşünüyorsanız bolca edinmeniz veya aydınlatmayı azaltmanız en temel mücadele yöntemleridir.
Genelde hobiciler vahşi salyangozları sevmezler ancak ben gibi pek rahatsız olmayanlar şans eseri tankında salyangoz gelişmesi olursa, yosun derdini pek yaşamıyorlar. Siz yosunla mücadelenizde başarılar şimdiden. Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 11:14
Konuyla alakasız olacak ama Discus yemi beslediğiniz türlere uygun değil.Discus yemleri sadece etçil türlere verilmesi gerekir otçul ve omnivur beslenen türlere uygun değildir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekrögÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2513
mekrögÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2010 20:09
Kahverengi yosun ile benimde başım dertte. Tabi aşağıda ki resimlerdeki kahverengi yosun ise... Yaklaşık 3 hafta önce akvaryumun sağ ön camında oluştular. Git gide yayıldılar. Şimdi yayılmaları durdu, ilk başladıkları yerden yavaş yavaş yok olmaya başladılar ama sanki son bir kaç gündür yok olmaları da durdu. Tankım ile ilgili bilgi şu şekilde;
630 litre, 6 adet çöpçü 8 adet melek 2 adet red severum. 5 kök saz bir kök amazon bir kök anubias. 3 dal biri devasa olmakla birlikte mango kökü. Akvaryumda 5 adet salyangoz vardı ama red severumlar dadanınca ger verdim. Salyangozlar gidince de bu problem baş gösterdi. Aydınlatma olarak bir 90cm bir 120 cm beyaz florasan var. Günde 5 ila 6 saat açık. 2 haftada bir %20 su değişimi ve haftada bir eksilen suyun tamamlanması. Resimler aşağıdadır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir