Kaolin Kili ile Önleyici Columnaris Tedavisi


patrickstarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2012
İl: Antalya
Mesaj: 1134
patrickstarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2014 00:58
Kaolin kilinin taban malzemesi olarak bitkili akvaryumlarda kullanıldığını ve bitki gelişiminde etkili olduğunu biliyordum ama birkaç gün önce çok daha büyük bir faydasını daha yabancı bir kaynakta okuduğum makale sayesinde öğrenmiş bulunuyorum. 
Akvaryumlarımıza bulaştığı zaman kurtulması güç ve çok sayıda balık kaybına sebep olan columnaris hastalığına karşı kaolin kilinin etkili olduğunu anlatan bu makaleyi yabancı dil bilgimin yettiği kadarıyla çevirip sizlerle paylaşmak istedim; çeviride bir hatam varsa lütfen belirtiniz.
Kaolin kili kolay bulunabilir ve ister tabanda ister filtre içerisinde kullanılabilir. Özellikle bitkili akvaryumlara ilgi duyanlar bir taşla iki kuş vurabilirler.


KEDİ BALIĞINI KORUMA AMAÇLI KİL KULLANIMI

Dr. Beck ve ekibi Arkansas’da Harry K. Dupree Stuttgart Ulusal Su Kültürü Araştırma Merkezi (SNARC)’nde kanal kedibalığı (Ictalurus punctatus) üzerinde columnaris hastalığına sebep olan Flavobacterium columnare’nin etkilerini kontrol edebilmek için Kaolin kilini kullanarak çalışmalar yürütüyor.

Kaolin normalde kültür balıkları için kullanılan sularda bulunmayan, işlenmiş kildir[Al2Si2O5(OH)4]. Kaolin kilinin Columnaris bakterisinin yerleşebileceği potansiyel konaklara tutunmasını engellediği anlaşılmıştır.

Yaygın columnaris

Columnaris hastalığı tatlısu balıklarında yagındır; hem doğal hem de kültür balıklarında önemli bir sorundur. Columnaris hemen hemen tüm diğer bakteriyel balık hastalıklarından öncelikle deri ve özellikle solungaç gibi yüzey dokularına etki etmesiyle ayrılır. Daha çok su sıcaklığı 20o C üzerinde iken ve balığın derisinin ve mukus tabakasının hasar görmesi ile oluşur.

Kabul görmüş tedaviler

Columnaris hastalığının tedavisi tipik dış parazit tedavisiyle benzerdir; hastalığa sebep olan etkeni balıkları öldürmeden öldürecek karışımı oluşturmak için suya Kloramin t, Diquat, bakır sülfat (CuSO4), potasyum permanganat(KMnO4) veya hidrojen peroksit (H2O2, oksijenli su) gibi kimyasalları eklemek.

Bu tür tedaviler başarılı olmuş olsalar da tam anlamıyla faydalı değildir ve önemli sakıncaları vardır.  İnsan sağlığı, hayvan sağlığı, su kalitesi ve onaylanmış belirli kullanım kısıtlamaları gibi  sınırlayıcı düzenlemeleri içeren kısıtlamalar vardır. Sonuç olarak, bu kimyasalların kullanımı ticari ürünler için çoğunlukla uygun olmamaktadır. Güvenli, etkili, hem önleyici hem de iyileştirici tedaviler columnaris  nedeniyle yaygın olarak yaşanan kayıplara karşı sınırlı kalmıştır.

Kimyasal olarak etkisiz

Kaolin kimyasal ve biolojik olarak etkisiz bir kildir; bundan dolayı , herbisit/pestisit ve oksitleyici maddelerle ilişkili bir çok problem ve kaygılar ortadan kalkmaktadır. İnsanlar, çevre ve balıklar için çok az, muhtemelen hiç olumsuz etkisi olmadığı bilinmektedir.

Kaolin kullanmakla ilişkilendirilen ilave yararlar, antibiyotik direnci riskinin olmaması ve zararlı kimyasal atıkların çevreye veya nihai tüketici ürünlerine girmemesidir. ABD Yiyecek ve İlaç Dairesi (USFDA) kaolini, kaolinin dolaylı insan gıda katkı maddesi olarak kullanımı için “genel olarak güvenli”(GRAS) olarak sınıflamıştır.

Yıkıcı element

Columnaris enfeksiyonlarında kaolinin etkili olmasını sağlayan bakterinin hücre yüzeyine tutunmasına olan yıkıcı etkisidir. Geçmiş çalışmalar göstermiştir ki hastalığın gelişmesi için F. Columnare’nin konak hücrelere tutunması gerekmektedir.

Bakteri konak hücrelere iyice tutunduğu zaman; mukus salgılaması, hücre döngüsü ve yüzey üzerinde su akışı gibi savunma mekanizmaları patojenleri uzaklaştırmak için yeterli olmazlar. Solungaç hücrelerinin yüzeyi bakteriler için besince zengin kana kolay ulaşım ve gelişmek için ortam sağlayabilir.

F. columnare’nin konak hücrelere tutunmasını engelleyecek herhangi bir etken columnaris hastalığının etkilerini azaltır. Kaolinin bakteri hücrelerini adsorbe etmesinin patojenlerin solungaç ve deri yüzeyine tutunabilmesini engellediği düşünülmektedir.

         SNARC’da yapılan çalışmalar kaolinin, litre başına bir gram seviyesinde uygulanan tedavide F. Columnare enfeksiyonunun etkilerini azaltmakta etkili olacağı hipotezini onaylamaktadır. Bakterinin balığa tutunmasını engellemek öncelikli olarak fayda sağlayacak mekanizmadır.

 Hastalıktan kurtulmada gelişme

         Kaolin tedavisi hastalıktan kurtulmada kayda değer gelişme göstermiştir ve histolojik muayeneler kaolin tedavisi uygulanmış kedi balıklarının solungaç hücrelerinde oldukça az hasar olduğunu göstermiştir.  Solungaç dokusunun nicel PCR analizleri ortaya koymuştur ki kaolin kayda değer bir şekilde F. Columnare’nin tutunmasını ve kolonileşmesini azaltmıştır. Kültür ortamına kaolin eklenmesi sıvı süspansiyonlar içerisinde F. Columnare sayısının azalmasını sağlamaktadır.

         Bilim her zaman ilerlemekte olan bir süreçtir. SNARC’da yeni çalışmalar bakteri-kaolin komplekslerinin adsorblayıcı özelliklerinden yararlanarak onları kültürden filtreleme ve/veya sifonlama olasılığını araştıracak ve böylece potansiyel patojenlerin sayısını ve potansiyel salgınları azaltacak. 

Gelecekteki araştırmalar için başka bir yol da kaolin kullanımının F.columnare karşısında etkisini arttırabileceği bakteriosidal/bakteriostatik karışımlarla etkileşimini sınamak olabilir.

         Bugüne kadar elde edilen araştırma sonuçları üreticilere kaolin tedavisi kullanılarak balıkların derecelendirme, taşıma veya saklama gibi üretim aşamalarında columnarisle ilintili kayıpları azaltacak fırsatlar sunmaktadır. Bu işlemler öncesi kaolin ile profilaktik tedavi kurtulanları arttırabilir.

— John G. Nickum



Beğenenler: [T]190081,Jethrotull[/T]
Teşekkür Edenler: [T]217632,minixir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KoNsEpT06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 491
KoNsEpT06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2014 19:57
Mustafa Bey siz bu kili kullanıyor musunuz şu an tankınızda acaba? Kullanıyorsanız gözlemlerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

patrickstarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2012
İl: Antalya
Mesaj: 1134
patrickstarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2014 21:36
Hayır, kullanmıyorum; ama koi havuzlarında balıkların sağlıklı gelişimi için kilin faydası yaygın olarak biliniyor. Bitkili akvaryumlarda da kullanılıyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

srknfndlrÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2013
İl: KKTC
Mesaj: 120
srknfndlrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2020 14:20
Merhabalar, bu kilin akvaryumda kullanımıyla ilgili hiçbir bilgi bulamadım. Siz bunu kullandınız mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

echeveriaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2019
İl: Izmir
Mesaj: 12
echeveriaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2023 21:01
Tam da internette kaolin kilinin akvaryumda alg ,parazit, mantar vs. , için faydalı olacağını düşünüp arayayım dedim bu link denk geldi. Sanırım ara sıra bu kil ile suyu bulandırmak akvaryum sağlığına iyi gelebilir .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir