kapluş yan yüzüyor


GCan Çevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 102
GCan Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2008 18:48
Merhabalar,

Benim bir kırmızı yanaklı yaklaşık 7cm boyunda dişi olduğunu düşündüğüm kapluşum var. Yaklaşık 3 gündür kapluş yarı batık şekilde yüzüyor,forumları inceledim ve yatık yüzme akciğerle ilgili sorunu olduğu soyleniyor.Ancak herturlu koşul ve imkanlar sağlanmış durumda akvaryum,filtre,ısıtıcı,kuru alan,lamba.. Ayrıca yemesinde ve hareketlerinde hiçbir sorun yok canavar gibi yemek yiyor,ve kabuğun altındada herhangi bir pembelik yok.Yani ben akciğerlerinde problem olmadığını düşünüyorum.Kapluşlar başka sebeplerden yan,yatık yüzebilirmi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

till.doomsdayÇevrim Dışı

Kayıt: 29/02/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 164
till.doomsdayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2008 23:03

Her türlü ekipman sağlandığı halde üşüten, zatürre olan çok kaplumbağa var. Buna bir çok sebep sayabiliriz. Güneşlendirme sırasında hafif bir rüzgar olması, su değişimi ve akvaryum temizliği sırasında veya tedavi amaçlı kaplumbağa kuru alanda bekletilirken ışık tertibatı olmaz ise akciğer enfeksiyonu oluşabiliyor. Akvaryumda ısıtıcı olduğu halde kuru alanı ısıtan lambanın bulunmaması ve kaplumbağanın sık sık ele alınması, ev içinde serbestçe dolaşmasına izin verilmesi de bir diğer sebeplerdir. Vitamin takviyesi yapılmıyorsa, yetersiz güneşlendirme(UV-B lamba) varsa kaplumbağanın bağışıklık sistemini zayıflatır, böylece kaplumbağanın böbrekleri ve akciğerleri enfeksiyona karşı açık hale gelir.

Kaplumbağalar başka sebepten dolayı yan/yatık yüzmezler. Hastalığının başında olduğundan yem yemesi ve hareketleri normal olabilir. Ancak bir an önce önlem almazsanız diğer belirtilerle beraber ilerleyecek ve kurtarma şansınız azalacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2008 15:15

Yan yüzme , yatık yüzme diye tabir edilen olaya yabancı kaynaklarda düzgün yüzememe veya düzensiz yüzüş diye raslarsınız .

Neden kaynaklanır ?
 
1- Kaplumbağanız hava akımında kalmış , soğuk bir alanda tutulmuş veya ani ısı değişiklikleri olmuştur , bu nedenle akciğerler hava toplamış ya da gripal enfeksiyona bağlı iltihaplanma olmuştur .
 
2-Kaplumbağanızın suyu oldukça kirlidir veya ele alma olayında , akvaryum dışı gezinmelerde zararlı bakterilere hedef olmuş ve akciğerleri iltihap kaplamıştır .
 
Nasıl Önlem alınır ?
 
1- Özellikle bebek kaplumbağalarda görülür +20 cm bir kaplumbağada bu tür bir enfeksiyon olabilmesi için aşırı gayret sarfedilmeli =)
Bebek kaplumbağalar 5 yıl ya da 10 cm kabuk boyuna gelene kadar kış uykusuna yatırılmamalı ve sıcaklık değerleri yaz mevsimi düzeyinde tutulmalı ki akvaryum ortamında dirençleri kırılmasın yalnız 10 cm den sonra aynı bakıma devam ederseniz kaplumbağanızın ömründen çalarsınız .
 
2-Kesinlikle güçlü filtrasyon olmalıdır . Bakınız güçlü filtre demiyorum yanlış anlaşılmasın .Dış filtre veya askı filtre biyolojik filtrasyon için , İç filtre ise mekanik temizlik için şarttır . Bakteri takviyeside yapmanızı öneririm . Bunun yanında en geç haftada bir katı atıklar dip çekimi ile alınmalıdır . İmkanınız varsa sert bataklık bitkileri ve su yüzey bitkileri vardır . Bunlardan edinirseniz suyun uzun süre berrak kaldığını göreceksiniz .
 
Tüm bunlara ek olarak sump sistemi akvaryumdan yüksekte , dipte ızgara şeklinde dizilmiş borulara bağlı  bir kafa motoru ile bu sumpa su yollar , sonrada suyun akvaryuma dökülmesini sağlarsanız , sumpta da bataklık bitkileri yetiştirirseniz mükemmele yakın bir sistem ortaya çıkacaktır .
 
Ayrıca kaplumbağanızı akvaryum dışında tutmayınız , elinize almayınız (alacaksanız almadan önce ve sonra ellerinizi yıkayınız . Ellerinizde biriken ter ve yağ artıkları onlara zararlı etki yapacak , onlara dokunmanız ile de salmonella ellerinize bulaşacaktır .
 
Tedavi nasıl yapılır ?
 
1-Eğer soğuk algınlığı ise ; mukavva bir kutuya alınmalı , bir ısıtıcı lamba veya ped ile ısıtılmalı ve 2 gün bu kutuda kalmalıdır . İlk 12 saatten sonra yarım saat 28 derecedeki suya koyulup yarım saat yemlemeli ve biraz yüzmesine izin verilmeli sonra 12 saat yine kutu . Bu ikinci günde aynen böyle devam etmeli eğer hafif bir soğuk algınlığı ise geçecektir ancak geçmiyorsa derhal uzman bir veterinere baş vurulmalı .
 
2- Akçiğerlerde , bakteri ve kirlilikten dolayı iltihaplanma olabileceği ihtimaline karşı veterinere gidilmeli ve hayvana antibiyotik iğne yapılmalı bir müddet karantinada tutulmalıdır .
 
Saygılar .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir