Karbonhidratlar ve Balıklarımız®


Discus TrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 605
Discus TrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2009 10:54
Protein kaynakları çevirisinden sonra karbonhidratlarla alakalı ufak bir not niteliğinde çevirimi ekliyorum. Yazıda fazla öneri olmamakla beraber genede faydalı olacağı düşüncesiyle çevirdim. Utangaç
 
Karbonhidrat Gereksinimi

Bünyenin birçok moleküler yapısının bileşenini karbonhidratlar oluşturur. Enerji için önemli bir kaynak olan karbonhidratlar metabolizmalarda kolaylıkla metabolize edilebilirler. Buna rağmen bu bileşen balıklar için önemli bir besin kaynağı değildir. Balıklar üzerinde yapılan bazı denemeler süresince; sadece bu kaynaklı yapılan beslenmede diğer bileşik etkilerine göre büyümenin azaldığı görülmüştür. Bazı durumlarda bir kısmı sindirilmeden atıldığı gözlemlenmiştir. Gene araştırma boyunca tamamen karbonhidrat eksikliği ile yapılan beslenmelerde de büyüme oranı gibi bazı oranlarda azalma olduğu belirlenmiştir. Beslenme ve enerji seviyesini korumak için belirli oranlarda balığın alması sağlanmalıdır. Balık için şayet özel karbonhidrat içerikli kaynak hazırlansa bu lipid ve protein ağırlıklı kaynaktan daha ekonomik olmazdı.
Herzaman iiçin en iyi karışımda karbonhidrat payı ihmal edilmemelidir ve karışıma eklenmelidir. Bağlayıcı plastikliği sayesinde karbonhidratlar; daha kaliteli ve kompakt besleme yapılmasını sağlar.
Diyette karbonhidrat kullanımı, türlerin çeşitli sindirim davranışlarına ilişkilendirmede yapısal karmaşıklığı dolayısıyla ilişkilendirmek oldukça güç görünüyor. Glikoz, maltoz ve sakkaroz gibi bileşikler daha çok polimer yapıya sahip olan selüloza oranla daha avantajlı sindirilme ve kullanılma kolaylığına sahiptir. Hazmedilme oranı olarak ise bitkisel karbonhidratlardan selüloz diğer karbonhidrat yapılardan daha zordur. Nişasta ile alakalı olarak ise selüloza oranla ısı ile daha kolay sindirilebilir ve kullanılabilir. Ve balıklar için karbonhidrat kaynağı istihdamı en verimli nişastadır.
Hernekadar balıkların gerçek ihtiyaçları için karbonhidratlar kullnılamıyor görünsede; büyüme, biyolojik diğer molekülleri kolay uyarıcılığı ve en azından enerji üretiminde fonksiyonel olarak gereklidir. Ve kolay hazmedilebilir türden olmaları şartıyla diyete dahil etmek avantaj sağlıyacaktır.
Kaynak;www.mondodiscus.

Saygılarımla...

Lüfen tarafımca yapılan çevirileri izinsiz ve kaynak göstermeden başka sitelerde yayınlamayalım!!!
Erman Aygün2009-05-24 11:08:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Halfmoon37Çevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 835
Halfmoon37Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2009 11:40
Güzel bir paylaşım olmuş..
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemookaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 472
cemookaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 23:59
 Hazır yemlerin, yavru balıklarımızın gelişiminde yetersiz olmasından dolayı hazırladığımız yemlerin çoğunda proteinin ardından göz ardı ettiğimiz hatta aklımıza bile getirmediğimizi 'karbonhidratı' bize hatırlatan çok güzel bir makale.
 
 Çeviri için çok teşekkürler emeğinize sağlık.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir