Karbonlu Elyaf, Karbonlu ped kullanımı


A_L_T_U_GÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 72
A_L_T_U_GÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2008 11:00
Merhaba,
 
Resif başlangıcı durumundaki 3 aylık, 150 lt.+30lt. sumplı akvaryumumun sumpında sadece elyaf bulunduruyorum. Suyun dışında duran ve akvaryumdan gelen suyu karşılayan ana elyafın dışında PS çıkışında da elyaf tutuyorum. PS çıkışındakileri başta hava kabarcıklarını azaltsın diye koymuştum ama onların da en az ana elyaf kadar kir tuttuklarını görünce sürekli kullanmaya devam ettim.
 
Sumpdaki detayların ardından danışmak itediğim konu şu:
 
Tatlı su akvaryumumda aktif karbon kullanıyorum. Suyun akvaryuma dönüşünden önceki son filtre katmanı olarak tül poşet içinde küçük kömür taneleri şeklinde. Suyu gerçekten çok berraklaştırıyor.
 
Tuzlu suda da kullanmaya başlasam mı diye düşündüm. Ancak sumpımdaki yer problemi nedeniyle gerçek kömür taneleri değil de aşağıdaki linklerde bulduğum "karbonlu elyaf" veya "karbonlu ped" gibi ürünlerden bir katman da ana elyafımın altına sermem mümkün. Bu şekilde bu malzeme de suyun dışında kalacak. Bu malzemeleri elyaf gibi atmayı değil de elyaf değiştirdiğim 2 günlük periyotlarda yıkayıp 2-3 hafta kullandıktan sonra atıp değiştirmeyi planlıyorum. Özetle gelen su önce elyaftan sonra karbonlu malzemeden geçerek sumpa dökülecek oradan PS'ye, PS'den sonra motorla akvaryuma dönüyor olacak.
 
* Genel olarak deniz akvaryumunda karbon kullanımının artıları eksileri nelerdir? Eklenen trace elemanları, iodid, strontium, Ca gibi katkıları etkisizleştirir mi?
* Karbonlu elyaf/ped türü malzemeler uygun mudur?
* Açıkladığım kullanım uygun mudur? Başka ne tür bir kullanım tavsiye edersiniz?
 
Deniz akvaryumlarında karbon kullanan kullanmayan üyeler, kullanma kullanmama nedenlerini, yaşadıkları tecrübeleri de bu başlık altında yazarlarsa sevinirim.
 
Şimdiden teşekkürler,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sharanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/03/2007
İl: Hatay
Mesaj: 108
sharanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2008 12:22
Altuğ bey merhaba.
Aktif karbon kullanacaksanız bile kısıtlı süre için kullanın ama bence hiç gereği yok kullanmanızın.
lafayette2008-03-20 12:38:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2008 16:37
Karbonu deniz akvaryumlarında elyaf gibi kulede kullanınca verim alamazsınız. Medya reactor içinde yada dış filtre içinde suyu içinden geçmeye zorlayacak bir yerde kullanmalısınız. Her aktif karbonuda tuzlu suda kullanamazsınız. Normal aktif karbon suya bol bol fosfat verir. Bol bol yosununuz olur. Bu yüzden mutlak suretle sadece tuzlu su için üretilmiş karbonu kullanın. Bence su berraklığı ile alakalı bir problem yaşıyorsanız bunu karbonla çözmeniz zor. Karbonun amacı farklı. Yok ben koyduğum suya güvenmiyorum bir süre kullanıcam derseniz kullanmak mantıklı. Tabiiki sudaki trace elementleri ve bir takım birşeyleride tutacak toplayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

A_L_T_U_GÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 72
A_L_T_U_GÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2008 23:12
Bilgileriniz ışığında kullanmayacağım, teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aqualine(bursa)Çevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 1549
aqualine(bursa)Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2008 17:12
Surekli tutmak yerine belirli araliklarla kullanabilirsiniz, ps nizi mumkun oldugunca en verimli sekilde kullanmalisiniz eger boyle olursa alacaginiz yanit sizi fazlasiyla tatmin edecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

A_L_T_U_GÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 72
A_L_T_U_GÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2008 02:09

Başka birşeylere bakarken tesadüfen bu aktif karbon kullanımıyla ilgili aşağıdaki linkteki soru cevaba rastladım:

http://peteducation.com/article.cfm?cls=16&cat=1968&articleid=3082

Kısaca kullanılabilir, eksileri telafi edilerek kullanılır diyor (ped veya elyaftan değil de bildiğimiz taneli aktif karbondan bahsederek).

Türkçeye çevirisi:

 
" Soru: Resif akvaryumlarında aktif karbon kullanılmaması gerektiğini duydum. Bu doğru mu?

 
Cevap: Tam olarak değil. Zaman zaman aktif karbon akvaryum suyundan trace elemanları -özellikle iodini- uzaklaştırdığı için tuzlu su akvaryumları için zararlı olarak görülür. Oysa bu durum düzenli su değişimleri ve trace eleman katkılarının kullanımıyla kolaylıkla telafi edilir.

Aktif karbon tuzlu su akvaryumlarına önemli faydalar sağlar. Çok çeşitli organizmaları ve  kimyasalları sudan uzaklaştırır. Aktif karbon, aslında bir protein skimmer gibi görev yapar, ek olarak suyu berraklaştırma faydası sağlar. Birçok yazar, doğru kullanıldığında aktif karbonun tuzlu su akvaryumlarında protein skimmerin yerini alabileceğini bile önermişlerdir.

Aktif karbonu doğru kullanmak için, kılıf içine yerleştirip, kuvvetli su akışının olduğu bir bölgede (örneğin sump içinde su dönüş hattında, veya askılı filtre içinde) filtrelemeye dahil edin. Üreticisinin kullanım miktarları ve değiştirme sıklığı ile ilgili önerilerine uyduğunuzdan emin olun. "


Bu arada linkteki peteducation.com akvaryum için ingilizce faydalı ve kapsamlı bir kaynakmış, tavsiye ederim.

A_L_T_U_G2008-03-31 02:14:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir