Karides Ve Yavru Akvaryumlari Icin Proje


cıbırlover1Çevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2017
İl: Denizli
Mesaj: 772
cıbırlover1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2018 12:57
Merhaba Arkadaslar ,

Bildiginiz gibi akvaryumlarimizda bircok canlidan biraz daha hassas olan karideslerimiz icin su degisiminin cok zor oldugunu bilmekteyiz.Su degerlerine karsi hassasligi bulundugu icin karideslerin , bircok akvarist karides akvaryumlarinin suyunu uzun sure degistirmemekte. Ancak bu durumda birike nitrit ve nitrattan dolayi tehlike olusturmaktadir. Su degisiminin dogru bir bicimde yapilmasi gerekmektedir.
Karides su degisimlerinde iki onemli parametre olan su degerleri ve su sicakligidir. Yeni eklenecek suyun kesinlikle sicak olmamasi gerektigi (sicak suda bakir vs gibi metallerin yogunlugunun artmasi ve sicak suda oksijen oraninin daha az olmasi sebeplerinden) dolayi yurtdisinda forumlarinda ve forumumuzda bazi arkadaslar paylasmislardi.

Ancak bunlara dikkat ederken beklemis suyu hic isil isleme sokmadan dip cekimi sonrasinda akvaryuma koyarken dikkat edilmesi gereken en onemli unsur suyun damlama seklinde akvaryuma koyulmasi. Boylece akvaryumunun geri kalan suyunu bir damla sogutamicak isinin baliklara hic bir zarari olmayacak. Ayni zamanda da yeni su degerlerine karideslerin alismasi daha kolay olacaktir.Cok basit bir Projedir...

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200271/090120181256491.jpg[/IMG]
Bu projemiz icin gerekli olan ;
1)Pet sise
2)Hava Hortumu
3)Hava Ayarlayici
4) Hava Motoru

Ben oncelikle 0,5 litrelik bir sise kullandim.. Istenirse daha buyuk bir sise kullanilabilir... Sise kapagina iki adet delik aciyoruz. Bu iki delikten bir tanesi gelecek hava digeride gidecek su icin olacak.Su hortumu sisenin en dibine kadar gitmeli hava hortumu ise sisenin icinde hemen kapakta olmali...

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200271/090120181251171.jpg[/IMG]

Ve bu hortumari gecirdigimiz kapagi sicak silikon ile hava kacirmamasi icin silikonlamamiz gerekmekte..

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200271/090120181252351.jpg[/IMG]

Sonrasinda hava motorumuzu takarak ve hava ayarini ayarlayarak suyun akis hizina yon verebiliriz...

0.5 litrelik bir sise icin 2w gucunde AP-118 hava motoru en dusuk ayarda bile cok guclu gelmektedir... Muhtemelen 5 litrelik bir siseden dahi akvaryumla ayni seviyeden bu gucte su basabilecektir.

Faydam olursa ne mutlu [:)]

Ahmet.H

Beğenenler: [T]168086,brigantes[/T][T]189282,tdenizs[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HeisenbergÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2011
İl: Ankara
Mesaj: 2494
HeisenbergÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2018 16:09
Hocam suyu koyacağınız damacanayı akvaryumdan daha yükseğe koyup. Kapağına hava hortumu ve vana takıp akvaryuma sarkıtıp aynısını yapabilirsiniz. Hava motoruna çok gerek yok. Özel tür karides besleyenler zaten RO suyu kullandığı için çok da sıkıntı olmaz. Neocardina türleride yeterli toleransa sahiptir. Ölümler oluyorsa muhtemelen karidesin ömrünün bitmesi ile açıklanabilir. Yavru genç ölümü olmadığı sürece çok da korkmaya gerek yok.

Beğenenler: [T]200271,cıbırlover1[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cıbırlover1Çevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2017
İl: Denizli
Mesaj: 772
cıbırlover1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2018 17:00
[QUOTE=Heisenberg]Hocam suyu koyacağınız damacanayı akvaryumdan daha yükseğe koyup. Kapağına hava hortumu ve vana takıp akvaryuma sarkıtıp aynısını yapabilirsiniz. Hava motoruna çok gerek yok. Özel tür karides besleyenler zaten RO suyu kullandığı için çok da sıkıntı olmaz. Neocardina türleride yeterli toleransa sahiptir. Ölümler oluyorsa muhtemelen karidesin ömrünün bitmesi ile açıklanabilir. Yavru genç ölümü olmadığı sürece çok da korkmaya gerek yok. [/QUOTE]

Oncelikle degerli yorumunuz icin tesekkur ederim[:)]

Tabi ki damacanayi , akvaryumdan daha yuksek bir noktaya koyarsiniz suyun asagi dogru akacagini sanirim ilkokullari cocuklari dahi biliyordur [:)].Zaten dusundugumuz zaman , dip cekimi yaparkende bu prensibe gore yapiyoruz hepimiz...Su akvaryumumuzdan daha alcak potansiyelde olan bir konuma akiyor. Ancak sizin verdiginiz oneriye gore su sisesini yada damacanayi , akvaryum seviyesinden yukarida bir yerlerde sabitlemek yada tutmak gerekmektedir.Bu konuda yukarida siseyi nasil tutacagimiz yada nasil sabitleyecegimiz konusunda bir fikriniz varsa sizden bekliyorum [:iyi:] Tabi benim fikrimin maliyeti [B]1,5 lira[/B] ve bu butcede fikirlerinizi bekliyorum [;)]
Burada hava motorunun gorevi akvaryum seviyesinin altinda yada esit olan bir konumdan suyu yukariya dogru iletmektir.. Suyu yukariya tasimak bir enerji gerekmektedir.Ve hava motoruna gerek iste tam bu noktada olmaktadir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2018 19:51
Şişeyi yukarı koyup, musluklu hava hortumuyla suyu sifonlayıp ayarlamak daha mantıklı değil mi? Hava motoruna ne gerek var? Bu yöntemi zaten balık alıştırırken uyguluyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir