Karidesler için yaptığım yem


ADNADNANÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 280
ADNADNANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2012 23:56
Kendimce bir karides yemi yaptım.

Kullandığım malzemeler:

- 500 gr taze karides
- 1 dilim norveç somonu (150 gr)
- 10-12 yaprak ıspanak
- 1 avuç bezelye
- 2 avuç brokoli
- 2 adet kırmızı biber
- 4-5 diş Sarımsak
- 50 gr Spirulina
- 20 gr Cyclop-Eeze
- Mineral ve Mikro organizma (Sn Levent Boyacıoğlu (nasdaq)'nun hediyesidir. Kendisine tekrar teşekkür ederim.)




Burada kullandığım malzemelerin tamamının ham halleri gözükmekte. Sonra bütün malzemeler hazırlanıyor. Kimisi tartıldı, kimisi ayıklandı, kimisi haşlandı ve bu hale geldi. Sebzeler 2-3 dakika haşlandıktan sonra salata kurutucuda kurutuldu. Yemin sulanmasını istemiyordum. 



Bütün malzemeleri blender da karştırdır ve doğradım. Oluşan karışımı 2-3 kaşık şeklinde buzdolabı poşetlerine koyup merdane ile üzerinden geçerek çok çok ince hale getirdim. Ardından buzluğa...






Sonuç olarak 820 gr yemim oldu. Tabaka olarak 7 tabaka. Beni en çok zorlayan ise karideslerin ayıklanması oldu.


ADNADNAN2012-05-03 12:52:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EbFaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 85
EbFaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2012 00:28
Tebrik ederim Adnan kardeşim ,karideslerin yaptığın yeme tepkileri nasıl acaba merak ettim.
Yem çeşidi olarak sağlama benziyor eline sağlık..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ADNADNANÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 280
ADNADNANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2012 00:56
[QUOTE=EbFa]Tebrik ederim Adnan kardeşim ,karideslerin yaptığın yeme tepkileri nasıl acaba merak ettim.
Yem çeşidi olarak sağlama benziyor eline sağlık..[/QUOTE]

Teşekkür ederim. Ama yeni yaptığım için tepkilerine ancak yarın bakacağım. Eğer bir de beğenmezlerse fena bozulurum. Hiç bir şeye yanmamda o karidesleri ayıklarken o kadar midem kalktı ona yanarım. 

Bugün bütün tanklara birer parça attım. Attıktan sonra unuttum gözlemlemeyi .Yarım saat sonra baktığımda hiç bir şey yoktu. 

Buda yemin inceliğini göstermek amacıyda çektiğim foto.

 

ADNADNAN2012-05-02 00:29:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahim hkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1177
ibrahim hkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2012 11:24
Adnan hocam;
Gerçekten tam yapmak istediğim bir yem olmuş.ama herzamanki gibi benden önce davranmışsın.Tebrik ederim.Resimlerde var ama,yemin içeriğine sarımsak ve kırmızı biberi yazmayı unutmuşsun.
Bende,tecrübem olmadığından aynı zamanda midemin kalkmaması için  karidesleri k.pedere ayıtlatmayı düşünüyorum,çünkü kendisi bu işleri çok iyi biliyor.
Bu arada yaptığın yemi bayılarak yiyeceklerine adım gibi eminim.Fakat 20 gr kullandığın Cyclop-Eeze nin biraz fazla olduğunu düşünüyorum.Bir zararı olacağını sanmıyorum fakat,pahalı bir ürün olduğu için maliyeti arttıracaktır.
Son olarak buzluktan çıkarttıktan sonra yemin çözülmesi için biraz bekleterek tanka eklemenin faydalı olacağını düşünüyorum.(Muhtemelen böyle yapıyorsundur ama yinede hatırlatayım dedim)
Yaptığın yemden istemeye yüzüm olmaz ama,Cyclop-Eeze den bende isterim...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ADNADNANÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 280
ADNADNANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2012 12:33
[QUOTE=ibrahim hk] Adnan hocam;
Gerçekten tam yapmak istediğim bir yem olmuş.ama herzamanki gibi benden önce davranmışsın.Tebrik ederim.Resimlerde var ama,yemin içeriğine sarımsak ve kırmızı biberi yazmayı unutmuşsun.
Bende,tecrübem olmadığından aynı zamanda midemin kalkmaması için  karidesleri k.pedere ayıtlatmayı düşünüyorum,çünkü kendisi bu işleri çok iyi biliyor.
Bu arada yaptığın yemi bayılarak yiyeceklerine adım gibi eminim.Fakat 20 gr kullandığın Cyclop-Eeze nin biraz fazla olduğunu düşünüyorum.Bir zararı olacağını sanmıyorum fakat,pahalı bir ürün olduğu için maliyeti arttıracaktır.
Son olarak buzluktan çıkarttıktan sonra yemin çözülmesi için biraz bekleterek tanka eklemenin faydalı olacağını düşünüyorum.(Muhtemelen böyle yapıyorsundur ama yinede hatırlatayım dedim)
Yaptığın yemden istemeye yüzüm olmaz ama,Cyclop-Eeze den bende isterim...
 
[/QUOTE]

Evet hocam malzemelerden bazılarını yazmamışım. Düzeltmeyi yaptım. 

Yemin çözülmesi konusunda bende öyle düşünmüştüm. Biraz bekletirim diyordum. Ama o kadar ince yapmışım ki; tanka atar atmaz yumuşuyor. Hatta yapacaklara tavsiyem çok da ince yapmasınlar. 

Cyclop-Eeze konusunda haklısın. 10 gr yeterliydi galiba. Ama bende fazlası zararlı olmaz diye 20 gr koydum. Yem istersen yem de getiririm. Ama dediğim gibi çok çabuk çözünüyorlar. Çözündükten sonra tekrar dondurulursa bozulabilir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahim hkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1177
ibrahim hkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2012 15:49
Hocam sayende birşey daha öğrendim,demekki yemi çok ince yapmamak lazımmış
Dediğin gibi ince yem hemen dağılıp gider.
Yaptığım zaman kalınlıgada dikkat edeceğim.Bu arada yem teklifi için teş.ederim,bana bir miktar Cyclop-Eeze verebilirsen işimi görürüm.Muhtemelen 10 gr yeterli olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ADNADNANÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 280
ADNADNANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2012 10:05
[QUOTE=ibrahim hk] Hocam sayende birşey daha öğrendim,demekki yemi çok ince yapmamak lazımmış
Dediğin gibi ince yem hemen dağılıp gider.
Yaptığım zaman kalınlıgada dikkat edeceğim.Bu arada yem teklifi için teş.ederim,bana bir miktar Cyclop-Eeze verebilirsen işimi görürüm.Muhtemelen 10 gr yeterli olur.
[/QUOTE]

Aynen öyle. Hatta bir şekilde bende kalınlaştırmaya çalışacağım. Çok dağılıyor. 
Bu arada Cyclop-Eeze'ni getirdim. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasdaqÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 262
nasdaqÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2012 13:44
Adnan bey yemin içeriği gayet güzel tebrik ederim. Bir ufak tavsiye vereyim istedim. Biraz pahalı olsada yemin içeriğine 1 kiloya 10gr AgarAgar eklerseniz yeminiz suda 24 saat dağılmadan duracaktır. Bulamazsanız, oranını deneme ile ayarlayarak jöle yapımında kullanılan jelatinide kullanabilirsiniz.
Agar uygulaması: 30 dereceye kadar ısıtılan suda agarı çözün ve yeminize katın.Hepsi bukadar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ADNADNANÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 280
ADNADNANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2012 14:50
Levent Bey teşekkür ederim. Ben de yemi yapıyorken agar agar eklemeyi düşünmüştüm ama bu kadar dağılacağını düşünmediğim için eklemedim. Şu anda donmuş haldeki yemleri biraz çözüp agar agar eklesem mi diye düşünüyorum. Acaba yem bozulur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sergenkÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2012
İl: Rize
Mesaj: 127
sergenkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2012 19:59
Tebrikler bende deniyecem ama bunları ben karideslerime vermem ben yerim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasdaqÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 262
nasdaqÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2012 02:03
[QUOTE=ADNADNAN]Levent Bey teşekkür ederim. Ben de yemi yapıyorken agar agar eklemeyi düşünmüştüm ama bu kadar dağılacağını düşünmediğim için eklemedim. Şu anda donmuş haldeki yemleri biraz çözüp agar agar eklesem mi diye düşünüyorum. Acaba yem bozulur mu?[/QUOTE]
 
Adnan bey, yemi artık yapmışsınız.Bence artık herhangi bir işlem yapmayın.Bir dahaki yem hazırlığında agarıda kullanırsınız.Zaten karidesler yemi bütün olarak yemiyor biliyorsunuz.Filtreyi kapatıp yemlerseniz belli bir bölgeden yiyeceklerdir.Çok dağılsa bile yem araştırırken bulup yerler.Siz sadece fazla yem atmamaya dikkat edin yeter!
 Yukarıda yazdıklarım işin doğrusu ama nasıl yapılabilir diye düşünürken şöyle birşey aklıma geldi, denenebilir. Hazırladığınız yem donmuş olmasına rağmen çok ince plakalar halinde istiflemişsiniz. Buda mikserde kolayca ufalanabilir gibi geliyor bana. Çözünmeyi beklemeden parçalayıp agar uygulaması yaparsanız sanırım bir sıkıntı olmaz. Zaten malzemelerin bazılarını haşlamışsınız bu size yem değerinde bir kayıp yaşatmıştır. İkinci bir işlemdede fazla kayıp olmayacağını düşünüyorum. Agarı kullansanız bile yemin içeriğine koruyucu eklemeyeceğiniz için tekrar dolapta saklamanız gerekir. Bu kadar kısa sürede sıkıntı olmaz bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2012 19:12
Adnan bey,
Evde internetim olmadığı için konuyu ancak görebildim. Bende birkaç gündür yem üzerine düşünüyorum. Özellikle proteince biraz yoğun ve kristallerdeki beyaz rengi ön plana çıkarma amaçlı düşüncelerim var. Bu beyaz renk konusunda araştırmalar yaptım ve Magnezyumun etkisinin yoğun olduğunu öğrendim. Şimdi bu konuda şöyle bir düşüncem var. Vermiş olduğunuz tarif gerçekten çok güzel. Buna ek olarak ya Mg ce zengin olan kuru dut yaprağı eklemeyi yahut da Mg tuzları eklemesi düşünüyorum. Bu konuda hiç düşündünüz mü acaba ?

Levent bey,
Bu arada ben bir arada tutmak için jelatin yahut çok basit belki ama pirinç haşlayıp lapa yapıp kullanmayı düşünmüştüm ama karbonhidrat besin içeriğini iyice düşürecektir diye jelatin taraftarıydım. Agar fikri çok iyi oldu gerçekten . :) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ADNADNANÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 280
ADNADNANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2012 20:09
Ümit Bey,
Kristallerdeki beyaz renk ile ilgili Levent Bey (@nasdaq) de üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu hatırlatmıştı sağolsun. Hatta fotoğrafta spirulina kutusu ile sarımsak arasında duran iki poşeti (biri ölü miktoorganizma, diğeri mineral katkısı) hediye etmiş ve sayesinde yeme ilave etme fırsatı bulabilmiştim. 

Hiç denemedim ama aslını sorarsanız pirinç lapasını pek iyi bir çözüm gibi durmuyor. Dut yaprağı konusunda da dediğiniz gibi faydalı olabilir. Ama yurtdışındaki sitelerde hiç karşılaşmadım. ( Amacım yurtdışı hayranlığı değil. Bir gerçek var ki; omurgasız hobiciliğinde bizden çok ilerideler.) Diğer taraftan yurtdışı sitelerde rastladığım meşe yaprağı, kızılağaç kozalağı gibi organik ürünleri bile tanka atıyorken için rahat değil. 

Yaptığım yem ile alakalı gözlemlerim şunlar oldu:
- Genel olarak karidesler bu yemi çok sevdiler. Özellikle yem yosun toplarının üzerine atıyorum. Sonrada karideslerin onları ayıklamasını seyrediyorum. (Lepisteslerde çok sevdi. )
- Kardinaller belki yeni mekanlarına alışamadıklarından, belki de yemi beğenmediklerinden pek ilgi göstermiyorlar. 
- Yapacak arkadaşlar kesinlikle benim kadar ince yapmalarını tavsiye etmiyorum. Çok ince olduğu için hemen çözünüyor ve yumuşuyor.
- Bende yemin bozulmasını göze alarak çok çözünmelerine izin vermeden agar agarı uygulamayı düşünüyorum. 


Bu arada bugün bulduğum ama henüz detaylı incelemediğim konu içeriğinde herkesin duyduğu yaprakları sıraladığı bir linki ekleyeyim. http://www.shrimpnow.com/forums/showthread.php/7439-List-of-Shrimp-safe-leaves?highlight=nut+leaves

Linkte bir üye tarafından karadut yaprağı denenmiş ve listeye alınmış.
ADNADNAN2012-05-07 15:38:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ka2nÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1336
ka2nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2012 15:07
Bu yemi cüce vatozlarıma versem nasıl olur :) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir