KELP Nedir ? Kelp makroalg olan..


aliselim66Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Konya
Mesaj: 448
aliselim66Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2010 12:53

KELP Nedir ? Kelp makroalg olan..

Kelp yani Laminaria gurubu makroalgler bizler genelde deniz yosunları olarak biliriz. Barındırdığı vitamin,minareller ile uzak doğuda insan beslenmesinde eskiden beri öğünleri oluşturmaktadır.

Kaliteli yemlerin içeriğinede girmektedir.

Kelpler okyanusların en büyük  yosunları. Deniz tabanında kayalara tutunup, sarmaşık gibi okyanus yüzeyine kadar uzanıyorlar. Boyları 2 ila 30 metre arasında değişiyor. Dev kelpler  (macrocystis pyrifera) 60 metreye kadar ulaşabiliyor. Bunlar yaz aylarında günde 30 ila 60 cm arasında boy atıyorlar. Koloniler oluşturduklarından,  kelpleri tanımlarken   orman tabiri kullanılıyor. Soğuk suları (4 ila 20 derece arasında) tercih ediyorlar. Büyümeleri fotosenteze bağlı. Temiz, planktonu zengin  ve nispeten berrak suları seviyorlar.   Kelplerin su altında dik bir şekilde durmalarını yapraklarının hemen altında  tohuma benzer hava yastıkları  (pneumatocysts) sağlıyor. Ömürleri türlerine ve okyanus koşullarına göre 1 ila 7 yıl arasında değişiyor. En meşhurları ABD`nin Batı sahillerinde olmakla birlikte,  Batı Avrupa (özellikle İskoçya),  Kuzeydoğu Asya, Güney Afrika, Güney Avustralya ve Yeni Zelanda ve Güney Amerika`nın Batı Sahillerinde de yaşıyorlar.  Kelpler bulundukları ortamda, birçok canlıya  ev sahipliği yaptıklarından, kendilerine özgü bir eko-sistem  yaratıyorlar.  (Bu kısım Ç.Erciyes ‘den alıntıdır )

Yukardaki kısımla genel bilgileri edindikten sonra Kelp yani Laminaria türü yosunlara odaklanalım.


Laminaria longicruris (kürekotu Kelp)

Yüksek kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, ve eser mineraller manganez, bakır ve çinko gibi.Ayrıca krom kan şekerini düzenler ,troid bezi içinde iyot gereklidir.

Laminaria saccharine (Şeker Kelp )

iyot ve Brom yüksek miktarda. Yüksek protein ve şeker. Ayrıca nişasta, azot, K vitamini, B12 vitamini, C vitamini, sodyum, klorür, rubidyum, radyum, kadmiyum, kobalt, bor, mangan, nikel  glutamik asit içerir ve eser elementler.

Laminaria digitata ( Parmaklı kelp , Atkuyrugu kelp)

Çok yüksek demir, Yüksek iyot, brom, fosfor, bor, ve çinko.Ayrıca, protein, şeker, nişasta, vitamin A, vitamin B1 ve B12 ‘C vitamini, kalsiyum, magnezyum, sodyum, kobalt, klor, potasyum, kükürt, silisyum, vanadyum, çözünür azot, stronsiyum, alüminyum, rubidyum, radyum, bakır içerir manganez, titanyum, nikel, ve eser elementler.

Alaria esculenta (Yemeklik kelp, Kanatlı kelp)

Çok yüksek kalsiyum ve vitamin A. Yüksek vitaminlerinden B2, B6, ve B12 yüksek ve K vitamini, iyot ve brom. Ayrıca, şeker, nişasta, C vitamini, azot, bor, radyum, rubidyum, kadmiyum, kobalt, nikel ve eser elementler.

Kelp (laminaria) lar hakkında çevirilerim ve en üst kısımdaki alıntı yazıyla birliklte konu hakkında artık daha çok bilgiye sahipiz. Şu an için laminarialar(kelpler) hakkında fazla ilmi araştırma bulamadım. Zamanla uzak doğuda yemeklere giren bu yosunların bizdede öğünlere gireceği kanısındayım. Şimdilik besin tabletleri olarak tüketilmekte ama ilerde marketlerde yerlerini alacaktır kanaatindeyim


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir