KH GH İletkenlik?


M.D.Çevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 68
M.D.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2011 17:09

Selam arkadaşlar,

Ben bir CO2 kontrol cihazı almak istiyorum. Ama sadece pH ayarlamakla olmuyor galiba, aynı zamanda KH yı da bilmek gerekiyor.

Ben iletkenlik ölçen cihazlarla KH yı ölçebilir miyim, en azından bulabilir miyim? Eğer bulamıyorsam iletkenlik ölçmenin faydası nedir? Ya da KH ölçen bir cihaz var mıdır? Çünkü testlerin bir çoğu doğru ölçmüyor ya da farklı farklı ölçüyormuş.

Kafam biraz karıştı. Epey gezindim ve makaleleri de okudum ama pH, KH, GH ve iletkenliği oturtamadım. O zaman CO2 cihazı almanın da bir anlamı kalmıyor. Hangisi ne anlama geliyor ve yumuşak suda değerleri kaç olmalı?

Yardım ve yorumlarınızı bekliyorum.

Saygılar…


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2011 18:15
Evet, CO2 kullanan herkesin aslında KH ve pH değerlerini bilmeleri gerekiyorki sularında ne kadar CO2 olduğunu ilgili tablodan (KH - pH - CO2 tablosu) görebilsinler. Kontrol cihazı olanlarda uygun CO2 değeri için cihazı kaç pH' a ayarlamaları gerektiğini bilebilsinler. 
 
İletkenlik ölçerle KH değerini belirlemeniz mümkün değil malesef. İletkenlik zaten bitki akvaryumlarında pek kullanılan bir parametre değil; daha çok yumuşak su biyotop akvaryumlarında, diskus akvaryumlarında ve bildiğim kadarıyla deniz akvaryumlarında kullanılıyor. Birçok parametreyi her test kitinin doğru ölçmediği doğru ancak KH için bu pek geçerli değil diye biliyorum. Yani bulabildiğiniz herhangi iyi bir test kiti ile doğru olarak belirlemeniz mümkün.
 
GH: Genel sertlik KH: Karbonat sertliği pH: Asidite diyebiliriz kısaca. Anlamları ile ilgili fazla ayrıntıya girerseniz belki daha fazla akıl karışıklığı olabilir. Yumuşak su derken bitki akvaryumu için genel olarak neredeyse tüm bitkilere uygun değerler:
 
GH: 6-8 dh (duruma göre 4' e hatta daha düşüğede inebilir, bazı durumlarda da 10-15 seviyelerinde ciddi sorun yaşanmayabilir; bitki türlerine bağlıdır)
 
KH: 4-6 dh (çoğu zaman 10 değerine kadar ciddi farklılık oluşmaz, sorun olmaz. 15 den fazlası sıkıntı oluşturabilir)
 
pH: KH değerine göre tablodan 25-30 ppm CO2 sağlayacak seviyeler. (CO2'  nin 50-60 ppm civarına  çıkmasıda birçok balık türü için kısa vadede belirgin sorun çıkarmamakla birlikte önerilen değerlerde tutulması, biraz fazla olması isteniyorsa 40 ppm e kadar çıkılması daha güvenli olur) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2011 00:09
Herhangi bir kh testi alıp ölçüm yapın hepsi doğru ölçer.

İnternetten PH-KH tablosu diye aratıp tapluya göre CO2 konsolunu ayarlayın hepsi bu kadar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir