Kırmızı Kristal Karidesleri Sınıflandırma Rehberi


NoFeaRÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1338
NoFeaRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 02:02
Arkadaşlar karides konuları aldı başını gidiyor heleki kristal karideslerde renklendirme sınıflandırmasını çoğu kişi soruyor.Bunla ilgili konu varmı bilmiyorum ama ufak tefek araştırmalarım sonucu biraz bilgiler buldum hatta bayada iyiler.Uzatmadan geçiyim..
 
Kristal Kırmızı Karides
Sınıflandırma Rehberi

Bazen bu karideslerin sınıflandırma işlemleri, cevaplarından daha çok karışıklık yaratmıştır. Sadece bir sürü sınıf olmakla birlikte, renk örnekleri, çizgi örnekleri, terimler ve bir sınıftan öbür sınıfa geçişi belirten faktörler oluşmuştur. Eğer bu türe sahip olmak, beslemek ve onları çoğaltmak isteniyorsa, Kristal Kırmızı Karideslerin sınıflandırması hakkında çok iyi bilgiye sahip olmak gerekir.

Bu karideslerde sınıflandırmayı dikte eden birkaç faktör vardır. Bunlardan birinci kırmızı ve beyaz renklerin yoğunluğudur. Eğer beyaz renk tam değilse, gövdede transparanlık varsa bu özellikler karidesin sınıfını aşağıya çeker. Satıcıya yeni ulaşmış bir Kristal Kırmızı Karides alındığında renklerin opaklığının kaybolmuş olduğu görülür. Eğer yetişkinlerde nakliye sırasında meydana gelebilecek renk kayıplarından kaçınılmak isteniyorsa, karides alırken yetişkin olmayan karides alınması önemle tavsiye edilir. Yetişkin karidesler yeni bir ortama girdiklerinde bu ortamı kabul etmek konusunda oldukça titiz/müşkülpesent olabilirler.

Renk örnekleri de karideslerin sınıflandırılmasında çok önemli bir faktördür. Hinomaru, Tiger Tooth, No-Entry Hinomaru, Mosura gibi örneklerin üzerindeki işaretler karidesin sınıfın belli eder. Sayfanın sonunda çizgileri, terimleri ve tanımlamaları bildiren geçerli bir rehber bulacaksınız.

Bu karides türünü tanımak, iyi karides satınalmak, gereksiz yere çok para ödememek için bu sınıflandırmayı iyi bilmek gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.

Son olarak belirtmek isteriz ki, bu sınıflandırma resmi bir sınıflandırma değildir. Bu sınıflandırma hobicilere karideslerini daha iyi tanımak ve hata yapmalarını önlemek için oluşturulmuştur.

Fotoğraflar için Henry Hua, Gabe Hernandez & Kangshiang’a çok teşekkür ederiz.

SSS Sınıfı Kristal Kırmızı Karides:

SSS sınıfı Kristal Kırmızı Karides en fazla beyaz renge sahip sınıftır. Bazen “Mosura” sınıfı olarak da sınıflandırılırlar. Beyaz rengin daha yüksek sınıf getirdiği kuralı takip eder. Bununla birlikte, bir SSS sınıfından daha üst bir SSS sınıfına geçişi gösteren daha bir çok özellikler, mesela çizgiler vardır. Bir SSS sınıfındaki karides, bir başka SSS sınıfından bir karidese, üzerindeki çizgilerine, kafasındaki kırmızı renk örneklerine, göz rengine, ayak rengine ve hatta anten rengine göre daha yüksek derecede olabilir.

Aşağıdaki resimde SSS sınıfına ait bir "Flower" görülmektedir.
 
Aşağıdaki resimde SSS sınıfına ait bir "Crown" görülmektedir.
 
SS Sınıfı Kristal Kırmızı Karides:

SS sınıfı Kristal Kırmızı Karideslerde SSS sınıflarına göre daha çok kırmızı vardır. Vücudun orta bölgesinde ve üst tarafta daha çok kırmızı renk mevcuttur. Japon bayrağında kırmızı yuvarlak gibi bir daire bulunduğunda SS sınıfı “Hinomaru” adı verilir. Hinomaru’nun değişik varyasyonları bulunmaktadır. Bunlardan bir “No-Entry Hinomaru” dur. Bu sınıfın özelliği ise kırmız daire içinde beyaz bir çizgi bulunmasıdır, tıpkı trafik işaretinde olduğu gibi. Bir diğeri ise “Double Hinomaru”dur. Bunun da belirgin özelliği kuyruğun arkasının sağ ucunda ikinci bir kırmızı daire bulunmasıdır. Aşağıdaki çeşitli resimlerde SS sınıfına ait muhtelif karidesler görülmektedir.

SS Sınıfı Double Hinomaru “Giriş Yok” İşaretli:
 
SS Sınıfı Hinomaru “Giriş Yok” İşaretli:
 
SS sınıfı Hinomaru:
 
S Sınıfı Kristal Kırmızı Karides:

S Sınıfı Kristal Kırmızı Karides SS ve SSS sınıfından daha fazla renklendirmeye sahiptir. İlave renkler kırmızı olarak vücudun yan tarafında bulunur. Bu durum, SS sınıfının sırtındaki kırmızı renklere karşılık S sınıfının kırmızı renklerinin yanlarda fazlalaşması bir zıtlık ifadesidir.

S sınıfı karides, fiyatının düşük olması nedeni ile daha popülerdir. Ayrıca üst sınıflardaki beyaz renklere karşılık daha renkli olması popülerliğinin diğer sebebidir. Bazı hobiciler SS ve SSS sınıfındaki karideslerin gösterdiği beyaz renk fazlalığını sevmezler ve talep edilen yüksek fiyatlara da bu nedenle cevap vermezler.

S sınıfı karidesler, S+ olarak da derecelendirilirler. Bu derecelendirme kırmızı ve beyaz rengin kesiksiz olup olmaması, Tiger Tooth (Kaplan Dişi) , V-Band (V-Bant) gibi çizgilerin bulunmasına göre yapılır. Temelde, Kristal Kırmızı Karidesleri S+ sınıfına alınabilmesi için kırmızı ve beyaz renklerin kesintisiz olmasına bağlıdır. Güzel bir opak kırmızı ve beyaz renkler ayrıca A Sınıfı ile S Sınıfı arasında ayırımı gösterir.

A Sınıfı Üçlü Beyaz Bant örneği aşağıdadır:
 
A Sınıfı Dörtlü Beyaz Bant örneği aşağıdadır:
 
B Sınıfı Kristal Kırmızı Karides:

B Sınıfı Kristal Kırmızı Karideslerin zayıf bir kırmızı – beyaz renk dağılımı vardır. Öyle ki, bazı beyaz bantları tam bile değildir. Bazıları bu görünümün çirkin olduğunu söylemektese de bu kişisel bir görüştür. Bu sınıf, Kristal Kırmızı Karidesler başlangıç için bir sınıftır. İşin komik yanı ise bu tür alt sınıflara ait karidesleri bazen bulmak oldukça zordur. Seveni pek olmadığı için özellikle de B sınıfı Kristal Kırmızı Karideslere pek sık rastlanmaz.

Aşağıdaki resim B Sınıfına bir örnektir.
 
C Sınıfı Kristal Kırmızı Karides:

C Sınıfı Kristal Kırmızı Karides, tipik olarak işin başlangıç noktasıdır. Kristal Kırmızı Karideslerin ilk hali aşağıda resimde görülen karides gibiydi. Zamanla beyaz ve kırmızı renkler yer değiştirdi ve beyaz renk fazlalaştı. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi karides bir iki ince beyaz şerit dışında, neredeyse %100 kırmızı renklerden oluşmuştur. Bu tamamen Hisayasu Suzuki’nin yabani Ari Karidesinde keşfettiği şeyin kırmızı versiyonudur. Bu karidesleri %100 kırmızı olarak üretmek üzere bir takım girişimler olmaktaysa da hiç beyazının bulunmaması nedeni ile aranılır bir karides olmamıştır.

Aşağıda karides C Sınıfına dair bir örnektir:
 
Kristal Kırmızı Karides Sınıflandırma Rehberi:
 
Kristal Kırmızı Karides Çizgi – Şekil (Eşkal) Rehberi:
 
Kaynak: Konunun tamamı http://www.planetinverts.com/crystal...g%20guide.html adresideki yazıdan Türkçe’ye uyarlanarak çevrilmiştir.

Saygılar,siteyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim..
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

t.aygulÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2010
İl: Samsun
Mesaj: 61
t.aygulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2012 17:53
İlginç bir paylaşım olmuş ama yorum yapılmamış . Ben de gözden kaçırmışım ama kesinlikle güzel bir paylaşım.
 
Syg.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir