kolleksiyonculuk hobiye zarar veriyor


metamorfiksistÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2011
İl: Van
Mesaj: 822
metamorfiksistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 11:57
İnsanlar neden daha fazlasını ve daha pahalısını sever bunun birçok cevabı vardır muhakkak ama akvaristler içinde bu böyle sanırım. yaygın olan ucuz olan değersiz sıkıcı demektir bir çoğumuza göre..
Mesela lepistes göz zevki açısından sayılı bir balıktır ama bir çoğumuz bakmayız bile.

Mesela kribensis renkleri üremeleri dayanıklılıklarıyla çok hoş balıklar olmasına rağmen fiyatı ucuz ve bulunabilirliği fazla diye kıymetsiz oluyor. Benzer formdaki bir güney amerika cücesi aggassizi-apisto çoğumuz için kribensise göre milyon kat değerli.

Sanırım zevk alabilmekte geçiyor tüm mesele insanlar iç dünyalarına hitap eden balıklardan çok piyasa değerine göre bir nevi kolleksiyonculuğa yöneliyor. Değişiklik iyidir elbette uzun yıllar aynı türü beslemek sıkıcı olabilir muhakkak ama br tropheus 100 lira, bir apisto 40 lira, bir discus 1000 liraya satılıyorsa demekki bu işin içine hobi, göz zevki, hayvan sevgisi gibi unsurlardan çok insanların bu kolleksiyon merakını pazarlamaya yönelik unsurlar karışmış demektir.

Aynı şey malzemeler içinde geçerli bir lav kırığı gözenekli yapısıyla birçok yapay üründen daha iyi olmasına rağmen aynı işi gören ürünlere 50-60 lira veriyoruz.. bunları bende yapıyorum ama düşündükçe kolleksiyonculuğun git gide hobiyi sömürüye dönüştürdüğünü de görmekteyim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umit06Çevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 210
umit06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 12:11
Ender bulunan cinslerin kimsede kolay bulunması ve bu balığı besleyen kişinin ise kendine değerli bir balık aldığı için doğru tercih yaptığını sanması gibi kişisel duygular bunlar maksat cebinde para olsun bende aslanbaş japonla altınbaş japon seviyorum ama gidip büyük balık alıp fazla paralar vermiyorum ama bazı kişiler pahalı balık alıp yavru alma hevesinde nasıl olsa bu bir piyasa 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguz SAGLAMÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 13/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Oguz SAGLAMÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 12:24
Güzel bir açılım olmakla birlikte kolay yanıtlanabilir bir soru değil.
- Neden kağıt uçak yapmayı origami yöntemiyle çeşitlemektense içten patlamalı benzinli minyatür motorlar kullanılarak model maket uçaklar yapılır? 
- Neden üste başa standart estetik ucuz giysiler giymem mümkünken bu işi sanatlaştırır/hobileştirir insan ve bazıları gider araba parasına kılık kıyafet edinir.
- Neden, neden ...
İnsanoğlunda rekabet güdüsü doğuştandır. Bu hayatta kalmanın gereği. İnsanı canlı tutan önemli bir güdü. İnsanoğlu doğuştan meraklıdır, öğrenmeye açtır herkesten daha iyi bilebilmek için daha uçları, daha ulaşılmazları karıştırır, bilmek de doğuştan bir ihtiyaç bu da içgüdüsel. 
Bu tarz soruların psikolojik ve sosyal tabanlarda yanıtlanması için çok daha derin araştırmalar yapılabilir elbette, ama hobi olarak edinenlere bırakmak lazım sanırım bu araştırmaları :) ... Biz hobimizin tadını çıkarmaya çalışalım... Çeşitlilik iyidir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metamorfiksistÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2011
İl: Van
Mesaj: 822
metamorfiksistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 17:42
Bu rekabet kimine göre üstünlük çabası rekabet için kişisel donanımlarda mantıklı ondan bahsetmiyorum benim diskusum var diye hava atma olayıda değil kastettiğim.

Sanırım tüm evrende geçerli bir kural var o yüzden anketlerle uğraşmaya gerek yok 
Elde etme arzusu çok büyük bir motivasyondur
ulaşılamayan-zor olan- hep değerlidir.

ve bu hobide de sömürüye açıktır.
sanırım en şanslı hobiciler lepistes beslemekten haz alabilen kişilerdir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir