Kültür Balikciliginda Yem İhtiyaci ve Vahşi Stoklara Etkisi


bnymnblrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 136
bnymnblrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2011 14:27
Kültür balıkçılığında genel olarak balıklara verilen yem ihtiyacı hamsi çaça sardalye vb vahşi balık stoklarından elde edilmektedir. Günümüzde 1 kg çiftlik balığı üretmek için balığın yakalanışından yem oluşuna kadar 5 kg vahşi stok eritilmektedir.



şimdi bu 1/5 oran düşünüldüğünde akla ister istemez şu soru geliyor. 5kg hamsiye karşı 1 kg levrek, çupra vb üretimi.

belki çaça gibi yağ oranı düşük ve müşteri bulamayan balıklar sürdürülebilir avcılık kotasına göre önemli bir kısmı yem endüstrisinde değerlendirilebilir. Ancak hamsi için bunun yapılması düşük gelirli halk için önemli bir kayıp olacağını düşünüyorum. Tabi stoklara da




  
                                Çaça Balığı                                                                                        Hamsi Balığı





1 kg çiftlik balığı üretmek için 5 kg deniz stoklarından eritmek
Hamsi gibi plankton süzerek beslenen canlıların anormal avlanışı denizde fitoplankton miktarının artmasına ve bunun sonucunda ötrofikasyona neden olarak çevresindeki yaşamı sonlandırabilmektedir. Örnek Marmara Denizi
Azalan deniz stoklarının büyüyen nüfusun artışını karşılaması için kültür balıkçılığının artırılması gerekir cümlesi bu anlamda biraz sorun içermektedir diye düşünüyorum.

Eğer kültür balıkçılığının yem ihtiyacı vahşi stoklar üzerinden yapılacak ise ve 5 kg vahşi stoğa karşı 1 kg kültür balığı elde edilecekse, kültür balığı büyüyen bir sektör olarak değil, varlığın devamlılığı esasına göre sadece müşteri bulamayan çaça gibi yağ oranı düşük balıkların sürdürülebilir avcılık kotasına göre elde edilen yem potansiyeline göre sınırlandırılmalıdır diye düşünüyorum. Bunlar benim nacizane düşüncelerim. Doğrusu ve eğrisi konusunda bilgi sahibi olanlar paylaşım yaparlarsa buradan herkes bir fikir çıkartabilir.

Sağlıcakla Kalın. bnymnblr2011-07-20 14:37:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemicaylakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 944
acemicaylakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2011 19:35
Bence hep denizden hep denizden olmuyordur normal kültür  balıkları için yemlerden de kullanıyorlardır eger hep denizden olsaydı şu anda hamsi ülkemizde tükenmiş olmaz mıydı?Bir diğer söyleyeceğim sözde hep çaça balığı kullanılsın gibi bir ifade var gün gelecek o yagsız tuzsuz balığa  muhtaç olacağız  bence hiç denilecek kadar az vahşi balık tüketilmelidir.

Bence çok güzel bir noktaya parmak basmışsınız bizimle bu konuyu paylaştıgınız için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bnymnblrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 136
bnymnblrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2011 22:36
Evet büyük çoğunluk itibariyle denizden oluyor. Hatta tavuk yemi olarak da hamsi çaça sardalya dan yapılan balık yemleri kullanılıyor. Balık o manada var ancak balık miktarı yıldan yıla azalıyor. Bizim balıkçılarımız da yabancı karasularında hayatını tehlikeye atıyorlar.

İfademde dedim ki; müşteri bulamayan balıkların sürdürülebilir av kotası belirlenerek erişkin bireylerin yem fabrikalarına uygun miktarının verilmesinden bahsettim.

Dediğim gibi, müşteri bulamayan balıkları da yok etmeden onları kültür balığına çevriminin daha ekonomik ve doğaya saygılı bir yöntem olacağını söylüyorum.
bnymnblr2011-07-20 22:48:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemicaylakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 944
acemicaylakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2011 22:52
[QUOTE=bnymnblr] Evet büyük çoğunluk itibariyle denizden oluyor. Hatta tavuk yemi olarak da hamsi çaça sardalya dan yapılan balık yemleri kullanılıyor. Balık o manada var ancak balık miktarı yıldan yıla azalıyor. Bizim balıkçılarımız da yabancı karasularında hayatını tehlikeye atıyorlar.

İfademde dedim ki; müşteri bulamayan balıkların sürdürülebilir av kotası belirlenerek erişkin bireylerin yem fabrikalarına uygun miktarının verilmesinden bahsettim.

Dediğim gibi, müşteri bulamayan balıkları da yok etmeden onları kültür balığına çevriminin daha ekonomik ve doğaya saygılı bir yöntem olacağını söylüyorum.
[/QUOTE]
Benim tarafımdan yanlış anlaşılma olmuş olabilir özür dilerim.Biz kendimiz elimizde varken bol bol kullanıyorum dogal kaynaklarımızı ama hiç düşünmüyoruz 100-150 yıl sonraki insanları yada yaşamı düşünen çok az insanlar var.İnşallah bu durumu atlatırız ve gelecek için biraz yatırım yaparız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pckobatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Amasya
Mesaj: 1934
pckobatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2011 00:35
Ülkemiz sularında hamsi tutulamayınca belki önlem alınır ama şimdi bizim devletimize göre çok erken politikalarımıza uymuyor önce zararları açıga çıkacak sonra önlem...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bnymnblrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 136
bnymnblrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2011 09:27
Biz vatandaş olarak yapabileceklerimizi yapalım.

Mesela balık pazarına gitmeden önce aşağıdaki çizelgede satınalma boyu belirlenmiş olan balıklara göre balık satın alalım.

             Resmi büyütmek için üzerine tıklayın.


Şimdi   palamut lüfer de boyuna bakabiliriz peki hamsi sardalyenin de tek tek boyuna mı bakacağız diyebilirsiniz. Ancak onların da tezgahtaki boylarını göz kararı ile karar verebilirsiniz. Bu davranış şekli zamanla o kadar yerine oturur ki tezgahtaki balığın boyunu ölçmeden onun erişkin bir balık olup olmadığını zamanla anlayabileceksiniz.

Mesela bir vatandaş olarak facebook varsa twitter da bu konu başlığını yayınlayıp daha fazla insana ulaşabilirsiniz.
Unutmayın ki, bir şeyi söylemekle sorun çözülseydi, dünyada sorun diye bir şey olmazdı.
Bir toplumda önce söylemler gelişir, sonra uyarılar gelişir en sonra davranışlar gelişir. Siz yaptığınız her davranıştan sonuç beklemeyin ama doğru bildiğinizi kesinlikle paylaşın.
Görüşünüz evrensel ise duruşunuz da evrensel olmalı.

Sağlıcakla Kalın.
bnymnblr2011-07-21 09:28:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pusat58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/03/2010
İl: Sivas
Mesaj: 942
pusat58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2011 10:17
Kültür balıklarına verilen yem içinde balık unu oranı çok azdır. Kemik tozu vs. daha fazla kullanılıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bnymnblrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 136
bnymnblrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2011 11:19
Ülkemizde su ürünleri istihsalinin neredeyse yarısı yem  fabrikalarına gidiyor. Fazlaca yapılan avcılık bazı sezonlar ciddi azalmalara neden olmakta.  Ayrıca yem fabrikalarına gönderilen balıklarda erişkin olma durumu ve kota sınırlaması da gözetlenmiyor. plankton ile beslenen canlıların azalması denizlerde ötrofikasyon sürecini hızlandırıyor.


bnymnblr2011-07-21 11:20:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bnymnblrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 136
bnymnblrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2011 16:04
[QUOTE=pusat58]Kültür balıklarına verilen yem içinde balık unu oranı çok azdır. Kemik tozu vs. daha fazla kullanılıyor. [/QUOTE]

Emin misin???
aşağıdaki resimdeki bilgiler bu linkten alınmıştır.



bnymnblr2011-11-29 16:05:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pusat58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/03/2010
İl: Sivas
Mesaj: 942
pusat58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2011 18:25
[QUOTE=bnymnblr]

Emin misin???
aşağıdaki resimdeki bilgiler bu linkten alınmıştır.
[/QUOTE]

Linkte ve resimde kültür balıkçılığında tüketilen balık unu vs. girilmiş fakat balık yeminde kullanılan balık unu oranı girilmemiş. Çitliklerde balıklara verilen yemlerin % kaçı balık unu bu konuda net birşey yok. Ecobio alabalık yem içeriğine bakıyorum (Balık unu, Balık yağı, Buğday gluteni, Mısır gluteni, Buğday, Vitaminler, Mineraller, bağışıklık ve sindirim sistemini düzenleyici ve toksin bağlayıcı doğal maddeler, organik asitler ve antioksidanlar) yazıyor. Görüldüğü gibi balık yemi sadece balık unundan üretilmiyor. Bir kilo kültür balığı büyürken gerçekte 6.4 kg balıkmı tüketiyor yoksa 6.4 kg yemmi tüketiyor. Özellikle büyütme yemlerinde balık unu oranı çok düşük yavru ve anaç yemlerinde biraz daha fazla diye biliyorum.
pusat582011-11-29 18:25:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gürkan HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3278
Gürkan HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 10:24
Balığın boyu ile ilgili greenpeace ve birkaç sivil toplum kuruluşu da çalışmalar yapıyor. Gönülden katılıyorum.
Ancak bence anlamsız. Birkaç kez trol ve gırgırlarla balığa gittim. Balığın 20 cm olanı kabzımala satılmak için dolaba atılır. 5 cm olanları denize geri atılır; %99u ölmüştür. Balığın boyunu ölçmek sadece arz talep dengesinde balığa talep olmamasını, denizde özellikle kovalanmamasını sağlar. Ancak trolün dipten taradığı milyarlarca yavru balık için bu bir anlam ifade etmez. Sonuçta tekneye gelene kadar, en iyi ihtimal teknede ayıklama sırasında ölürler.
Trolden çıkan yaklaşık 50 kilo balığın sadece 10-20 kilosunun satılmak için uygun olduğu ve ayırıldığını, kalanın ölü halde denize atıldığını biliyor musunuz?
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bnymnblrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 136
bnymnblrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2011 14:56
[QUOTE=pusat58] [QUOTE=bnymnblr]

Emin misin???
aşağıdaki resimdeki bilgiler bu linkten alınmıştır.
[/QUOTE]

Linkte ve resimde kültür balıkçılığında tüketilen balık unu vs. girilmiş fakat balık yeminde kullanılan balık unu oranı girilmemiş. Çitliklerde balıklara verilen yemlerin % kaçı balık unu bu konuda net birşey yok. Ecobio alabalık yem içeriğine bakıyorum (Balık unu, Balık yağı, Buğday gluteni, Mısır gluteni, Buğday, Vitaminler, Mineraller, bağışıklık ve sindirim sistemini düzenleyici ve toksin bağlayıcı doğal maddeler, organik asitler ve antioksidanlar) yazıyor. Görüldüğü gibi balık yemi sadece balık unundan üretilmiyor. Bir kilo kültür balığı büyürken gerçekte 6.4 kg balıkmı tüketiyor yoksa 6.4 kg yemmi tüketiyor. Özellikle büyütme yemlerinde balık unu oranı çok düşük yavru ve anaç yemlerinde biraz daha fazla diye biliyorum.
[/QUOTE]

Tabloda zaten herşey yazıyor.
balık yemi içerik oranlarında en fazla kullanılan maddeler yazıyor. Bunun yanında çeşitli mineraller vb ürünler var ama onların oranı düşük.
kültür balığının 1 kg ağırlık kazanması için 2 kilo yem yemesi gerekiyor.
Her 1 kilo yem üretmek için 3,2 kilo hamsi, çaça gibi yemlik balık gerekiyor.
Dolayısıyla
2 kilo yem üretmek için 6,4 kg yemlik balık doğadan ayıklanıyor.
makalede 62.431 ton hamsi yem fabrikasında işleniyor
9.394 ton balık unu
5.054 ton balık yağı
47981 ton buhar oluyor.

100 tonluk bir yemde
48 ton balık unu
18 ton balık yağı
kalan 34 ton da bitkisel ürünler vitaminler vb ifade ediyor.
Bu adresten alıntı

Yem formülasyonlarında %35-45 arasında kullanılan balık unu, 90’lı yıllarda 600 Amerikan Doları/ton fiyatlarla satılırken günümüzde 1000 Amerikan Doları’ndan fazla paralar karşılığında alıcı bulmaktadır. Özellikle Peru ve Şili gibi Güney Amerika ülkelerinden ithal edilen bu hammaddenin, ilgili ülkelerin çevre kanunları ve doğal balık populasyonlarını koruma altına alması nedeni ile gelecek beş yıl içerisinde fiyatında yükselme beklenmektedir. Balık unu içeriğinde kafa, kılçık, kuyruk vb. kısımların mümkün olduğu kadar az olması; başka bir deyişle balık ununun organik madde açısından zengin olması, ürünün bozulma değerini bildiren histamin değerinin satın alma anında 750 mg/kg değerini geçmemesi, balık ununun dolayısı ile yemin sindirilebilirliğini arttıran önemli faktörlerdendir

çiftlik balığı yemek yerine
çok güzel bir yağ oranına sahip hamsi balığını yersek,
bunun doğaya ve sürdürülebilirliğe çok önemli katkısı olacaktır.

Bunları anlatmaktaki amacım,
Dünyadaki balıkçılığın sürdürülebilirliği için
Kültür balıkçılığının artırılması gerekir düşüncesindeki çarpıklığını göstermek amacıyladır.
Kültür balıkçılığı etçil beslenen türlerde değil, otçul olarak beslenen ve düşük oksijen ve bulanık sularda yaşama şansı olan türler(yayın,sazan) üzerinde artırılmalıdır.
bnymnblr2011-12-01 15:15:41

[QUOTE=Gürkan Hoca]Balığın boyu ile ilgili greenpeace ve birkaç sivil toplum kuruluşu da çalışmalar yapıyor. Gönülden katılıyorum.
Ancak bence anlamsız. Birkaç kez trol ve gırgırlarla balığa gittim. Balığın 20 cm olanı kabzımala satılmak için dolaba atılır. 5 cm olanları denize geri atılır; %99u ölmüştür. Balığın boyunu ölçmek sadece arz talep dengesinde balığa talep olmamasını, denizde özellikle kovalanmamasını sağlar. Ancak trolün dipten taradığı milyarlarca yavru balık için bu bir anlam ifade etmez. Sonuçta tekneye gelene kadar, en iyi ihtimal teknede ayıklama sırasında ölürler.
Trolden çıkan yaklaşık 50 kilo balığın sadece 10-20 kilosunun satılmak için uygun olduğu ve ayırıldığını, kalanın ölü halde denize atıldığını biliyor musunuz?
 
[/QUOTE]

Bunları önemli ölçüde azaltmanın yolları var.
1. Seçici ağlar kullanılarak
2. Balık ağ gözleri hedef türe göre seçilerek
3. Aslında Kumpas denilen alet sayesinde neyin ne olduğunu biliyorlar.   Balıkların boy ortalaması düştü. o eski iri balıklar azaldı o yüzden ufak yada karışık  balığa da ağ sarıyorlar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir